Piano 2, perinteinen vai digitaalinen ?
Mikä on ero ns. akustisella soittimella vrt. digitaalinen soitin ?
1. Akustisen soittimen ääni tulee itse soittimen tuottamasta värähtelystä hengitettävän ilman kautta suoraan korvaan. Se on äänimaailma, josta vain osan ihminen kuulee, mutta koko kuulemattomankin äänialan värähtely siirtyy kuulijaan. Se ääni voidaan tallentaa analogisesti tai digitaalisesti. Analoginen tarkoittaa äänen muuntamista erilaisin vahvistetavin muodoin kuultavaksi kuten putkiradiot, savikiekot levysoittimessa, c-kasetit.
2. Digitaalinen ääni kuten digipianoissa muodostetaan ikäänkuin ”valokuvaamalla” kuultava ääni biteiksi jostain laatusoittimesta kuten Steinway&Sons- flyygelin, huippu-urut tai vaikka akustisista kitaroista, rummuista jne…Se ääni tallennetaan bitteihin muunnettaviksi sille kuuloalueelle, minkä ihminen kuulee. Hän kuulee sen vahvistettuna kuulokkeilla tai ilman. Sormien soiton dynamiikkaa, voimaa ym. pyritään myös muuntamaan digitaaliseen muotoon kosketuksen herkkyyydessä.
3. Näillä kahdella on suuri ero. Toinen on luonnollinen värähtely- toinen on synteettinen, keinotekoinen jäljitelmä. Luonnollisella voi kuulla ja kokea niiden tuottaman musiikin kokonaisvärähtely ja vaikutus, puhumattakaan itse konsertin tai soiton akustista ja visuaalista kokonaiselämystä. Toisesta- digitaalisesta ei sama värähtely siirry. Siinä riittää tutkimista jopa terveysrintamalla.
Mutta, on tietenkin hyvä, että on digitaalinen maailma, koska se taas on tuonut monille ilon lähestyä musiikkia tai muita digitaalisia apuja, mitä ei ennen ole ollut.
… lankapuhelin oli maino: ”haloo, haloo, täällä Salmisen Hilma, kuuluuko ? No, kuuluu varmasti, älä huuda niin kamalasti, kuulen minä vähemmälläkin ” !
… digitaalisessa taas ei näe ja vaistoa sitä Salmiskan kiekumista luuri korvallaan.
Sen verran tiedän sähköisen soittimen soittamisesta, että meillä kyläillyt Robert Israel soitti meidän vehkeen tukkoon. Tarkoittaa sitä, että kun hän nosti kädet koskettimilta, niin vehje pimputteli vielä pitkään itsekseen. Robert on mykkäelokuvien musiikin säveltäjä ja pianisti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Israel_(composer)
https://www.robertisraelmusic.com/
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004301105.html
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan toista ”sähköä” ja energiaa oli ilmassa, kun Lahden Ristinkirkossa ex- urkuri, Kalevi Kiviniemi uruissa säesti Harley Davidsonia, jonka sarvissa Markku Krohn
kaasutteli kirkon
akustiikan äärirajoille.
… muuten ne digitaalisoittimet soittelevat ihan itsekseen tallenettuja kappaleita.
Aikanaan oli myös
”reikäkorttipianoja”, joiden koskettimia paineli näkymätön sähkömoottori.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut tallennetusta musiikista kysymys.
Vieraili meillä silloin sellaiseen aikaan, että siirrettiin ulkona kuivatetut polttopuut liiteriin ja talon tapojen mukaan kaikki paikalla olleet osallistuivat. Robert laitettiin pinoamaan laatikoissa tuotuja puita. Aika nopeasti totesi, että työ on sen verran raskasta, että herkkyys katoaa sormista. Poikkeuksellisesti vapautin hänet.
Ilmoita asiaton viesti
… Ahaa ! Oikein tehty.
Muuten se liiterin klapien pinoaminenkin on taidetta, jonka vaarini opetti siinä huuliharpun soiton ohessa ( Saksan polkka).
Piti osata pinota tiivisti halkaistu pinta ylospäin ja niin, ettei turhia falskeja rakoja jäänyt.
Päätyjen ristiin pinoamien oli sitten se juttu, mikä koko teoksen piti kasassa tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Monelle kerrostalossa asuvalle pianistille sähköpiano on hyvä ratkaisu naapurisopua ajatellen. Sähköpianon äänen tasoa voi säätää tai kuunnella korvakuullokkeilla soittoaan suuremmalla äänen tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen vain erikoisen hyviä kuulokkeita kuten Shu…, ne antavat ilon soittaa. Jopa paremman kuin itse soittimen oma akustien äänentoisto.
Ilmoita asiaton viesti