Ornitokratia

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta on erikoinen maa. Se on nimittäin ainut maa, jonka mielestä luonnon tarkkailu on hyvin tärkeää yhteiskunnan säilymiselle. Toki maa on ennen kaikkea moderni kuningaskunta. Mutta kuten monissa yksinvaltaisien maiden kohdalla, on syytä luokitella asioita tarkemmin. ; Jos maan julma yksinvaltias oikeuttaa maan järjestystä uskonnolla, kyseessä on paitsi despotia niin myös teokratia. Yhdistynyt kuningaskunta on tässä tapauksessa paitsi monarkia niin myös ornitokratia.

Yhdistynyt kuningaskunta ja sen kohtalo on nimittäin sidottu korppeihin. Maalla on hyvin tiukat symboliset suhteet tähän lintulajiin. Tarinan mukaan Lontoo ja samalla koko Englanti tuhoutuvat, jos Towerin linnan alueella asustelevat korpit lentävät joskus pois. Ajatus voi tuntua absurdilta. Sillä olisi epäkohteliasta kutsua perinteitä typeryydeksi ja tehdä niiden kustannuksella jotain satiiria. Väittää että menneiden aikojen ihmiset ovat taikauskoisia. Sillä se olisi ylpeyden syntiä jossa nykyajan ihmisiä pidettäisiin parempina ja älykkäämpinä. Ja vielä vähemmän soveliasta on sanoa että nykyajan ihmiset ovat taikauskoisia, sillä se loukkaa monien herkkiä tunteita. Tunteita joita ei saa sekoittaa ylpeyden syntiin ja herkkänahkaisuuteen.

Siksi on kohteliasta ja älykästä ottaa asia kunnioituksella. Pienen miettimisen jälkeen voi sitten lohduttautua sillä että jos valtiomuoto redusoituu ornitologiaan, se on ainakin luonnontieteellistä. Se on sentään astetta modernimpaa ajattelua kuin se, että kuninkaiden valtaa arvioitaisiin tähdistä (astrologia). Tai vielä pahempaa, luotettaisiin siihen että ihmisten keksimä keinotekoinen kulttuurinen konstrukti – peräti konstrukti jota moni pitää tärkeänä ja elää elämänsä antautuen tämän valan alle –  jotenkin kädellään pitäisi huolen ihmiskunnan tarpeista, näkymättömästi ja yksilöiden intressit suvereenisti ylittäen (Adam Smithin perinnettä seuraava talousteoria).

Toki ornitologiaan on suhtauduttu käytännönläheisesti. Jos lintujen esiintyvyysalueet ratkaisevat, on aina mahdollista huijata. Nykyään linnassa pidetäänkin korppeja häkeissä, niiden siivet on typistetty jotta ne eivät voi lentää pois. Korppipolot joutuvat tilanteen vaatiessa päättämään kansakunnan kohtalosta kävellen. Joku voisi kutsua lintujen rampauttamista ja vangitsemista huijaamiseksi. Mutta ennusmerkit ovat ennusmerkkejä eivätkä noudata maallisen logiikan lakeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu