Näin pääset kesäkiloistasi pysyvästi eroon

Näin pääset kesäkiloistasi pysyvästi eroon

(tekstin lopussa on esimerkkiruokavalio!)

Kesälomat alkavat olla suurella osalla suomalaisista takana päin. Kuten kaikki meistä tietää, lomalla on kiva grillailla, herkutella ja nautiskella. Toisilla herkuttelu (ja alkoholijuomien nautiskelu) pysyy kohtuudessa, mutta osalla se saattaa lähteä pahasti käsistä.

Jos ruokailutottumukset ovat valmiiksi jo kunnossa, kesäkilojen karistamiseksi ei vaadita kauheasti ylimääräisiä ponnisteluita – palaa vain takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiin ja liikuntaharrastuksiin, ja tadaa – kesäkilot karisevat lähes itsestään jo parissa viikossa.

Jos ruokavaliossa on kuitenkin korjaamista, moni alkaa miettiä helppoa ja nopeaa ratkaisua painonpudotukseen. Tässä tulee huono uutinen: sellaista ei ole. Painon saa toki laskemaan tilapäisesti pussikeitto- ja kaalisoppadieeteillä. Ikävä kyllä kilot tulevat usein korkojen kera takaisin, kun elämäntapana käytännössä mahdoton kituutusdieetti päättyy. ”Taas saa syödä!” Ja pian ollaan takaisin lähtöruudussa. Tämän pitäisi olla kaikille selvää, mutta kun lueskelee isomman yleisön keskustelupalstoja, voi nopeasti huomata, että moni etsii kuumeisesti nopeaa ratkaisua asiaan, josta on muodostunut vuosien varrella konkreettinen ongelma. Ja kuten arvata saattaa, vuosia vienyt painonnousu ei niin vain lähdekään pussikeitoilla – ainakaan tulematta takaisin!

Sanonta ”syö vähemmän kuin kulutat” on totta, halusit tai et. On tietenkin olemassa sairauksia, lääkityksiä ja terveydentiloja, joiden takia nallekarkit eivät välttämättä mene laihtumisen suhteen tasan. Jollekin toiselle 1200 kilokaloria on valtava määrä ruokaa, kun taas aktiiviselle liikkujalle se on takuuvarmasti aivan liian vähän. Jos elimistö on pahasti sekaisin tai taustalla on sairaus, jopa 1000 kilokaloria voi olla liikaa, kun liikakiloista yritetään päästä eroon.

On olemassa lukuisia dieettejä, joista osa on täyttä humpuukia ja yksinkertaisesti hölmöä, ja kuten sanottu, osa dieeteistä tuo vain väliaikaisen ratkaisun.

Mutta entäpä ne toimivat dieetit? VHH? Ketogeeninen ruokavalio? pH-ruokavalio? Pätkäpaasto? Välimeren ruokavalio? Vegaaniruokavalio? Tavallinen ruokaympyrämalli? Kyllä – nämä kaikki toimivat, mutta perustuvat kaikki lopulta hyvin yksinkertaiseen asiaan – kalorivajeeseen.

Ennen kaikkea niiden toimivuus ja sopivuus itse kullekin perustuu kuitenkin siihen, että dieettejä ei ajatella tietyn ajanjakson kestävinä kurjuuden maksimointipäivinä, vaan niistä tehdään elämäntapa, jota pyritään noudattamaan 90 % viikosta.

Mikä yllä mainituista ruokavalioista on sitten sinulle paras? No tietenkin sellainen, jota juuri sinä pystyt helpoiten noudattamaan, ja jotka juuri sinä pystyt omaksumaan enemmän uusiksi elämäntavoiksi kuin 8–12 viikon kärsimysnäytelmäksi, jonka päätteeksi ”saa taas syödä normaalisti…”

Jos vain päätät, voit tehdä terveellisestä ruokavaliosta uuden tavan syödä normaalisti. Arjen kun ei missään nimessä tarvitse olla yhtään enempää kärsimystä ruokailujen osalta.

Älä yritä kuitenkaan tehdä liian radikaaleja muutoksia liian nopeasti. Tässä ”älä tee näin” -lista asioista, jotka ovat omiaan saamaan yrityksesi kohti uusia elämäntapoja epäonnistumaan:

1. Älä yritä siirtyä kesäloman grillimakkara-olut-ruokavaliosta askeesiin, vaan aloita karsimalla selkeästi epäterveellisesti ja kaloripitoiset ruoka-aineet pois arjen ruokavaliosta.

2. Älä kuvittele voivasi hyvin pelkkiä salaatinlehtiä ja porkkanoita nakertamalla. Elimistösi ei ehdi sopeutua etenkään kesäloman jälkeiseen muutokseen tarpeeksi nopeasti, että se osaisi pitää verenpaineet tarpeeksi korkealla pitääkseen sinut tolpillasi. Tarvitset edelleen suolaa ja rasvaa jatkossakin, vaikkakaan et välttämättä samaa määrää kuin mihin olet elimistösi ehkä ehtinyt totuttaa.

3. Älä yritä syödä kuutta kertaa päivässä, jos et ole tottunut siihen. Tämä ”sun on syötävä 6 kertaa päivässä jos haluat laihtua” -hokema on sitkeä myytti, joka ei suostu kuolemaan Linkki – aukeaa uuteen välilehteen. Edelleenkin, jos kolmesti päivässä syöminen on sinulle mielekkäämpää, älä yritä pakottaa itseäsi syömään kuutta tai edes viittä kertaa päivässä.

4. Älä tiputa liikaa kaloreita. Helppo tapa selvittää nykyiset kalorimääräsi on ladata App Storesta tai Google Playsta ilmainen sovellus, kuten esimerkiksi FatSecret tai MyFitnessPal. Syötä sovellukseen päivän aikana syömäsi ruoka-aineet ja määrät, ja olet suunnilleen perillä nykyisestä kalorimäärästäsi. Ruokavaaka tuo kalorimäärien selvitykseen ison helpotuksen, mutta molemmat sovellukset tarjoavat myös mahdollisuuden syöttää summittaisempia ruokamääriä, kokonaisia hedelmiä/vihanneksia ja myös kypsennettyjen ruokien painoja. Kun olet perillä päivittäisistä kaloreista, vähennä 300–500 kilokaloria hiilihydraateista ja myös rasvasta, mikäli syöt jälkimmäistä runsaasti olematta kuitenkaan tarkoituksenmukaisella ketogeenisellä ruokavaliolla.

5. Älä unohda proteiinia! Jos iltapäivälehtien käyttämiin asiantuntijoihin on uskominen, munuaiset saa dialyysikuntoon syömällä proteiinilisiä. Vaikka virallinen saantisuositus proteiinille onkin 0,8 grammaa rasvatonta painokiloa kohden, esimerkiksi International Society of Sports Nutrition -niminen taho suosittelee kuntosalilla tosissaan harjoitteleville 1,4–2,0 grammaa proteiinia per rasvaton painokilo. ( Linkki – aukeaa uuteen välilehteen. ) Ei – sinun ei tarvitse syödä näin paljon, mutta jos 60-kiloinen salilla käyvä naishenkilö söisi 80–100 grammaa proteiinia jaettuna neljälle aterialle ja 90-kiloinen salilla käyvä mies 125–150 grammaa päivässä, ei olla vielä likimainkaan ”vaarallisia” määriä proteiinia, olettaen, että munuaisissa ei ole valmiiksi häiriötä. Lisäksi vastoin yleisiä luuloja, tuo määrä proteiinia päivässä ei todellakaan vaadi muuta kuin perusruoista koostetun ruokavalion. Jos haluat tutustua tarkemmin, suomen kielellä ja helposti urheilijan ravitsemukseen, suosittelen lämpimästi Ville Isolan Pro Gradu -tutkielmaa aiheesta – proteiiniosuus alkaa sivulla 54: Linkki – aukeaa uuteen välilehteen.

6. Älä koosta ruokailuitasi lisäravinteiden varaan! Tällä hetkellä marketeista saa lähestulkoon kaikkia tuotteita ”proteiiniversioina”. On proteiinipatukoita, -juomia, -vanukkaita ja jopa -kahvia. Vaikka nämä voivatkin olla hyvä lisä hektisen päivän ruokailuihin, en suosittele rakentamaan jatkuvasti ruokailuita pelkkien patukoiden tai BCAA-juomien varaan! Kuten nimikin (lisäravinne) kertoo, nämä ovat pelkkiä lisäravinteita – ei ruokavalion peruspilareita.

7. Jos haluat lisätä arkeesi liikuntaa, tee se siinä muodossa, joka on sinulle mieluisinta. Jos vihaat käydä salilla, älä käy.

8. Älä tee arjestasi kärsimystä! Älä syö ruokia, joista et pidä. Pyri löytämään terveellisiä ruokia, joita pystyt syömään kauemmin kuin 8–12 viikon ajan. Ja kyllä – kerran viikossa voit syödä hyvin. Tee se kuitenkin maltilla. Jos olet syönyt 6 päivän ajan esimerkiksi 1800 kilokaloria päivässä, yksi 8 000 kilokalorin kaaospäivä kerran viikossa saattaa tehdä projektiisi melkoisen takapakin. Mene ennemmin kaverisi tai kumppanisi kanssa ravintolaan ja syö listalta tuhti annos lempiruokaasi, ja huuhdo se alas vaikka yhdellä oluella tai lasillisella punaviiniä.

”No miten mun pitää sitten syödä?” on varmasti kysymys, joka pyörii monen mielessä, erityisesti henkilöillä, joilla ei ole käsitystä siitä, miltä järkevä ruokavalio voisi oikeasti näyttää.

Tässä yksi esimerkki, jota voisi noudattaa annettujen ruokamäärien vähimmäismäärällä 60–80-kiloinen naishenkilö, jolla peruskulutus on toimistotyöläisen luokkaa ja fyysinen aktiviteetti suhteellisen matala. Sitten taas ruokamäärien yläpäässä oleva ruokavalio voisi sopia myös hiukan fyysisempää työtä tekevälle ja liikuntaakin jonkin verran harrastavalle. Pitää edelleenkin muistaa, että jollekin ruokavalion noudattaminen annetuilla minimimäärillä voi olla mahdottomasta seuraava (osalle jo tuo määrä ruokaa on liikaa!), kun taas reilummin syövä saattaa nähdä nälkää vielä ruokavaliossa annetuilla enimmäismäärillä. Esimerkkiruokavalion muokkaaminen omaan käyttöön on hyvin yksinkertaista – lisää hiilihydraattien (riisi, kaura, pasta) määrää, mikäli tuntuu siltä, että et pysy edes esimerkkiruokavalion enimmäismäärillä toimintakykyisenä.

Valitettavasti en pysty ottamaan huomioon jokaisen ruoka-aineallergioita, inhokkiruokia tai aatteen/terveydentilan kieltämiä ruoka-aineita, mutta voit helposti muokata tätä runkoa niin kuin haluat. (Esimerkkipainot ovat kypsentämättömien ruokien painoja.)

Aamupalamunakas

– 2–3 kananmunaa
– puolikas avokado (noin. 50 g)
– reilusti vihersalaattia (n. 200 grammaa)

Lounas

– 80 grammaa kanaa/kalaa/lihaa/vegaanijuttuja
– 40–60 grammaa riisiä (1 dl on noin 40 grammaa)
– kasviksia/salaattia reilusti (n. 200 grammaa)

Useat syövät työpaikkaruokalassa lounaansa. Valitse annos, jossa lautasella on vastaava määrä ruokaa. Se on helpompaa kuin kuulostaa. Noutopöydässä vältä luonnollisesti ähkyyn asti syömistä.

Välipala

– rahka
– hedelmä

Päivällinen

– 80 grammaa lohta/lihaa
– 40–60 grammaa pastaa
– kasviksia/salaattia reilusti (n. 200 grammaa)

Iltapala

– 40–60 grammaa kaurahiutaleita (puuroksi)
– 100 grammaa raejuustoa
– 100–200 grammaa marjoja

Jos ruokavalio koostetaan syömällä jokaisesta ruoasta vähimmäismäärät, kalorit ja makrot jakautuvat seuraavasti:

– noin. 1360 kcal, proteiini n. 100 g, hiilhydraatti n. 125 g, rasva n. 45 grammaa.

Kun taas asteikon yläpäässä jakauma on seuraava:

– noin 1700 kcal, proteiini n. 115 grammaa, hiilihydraatti n. 175 grammaa, rasva noin 50 grammaa.

Ennen kuin painan julkaise-nappia, haluan vielä korostaa paria asiaa:

– Kyllä – myös VHH/ketogeeninen toimii
– Hiilihydraatit eivät kuitenkaan ole kaiken pahan alku ja juuri
– Kyllä – voit vaihtaa iltapuuron ja aamupalamunakkaan paikkoja keskenään!
– Kyllä – proteiinia on esimerkkiruokavaliossa hieman totuttua enemmän
– Tavallista korkeamman proteiinimäärän on tutkittu kuitenkin auttamaan sekä lihasmassan säilymisessä että rasvanpoltossa: Linkki – aukeaa uuteen välilehteen.
– Vegaanista ruokavaliota harrastavien tulee pitää huoli riittävästä raudansaannista, mikäli ferritiini eli varastorauta on alhainen. Tämä onnistuu käyttämällä apteekista saatavaa rautalisää ohjeistuksen mukaan. Lisäksi vegaanien tulisi syödä proteiinia suhteessa hiukan enemmän kuin meidän ällöttävien sekasyöjien.

Muista – ruokavalio toimii ainoastaan silloin, jos pystyt noudattamaan sitä. Tee siitä siis itsellesi mieleinen, niin voit jo muutaman kuukauden kuluttua käydä ostamassa pienempiä vaatteita.

Tomi Takamaa

Tomi Takamaa on ProBodyn päätoimittaja, kaksi kirjaa kirjoittanut kirjailijaa etäisesti muistuttava henkilö, elämäntapakuntoilija sekä täysin kouluttamaton vale-PT.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu