Puolasta Skotlantiin, osa I

Neljä lentoa 90 eurolla? Järjestin itseni pienillä kikkailuilla taas viikon mittaiselle seikkailulle, jonka pääkohteeksi valikoitui tällä kertaa Skotlannin pääkaupunki Edinburgh. Matkareitti kulki nyt Helsingin, Turun ja entisen kotikaupunkini Gdańskin kautta Englannin Newcastleen asti, ja matkaa edelsi puolalaisen kaverini vierailu Helsingissä.

Puolan Gdańskista on muodostunut viime vuosien aikana lukuisten halpalentoyhtiöiden suosikkikohde, ja tällä kertaa hyödynsin ensin unkarilaisen Wizzairin 10 euron Turku-Gdańsk-tarjouksen ja tämän jälkeen irlantilaisen Ryanairin 35 euron lennon Edinburghiin. Kokemattoman matkailijan on tosin oltava varovainen kyseisten lentoyhtiöiden kanssa, sillä  lisämaksujen välttämiseksi molempien lähtöselvitys on tehtävä ennakkoon netissä ja ilmaisiin käsimatkatavaroihin sisältyy enää vain yksi pieni (40cm x 20cm x 25cm) reppu tai käsilaukku. Huolimatonta matkustajaa voi näin ollen odottaa kentällä jopa 50 euroa ylittävä lisämaksu.

Koska Wizzairin sunnuntainen lento lähti Turusta klo 10 aamulla, oli kaupunkiin saavuttava Helsingistä jo edeltävänä iltana. Keskustasta löytyi onneksi kohtuuhintainen Poshtel Hostel, josta jatkoin aamukahvit nautittuani matkaa kohti Turun lentokenttää. Matkani ensimmäinen uusi tuttavuus löytyi jo aamuiselta bussipysäkiltä, sillä eksyneen oloinen puolalaistyttö tuli kyselemään minulta tietä kentälle, ja lopulta juttelin hänen kanssaan matkailusta vielä Gdańskin kentälle laskeuduttuamme. Szczecinissä (ent. Stettin) syntynyt tyttö oli viettänyt viikon vaeltelemassa Lapissa ja oli arkkitehtiopiskelijana erityisen kiinnostunut Rovaniemen kaupungista.

Sunnuntai kului tämän jälkeen vanhoja kotikulmiani ihmetellessä ja puolalaisesta ruoasta nauttiessa. Matkalukemiseksi valitsin Olavi Louherannan kirjoittaman elämänkerran tutkimusmatkailijasta ja heimoaktivistista Kai Donnerista (1888-1935), sillä sain itämaita tutkineen G.A. Wallinin (1811-1852) elämänkerran luettua jo matkaa edeltävällä viikolla. Brittiläisestä kirjallisuudesta valitsin luettavakseni Simon Winderin Germania-historiikin, joka luonnollisesti sivuaa myös Puolan ja erityisesti Gdańskin (ent. Danzig) historiaa. Sain luetuksi vielä kaupungissa asuessani myös vastaavanlaisen kirjan Puolasta Michael Moranilta.

Havaitsin Gdańskin kehittyneen taas hämmästyttävästi ja sen vanhaankaupunkiin oli rakennettu jopa valtava uusvanha laajennus, joka kunnioittaa kaupungin vanhaa hansa-arkkitehtuuria. Puolassa on muutoinkin mukava kiinnittää huomiota siihen, miten toisessa maailmansodassa tuhoutuneita taloja on uudelleenrakennettu lähes alkuperäiseen asuunsa. Uusia toimistorakennuksia oli myös noussut entisen työpaikkani läheisyyteen Przymorzen kaupunginosaan. Tällä kertaa aika ei riittänyt Gdyniassa ja Sopotissa vierailuun, mutta niissä pitäisi vierailla töiden puolesta taas kesäkuussa.

Lyhyen kaupunkikierrokseni jälkeen vanhat kaverini kutsuivat minut Wrzeszczin (ent. Langfuhr) kaupunginosassa sijaitsevaan Graciarnia-pubiin, jossa keskusteltiin puolalaisen patriootin seurassa mm. Simo Häyhästä ja talvisodasta. Useampi kolmen euron panimo-olut tuli illan aikana tutuksi ja perinteisten pierogien lisäksi nautimme kananrintaa, pinaattia ja maalaisperunoita. Majapaikka järjestyi myös kaverini luota läheltä Gdańskin lentokenttää, sillä seuraavana iltapäivänä minua odotti lento Edinburghiin. Sielläkin  vastassani olisi puolalaissyntyinen ja mitä viehättävin nuori nainen, jonka kanssa keskustelut historiasta, politiikasta ja matkailusta eivät jäisi lyhyiksi – siitä tosin lisää myöhemmin.

0
ToniStenstrm

Vuonna 1993 syntynyt Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisteri Helsingistä. Erityisiä kiinnostuksen kohteita matkailu, kielet ja historia. Akateemisina tutkimuskohteina venäläinen eurasianismi, Ukrainan historia ja jäätyneet konfliktit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu