Sijoittajille on taidettu antaa liikaa ylivaltaa

On monia sijoitusyhtiöitä jotka tekee jotain hyvää ja on myös niitäkin jotka ovat aiheuttaneet mielipahaa. Joissakin kunnissa sijoittajille on taidettu antaa liikaa ylivaltaa ja ehkä siitä pitäisi tehdä loppu.

Mikäli jokin sijoitusyhtiö lähtisi jollekin historialliselle ja arvokkaalle alueelle investoimaan, sen pitäisi huomioida alueen historia sekä suojeluarvot. Esimerkiksi Lapinlahden sairaala-alue olisi pelastunut uudisrakentamiselta lähes kokonaan jos Lapinlahti 360-suunnittelma olisi toteutunut. Helsingin Lapinlahteen liittyvän  ideakilpailun sivuilla huomaa että Lapinlahti 360 sai enemmän kannatusta kuin Lapinlahden kevät, suurin osa on jopa Lapinlahdelle tulevaa hotellia vastaan koska se pilaisi puistoalueen lähes kokonaan.

Kyösti Kakkonen puolestaan osti Savonlinnasta Villa Rauhalinnan ja muutaman muun alueen Rauhanniemen entisestä oppilaitosmiljööstä, näkisin sen matkailukäytössä jatkossakin ja varsinkin vanhan huvilan jopa kahvilakäytössä. Savonlinna on muutenkin mukana Rauhanniemen kehittämisessä.

Suomalaisista kiinteistösijoittajista on muutenkin ollut paljon höytyä tässä kotimaassa, kenties ilman sijoittajia ei olisi syntynyt muunmuuassa Kytäjän golfkenttää ja Saimaa Gardens-matkailukeskusta Lappeenrannalla. Suomalaisia sijoitusyhtiöitä arvostan vielä enemmän kuin ulkomaalaistaustaisia sijoittajia.

Voisin moitia kansainvälisiä ja ulkomaalaistaustaisia sijoitusyhtiöitä joista löytyy sekä hyviä että huonoja puolia, en kuitenkaan ihan kaikkia. NREP Oy omistaa jo entuudestaan monia kaupallisia kohteita ja on ehkä ennimäkseen uudisrakentamiseen erikoistunut yritys kun alueiden kunnostamiseen.

Ulkomaalaisista kiinteistösijoittajista on ollut muuallakin Suomessa enemmän haittaa kuin höytyä, esimerkkeinä Mäntymotelli Mäntyharjussa joka on nykyään tyhjillään ja luultavasti myynnissä ja Kultakiven lomakylä Punkaharjussa jonka rakennuksista suurin osa on vielä Amirale-nimisen yhtiön nimissä vaikkei niissä tapahdu oikeastaan yhtään mitään mutta sen sijaan lomamökkialueella on elämää.

Elikkä olisiko jopa Helsingin aika ottaa muiden mielipiteet huomioon ja olla tukematta NREP Oy:n Lapinlahden kevät-suunnittelmaa? Ainakin suurin osa helsinkiläisistä on #kaikkienlapinlahti-suunnittelman kannalla, olen minäkin. Risto Rautava voisi kenties muuttaa näkökantaa ja olla pikemminkin Lapinlahden Lähteen kannalla kuin NREP Oy:n vaikka sillä vaikuttaisi olevan paljon ylivaltaa muttei annata sen häiritä.

Lapinlahden Lähteen nettisivuilla sentään kerrotaan uudisrakentamisen tuomista haitoista ja Youtubesta löytyy jopa video nimeltään Lapinlahti vaarassa jossa havannoidaan miten se vaikuttaisi alueen luonteeseen. Myös tämä lehtinen antaa osviittaa ajattelulle: Lapinlahtea uhkaa masiivinen uudisrakentaminen

0
Tomi Antinoja
Sitoutumaton

Olen muusikko, graafinen suunnittelija, kansallisvaikuttaja, kirjoittaja ja elämäntaiteilija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu