Narsistit aikamme noidat

Julkisessa keskustelussa narsistit maalataan demonisiksi. ”Narsisti ei halua tuntea oloaan pieneksi tai epävarmaksi; niinpä hän yrittää saada muut tuntemaan niin. On sanottu, että narsistilla on omantunnon paikalla reikä.” Psykoterapiakeskus Vastaamo.fi

”Parisuhteessa narsisti on kuherrusvaiheen jälkeen laskelmoiva, kylmä ja välinpitämätön kumppaninsa tarpeista. On tavallista, että narsisti saa kumppaninsa luopumaan vaivihkaa ystävistä, sukulaisista ja harrasteista manipuloinnin ja painostuksen avulla.”, Narsistien uhrien tuki ry

”Kumppani on narsistille lähinnä oman itsetunnon tukipilari ja valikoituu ulkoisten tekijöiden perusteella. Kun suurin osa ihmisistä valitsee itselle kumppanin, jonka kanssa on hyvä olla, narsisti valitsee itselle hyvännäköisen ja menestyneen kumppanin.”, väestöliiton psykologi

 

On tietysti selvä, että mainittuja yleistyksiä ei voida tehdä. Ei ole esimerkiksi perusteita olettaa, että itsekeskeinen luonne ei voisi haluta rakkautta ja tuntea ihastusta.

Narsisti voi olla läheisiään törkeästi kohteleva kusipää, mutta narsistisessa luonnehäiriössä ei ole kyse pahuudesta, ilkeydestä tai pinnallisuudesta.

Narsistin ongelmana on vääristynyt minäkuva. Narsisti kuvittelee pakkomielteisesti olevansa paljon todellista mahtavampi, merkittävämpi, lahjakkaampi, vahvempi tai hyvempi. https://behavenet.com/diagnostic-criteria-30181-narcissistic-personality…

Narsisti voi olla tyrannimainen yritysjohtaja, mutta hän voi olla myös syrjäytynyt nuori aikuinen, joka ei kohtele kaltoin ketään, mutta elää omissa suuruusfantasioissaan.

Narsisti voi olla myös hyväntahtoinen. Esimerkiksi uskontojen perustajia voidaan pitää narsisteina. Heillä on ollut vahva tahto hyvään, mutta heillä on ollut myös narsistinen usko omaan kaikkivoipaisuuteen ja erehtymättömyyteen.

 

Mitään yksittäistä persoonallisuutta ei pitäisi julistaa demoniseksi. Pahoihin tekoihin kykenevät kaikenlaiset persoonallisuudet. Jokainen paha teko on valinta.

Kumppaniaan alistava mies ei kiusaa puolisoaan, koska hän on narsisti, vaan koska hän on paha. Hänen narsistinen luonne voi houkuttaa häntä dominoivaan käyttäytymiseen, mutta hänellä on vapaatahto ja mahdollisuus olla tuottamatta kärsimystä.

Ihmisen luonteen määrittäminen sairaaksi on aina vaarallista. Tällöin ihmisen perusolemus, jolle hän ei voi mitään, julistetaan kelvottomaksi.

Järkevämpää on määrittää henkilön käytös, tottumukset tai ajattelutavat sairaiksi. Niitä ihminen voi muuttaa.

Esimerkiksi narsistinen henkilö tuskin pääsee eroon dominoivasta, kunnianhimoisesta tai itsepäisestä luonteestaan,  mutta hän voi päästä eroon suuruudenhulluista ajatuksistaan ja oppia huomiomaan läheistensä tarpeita.

 

Nykyinen suhtautuminen narsismiin vaikuttaa välillä lähes keskiaikaiselta suhtautumiselta noitiin: yritetään tunnistaa demoneita keskuudestamme.

”Ensitapaamisessa narsisti on yleensä hyvin hurmaava, charmikas, kohtelias sekä ystävällinen. Vaikka käyttäytyminen on sulavaa, puuttuu siitä kuitenkin aitous.” ”Puutteellisten tunnetaitojensa vuoksi täydellinen käytös on kuitenkin vain näytelmää, jonka tarkoitus on peittää naamion takana olevaa, jopa täysin mahdottomaksi koettua persoonaa.” https://narsismi.info/mista-narsistin-tunnistaa/

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu