Vaihtoehtoja sille iänikuiselle vadelmalle

Ideastesia (ἰδέαἴσθησις) viittaa siihen että joskus ihmiset eivät vain analysoi ja ymmärrä sanoja. Tämän lisäksi ihmiset eräällä tavalla "aistivat" erilaisia konsepteja ja määritelmiä. Kysymys on vahvimmillaan joissain synestesioissa. Mutta tavallisillakin ihmisillä on tähän viittaavia taipumuksia. Kirjaimien ja värien välille syntyy mielleyhtymiä jotka eivät ole täysin satunnaisia. Ehkä merkillepantavin piirre on bouba/kiki effect, joka koskee sanojen muotoa. Määritelmien sisältöjä ei ole kerrottu ja ne ovat tuntemattomia. Mutta silti ihmiset mielikuvissaan liittävät kiki -sanan teräväsärmäiseen muotoon ja bouban pyöreään. Ihan opettamatta!

Ideastesia tuli mieleeni sillä talvikuumana ostin itselleni kaupasta jäätelöä. Makuna oli aikuiseen makuun suunniteltu "rommi-rusina". Kaupan kassalla jonottaessani ja läsnä olevia lapsia touhuineen seuratessani mielessäni syntyi tarvelähtöinen ajatus. Tiedostin että "rommi-rusina" toimii hyvänä kirosanana lasten läsnäollessa. Sana on vahva. Sorahtavia "ärriä" kuten omassa suosikissani, uskonnottomuudesta huolimatta teologisesti sävyttyneessä sanassa jossa on aluksi kova P ja tämän jälkeen miellyttäviä rouheita ärriä. Mukaan saa sihinää kuten em. sanan suhahtavasti sähähtävässä synonyymissä.

"Rommi-Rusina" toimii etenkin jos jäätelön mallia tiivistää muotoon "rsn" siihen saa aggressiivisen sävähdyksen. Toimii siitä huolimatta että "rommi-rusina" tuskin on mikään kiertoilmaus "aikuisten kirosanoille". Se on tässä erilainen kuin vaikkapa vadelman arkikielinen muoto. (Onkin tarpeen ostaa erimakuisia jäätelöitä. Ei aina pelkkää vadelmaa! Laajenee kirosanavarasto.)

Jäätelöpaketti sai itseni miettimään sitä mistä kiroilu pohjimmiltaan saa voimansa. Olin aiemmin ollut aiheen kanssa naïvi. Olin ajatellut analyyttisesti pelkästään sanojen sisältöjä. Olin tehnyt sitä paljon ja ajattelin että kiroilu saa voimansa sanoista ja sisällöistä. Jos kiroilee pitää rikkoa jotain tabuja, kenties jopa manata tai tehdä jokin muu oman kulttuurin uskontoympäristön vastaista. (Viittaaminen sielunvihollisen moniin nimiin.) Viitata eritteisiin (uloon monet muodot) tai sinänsä miellyttäviin mutta julkisessa elämässä piilotettuihin sukupuolisiveellisyysasioihin (niin miehiset kuin naiselliset).

Toki en ole ainut joka on miettinyt tätä aihetta. (Jakamani linkki on hyvin opettavainen; "당신의 어머니는 일본어 전함을 충족하기 위해 밖으로 수영." Kun vaan osaisin vielä lausua sen!) Muutkin ovat nostaneet esiin sen, että kirosanoissa ei ole kysymys vain tabujenrikkomisesta, rivoudesta ja voimasanojen merkityssisällöstä. Kyse on toki myös niistä. Mutta kysymys ei ole vain sanoista ja niiden määritelmien nieltävyydestä ja muusta sanan koosta. Kyse on siitä miten niitä käyttää.

Tämän jälkeen maistuu jäätelö. En vaan tiedä uskallanko enää tilata sitä vaikka ystävälliseltä kioskinpitäjältä. Enkä tiedä tuleeko jatkossa kiroilu huonon asiakaspalvelun edessä yllättävän kalliiksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu