Vapaus olla mäntti

Älä ole niin herkkä. Se oli vitsi, älä ole tosikko. Sulla ei ole huumorintajua. Sanon vaan, koska on epäterveellistä painaa noin paljon. Länsimaissa on sananvapaus.

Ding ding ding. Voitto kiusaajabingossa.

 

KUKA SAA SYÖDÄ JÄÄTELÖÄ?

Tässä taannoin näin Instagramissa videon, jossa nuori mies odotti kojulla jäätelöä, mutta jäätelönmyyjä vitsaili tämän kustannuksella näppärillä käsillään vetäen aina jäätelön pois miehen käsistä, kun tämä luuli sen saavansa tai jätti tilalle pelkän tyhjän vohvelin tai lautasliinan. Nuori mies näytti hämmentyneeltä ja jo lähes itkuiselta, mutta sai kuin saikin nauravalta myyjältä jäätelönsä.

Jo vähän taisteluun varautuneena aukaisin kommenttikentän. Ja siellähän se olikin heti alussa (käännös englannista):

”Noin lihavalle olisi parempikin olla saamatta jäätelöä.”

Puhalsin, käärin hihat ja vastasin, kieltämättä kipakasti:

Body shapes change, stupid runs deep. Vartalot muuttuvat, typeryys on tiukassa.

Tästä seurasi keskustelu, jonka muiden osapuolten (heitä oli muuten useampi väittelemässä kanssani) kommentit luit tiivistetysti artikkelin alussa. Molemmat vastaväittelijät olivat urheilullisia suomalaisia nuorukaisia keskustelussa käytetystä englannista huolimatta.

 

Kehopositiivisuudesta voit lukea lisää tästä artikkelista

 

SANANVAPAUS

Kirjoitin nettikeskusteluiden törkeyksistä edellisessä artikkelissani. Opettajana olen tietysti eturintamassa taistelemassa kiusaamista vastaan lasten keskuudessa, ja taistelenkin raivoisasti – minun luokassani ei suvaita rumia tai tylyjä kommentteja ollenkaan. Voinko puuttua kaikkiin lasten puheisiin? En tietenkään. En ole heidän mukanaan välkkäleikeissä, en koulumatkalla, en kotona. Mutta kuullessani voin kyllä puuttua, ja puutunkin.

Mielipiteitä saa toki olla, mutta niiden ilmaiseminen onkin sitten taitolaji. Kaikkia mielipiteitä ei nimittäin tarvitse ilmaista. Ei tarvitse sanoa, että toisen piirustus on ruma, lelu tylsä ja vaatteet eivät sovi. Eikä että ruoka on pahaa. Lapset ovatkin oppineet tarvittaessa ilmaisemaan ajatuksensa ruuasta huomattavasti sivistyneemmin: ”Ope, tämä ruoka ei oikein ole minun mieleeni. Saanko jättää loput syömättä?”.

On aivan turhaa vedota sananvapauteen, kun kyse on toisen nälvimisestä. Sananvapaus kuvataan Wikipediassa näin: Sananvapaus on kansalaisen perusoikeuksiin kuuluva oikeus ilmaista ja vastaanottaa julkisuudessa mielipiteitään. Länsimaisissa demokratioissa sananvapauden ydinsisällöksi on usein mielletty ennakkosensuurin poissaolo. Lainsäädännössä on kuitenkin myös rajoituksia sananvapaudelle silloin, kun sen käyttö loukkaa jotain toista oikeushyvää.

Oikeushyvällä puolestaan tarkoitetaan seuraavia asioita: esimerkiksi henki, terveys, seksuaalinen koskemattomuus, kotirauha, yksityisyys, henkilökohtainen vapaus, kunnia ja omaisuus. Yhteisölliset oikeushyvät liittyvät esimerkiksi ihmisyyteen, oikeudenkäyttöön, valtion turvallisuuteen ja viranhoidon puolueettomuuteen. Sellaisina voidaan mainita esimerkiksi yleinen järjestys, markkinoiden häiriötön toiminta, ympäristö ja turvallisuus.

Toisin sanoen toisen ihmisen ulkonäön, omaisuuden, mielipiteen tai ominaisuuksien pilkkaaminen EIVÄT KUULU SANANVAPAUTEEN. Sananvapauteen viittaaminen toisen loukkaamistarkoituksessa on käsittämätön möläytys, ottaen huomioon, miten arvokkaasta asiasta sananvapaudessa on kyse. Pikku visiitti valtioihin, joissa sananvapautta ei ole, ja esimerkiksi poliittisen johtajan arvostelusta heilahtaa häkki, saa taas konseptit kohdilleen.

 

 

MÄNTTISEULA

Jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa, älä sano mitään. Tämä fraasi ei päde aina. Usein esimerkiksi poliittisia kannanottoja ja päätöksiä sekä erilaisia järjestelmiä on kritisoitava asioiden parantamiseksi. Tästä syystä meillä on sananvapaus niin yksityisillä henkilöillä kuin lehdistölläkin (Suomi oli vuonna 2019 lehdistönvapausindeksissä sijalla kaksi, lue YLEn juttu tästä) tiettyyn rajaan asti. Toisten henkilöiden ja näiden omaisuuden tai ominaisuuksien kommentoimiseen fraasi sen sijaan sopii mainiosti, ja luokassa opetankin lapsille seuraavan seulan:

Onko sanomastasi kohdehenkilölle iloa?

Onko sanomastasi kohdehenkilölle hyötyä?

Jos vastaus molempiin on ei, on parempi pitää suu kiinni. Jos et pidä, se ei ole oikeutesi. Olet vain mäntti.

 

Kesäkunnossahan on jokainen ihminen kesällä, eikö niin?

 

Kesä- tai talvikunto – kesävaatteet on hankittu. Lämpöä kiitos!

Julkaistu Rantapallon blogissa 9.3.: https://www.rantapallo.fi/unnaleks/2021/03/09/vapaus-olla-mantti/
Seuraa Instassa: https://www.instagram.com/unnaleks/

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu