Ruisreikäleivän rappio- puukoin leipämme puolesta!

Ruisleipä on suomalaisuuden symboli. Ruis on sopinut kaskiviljelyyn ja se on näillä leveysasteilla sopinut peltoviljelyyn paremmin kuin vaativampi vehnä. Ruista ranteeseen on hankittu reikäleivistä, limpuista, näkkileivistä ja kukkojen ja piirakoiden kuorista.

Lapsuuteni Akaassa oli pöydässä aina reikäleipää. Sittemmin pääsin kunnon leivän makuun tamperelaisen Leivon leipomon reikäleivän avulla ja ostin sitä aina monin kappalein kotipuolessa käydessäni ja löysin leipää joskus onnekkaasti myös pääkaupunkiseudun myymälöistä. Leivon leipä valittiin aikoinaan ”Suomen parhaaksi” viihteellisessä televisio-ohjelmassa.

Kunnes äkkiä viime kesänä löysin hyllystä vain lobotomisesti halkaistun Leivon reikäleivän. Leipomon nettisivuilla väitettiin käytettävän vanhaa juurta mutta leipä ei ollut enää ennallaan. Samoin oli aikoinaan käynyt turkulaiselle Rostenin erinomaiselle reikäleivälle, joka halkaistuna menetti luonteensa samoin kuin jo aikoja sitten Oululaisen jälkiuunileipä.  Miten hyvää olikaan Soklen jälkiuunileipä, jota sai HOKista kunnes Riihimäen leipomo lakkautettiin. Onkohan sen juuri tallella jonkun pakastimessa?

Reikäleivän ystävä joutuu todella metsästämään kunnon leipää. Pääkaupunkiseudulla on ollut luotettavimmin tarjolla Viipurilaisen kotileipomon Täysrukiista Reikäleipää ja Asikkalan Ratasta, jotka ovat molemmat erinomaisia leipiä. K-kaupoissa on säännöllisesti saatavilla satakuntalaistyyppisiä Pyymäen leipää ja Aallon leipää ja kotipuolessa metsästän mm. Kittilän leipää tai Uotilan reikäleipää.

Reikäleivät ovat kuitenkin peittyä kaikenkarvaisten pahvisten palaleipien röykkiöihin. Näistä leivistä puuttuu aromi ja luonne.

Parhaat ruisleivät paranevat säilytyksessä mutta poikkeuksena tästä oli Elannon Eloleipä, mitä herkkua sai aikoinaan  samana aamuna leivottuna ja olikin seuraavana päivänä jo mautonta. Uusmaalainen ruisleipä ei ole niin hapanta kuin pohjoisemmat serkkunsa, joissa on ytyä.

Pahviset palaleivät tai halkaistut reikäleivät ovat mauttomia jo tuoreeltaan. En tiedä syytä, mutta ilmeisesti leivonnassa syntyy jotain taikaa, jota kuori suojelee. Tätä voidaan verrata viineihin: eihän viiniäkään nautita eilen avatusta pullosta!

Jotain lohtua ruisleivän ystävälle tuovat itäsuomalaiset ja pohjanmaalaiset limput.  Esimerkiksi mikkeliläinen Marskin limppu on niin hyvää että se on myös hupaa, tulee ahmituksi liikaa. Tekstuuriltaan jäntevämpää reikäleipää pureskelee rauhallisemmin.

Pohjanmaalla emännät kuulemma aina välillä vaihtoivat limppujensa juuria, koska maistoivat mitä söivät ja kaipasivat vaihtelua, ehkä teki mieli vaihtaa välillä isäntääkin.

Pahvisten palaleipien voittokulku johtunee niiden tuotannon robotisoitumisesta. Nykyaikainen leipomoautomaatti suo suurtuotannon edut ja pakatun palaleivän säilyessä pitkään hyllyssä tuote on edullinen sekä ostajalle että kaupalle.

Voi olla vaikea vastustaa kehitystä, joka kuitenkin osoittaa Berlusconin olleen oikeassa: Suomessa ei ole kulinarismia, kun ei osata arvostaa edes oman leipäkulttuurin vivahteita ja tyydytään teolliseen ruokaan.

On kuitenkin yksi ase, jolla voimme taistella taantumusta vastaan. Se on suomalainen puukko. Sanotaan, että amerikansuomalaiset Delawaren asukkaat pärjäsivät metsässä yksin puukon ja kirveen avulla tarvitsematta alkuasukkaiden apua ja vielä 1960 -luvulla oli meillä tavanomaista, että nuoret pojatkin pitivät puukkoa vyöllään. Puukolla tehtiin kaikki mahdollinen, muun muassa sillä leikattiin ja voideltiin leipä ja siivuttiin silava päälliseksi. Possukin pistettiin puukolla mutta vilja sentään kaadettiin viikatteella tai sirpillä ennen koneaikaa.

Taitaa olla niin, ettei nouseva nuorisomme osaa käyttää leikkuuveistä. On niin helppo hankkia leipä siivuina tai paloina tai halkaistuna. – Itselläni on mainio pitkäteräinen Fiskarsin leipäveitsi, jota käytän myös lantun ja myskikurpitsan halkaisuun, koska siitä saa lujan kahden käden otteen. Kun hämäläinen emäntä leikkaa reikäleipää puukolla rintaansa vasten, on se hurjaa touhua!

Ehkäpä Fiskars voisi kampanjoida leipomojen kanssa aidon ja alkuperäisen ruisreikäleivän eduksi. Puukoin leipämme puolesta!

Rauhallista itsenäisyyspäivää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu