Marianpäivänä maaliskuussa 2019 Enontekiöllä Hetassa

Luontokeskus Enontekiö

Vierailin ensimmäistä kertaa Enontekiöllä tai Hetassa, kuten paikalliset sanovat maaliskuun 22.-24. pvä Marianpäivänä. Oli hieno ja aurinkoinen kevättalven sää ja paikkakunnalle oli kerääntynyt vieraita ympäri Lappia ja vieraita oli myös Norjasta ja Ruotsista. Marianpäivien perinne on pitkä ja tulee aina 1500-luvulta lähtien. Saamelaisilla on ollut tapana kokoontua Marianpäiville ja tulla kirkolle tämän juhlapäivän kunniaksi. Hetan kirkko on rakennettu sodassa palaneen tilalle vuonna 1951. Marianpäivänä kastettiin lapset, käytiin ripillä, vihillä ja haudattiin vainajat. Kaikki toimitukset mukavasta samalla kerralla. Marianpäivän viettoon on kuulunut myös markkinat, kauppiaat, poroajeluja ja kilpailuja unohtamatta. Perinteinen tapa kyläilyineen on ollut voimissaan vielä 1940-luvulla. Nyt Marianpäivää vietetään ja juhlitaan erilaisin kultturitapahtumin, markkinoin, suopunginheittokilpailuin, käydään kirkossa ja kyläillään sekä nähdään sukulaisia. Enontekiön, Hetan Marianpäivän järjestelyistä huolehtii paikallinen saamelaisyhdistys Johtti Sámelaccat ry.

Oma Marianpäiväni koostuikin ystävien tapaamisesta, vierailusta Enontekiön Luontokeskuksessa, missä oli kiinnostava valokuvanäyttely, markkinoilla pyörimisestä, suopunginheiton seuraamisesta mukavan näköisen koulukeskuksen pihassa, Ante Aikion taidokkaan joikaamisen kuuntelemisesta kirjastoautossa. Illalla oli juhlat Hotelli Hettassa ja paikka oli täynnä iloisia, hymyileviä juhlijoita  ja kauniita, värikäitä saamen pukuja, niin naisilla kuin miehilläkin. Esiintyjät olivat Vildá ja Sancuari. Aamulla kävin Enontekiön, Hetan kirkossa missä jumalanpalvelus pidettiin saamen kielellä. Kirkko on arkkitehti Veikko Larkaksen suunnittelema. Taiteilija Uuno Eskolan 1951 tekemä alttariseinä on kaunis ja vaikuttava ”Taivaaseen astuva Jeesus siunaa Lapin kansaa”. Tietenkin tuli syötyä myyjäisissä muutama lohi- ja poroleipä.

Lisä tietoja Marianpäivästä Enontekiöllä Hetassa
www.marianpaivat.fi

valkoinen1

Sivistystoimenjohtaja Kittilän kunta 2017-2019, opiskelija Itä-Suomen yliopisto, avoinyliopisto (laki), tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012- Musiikin Maisteri, University of Arts Helsinki Opettaja Kempele Akatemia 2012-2017 Rehtori Limingan kunta 2003-2015 Rehtori Viitasaaren kaupunki 1992-2003 Opettaja Kajaanin kaupunki 1991-1992 Sivutoimisena opettaja useassa maamme musiikkioppilaitoksessa mm. Espoo, Vantaa jne. JÄRJESTÖTOIMINTA Kittilän Kokoomus ry. jäsen 2018- Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020 Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018 Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen OAJ Kittilän paikallisyhdistys, jäsen Oulujoen Kokoomus, jäsen 2016-2018 Oulun Kokoomusnaiset vpj.-2016 MUSIIKKI HARRASTUS Esiinnyn huilistina ja kamarimuusikkona muusikoiden kanssa yhteistyössä mm. Kamariyhtye Valkoisen Delfiini ja mm. Manfred Gräsbeckin kamarimusiikki ja orkesteriproduktiossa. Olen asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta tutustuen sikäläiseen kulttuuriin ja ihmistyyppiin sekä toimintatapoihin. Olen opiskellut Ransakassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä opiskellut lyhyitä jaksoja Englannissa ja Italiassa. Sukuni on osin Ruotsista. Olen myös esiintynyt huilutaiteilijana Tokiossa Japanissa Neste-yhtiön seurueen mukana ja vieraana sekä Kyproksessa Larnankassa Turkin Kyproksen presidentille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu