Biohakkerointia vasta-alkajille

Olen joskus kirjoittanut näin:
”Biohakkerilla tarkoitetaan amatööribiologia, joka tekee biolääketieteen kokeita perinteisten tutkimuslaitosten ulkopuolella. Aivan samoin kuin tietokonehakkerit hakkeroivat tietokoneita, biohakkerit hakkeroivat kaikkea biologista. Biohakkeritkin jakautuvat eri alaryhmiin, osa tutkii keinoja parantaa ihmisen elämisen ehtoja kehittyvissä maissa, osa keskittyy transhumanismiin, jonka tavoitteena on kehittää ihmiskehoa yhä vastustuskykyisemmäksi ja terveemmäksi. Käytännössä se tarkoittaa eräänlaista tämän päivän eugeniikkaa, ihmisrodun jalostusoppia. Vaikka sitä harvempi ymmärtää…
Transhumanistit seuraavat erilaisin laittein kehonsa arvoja. He ajattelevat, että ihmisen terveys on pelkistettävissä biologisiin markkereihin. Heti, kun markkeri poikkeaa ”normaaliarvosta”, saat tilanteen palautettua ostamalla tätä tai tuota ravintolisää tai lääkettä. Hyvä bisnes, mutta miten paljon oikeasti terveyttä voidaan mitata keskiarvoilla tai normaalimäärityksellä? Miten paljon olennaista tietoa saadaan erilaisillä härpäkkeillä mittaamalla?
Itse ajattelen, että terveys on paljon kokonaisvaltaisempi, monimutkaisempi  ̶  ja ennen kaikkea henkisempi   ̶  kokonaisuus. Minusta biohakkeroinnin suosio kertoo nykyihmisen kuoleman pelosta. Siinä, missä voidaksemme hyvin tarvitsemme lisää luontoa ja lisää yhteyttä toisiin ihmisiin, käperrymme tuijottamaan laitteita, joilla mittaamme omaa napanöyhtää…”

Allekirjoitan edelleen kirjoittamani, mutta… En tiedä, onko kyse siitä, että ikäni numerot näyttävät vanhuuden alkua (eikä mieleni lainkaan ymmärrä sitä) vai onko tämä pandemia saanut minut arvioimaan asiaa uudelleen, mutta olen selvästikin antanut biohakkeroinnille pikkusormen.
Olen jo muutaman vuoden käyttänyt aktiivisuusranneketta. Juuri vaihdoin uuteen. Tämä uusi mittaa arkiaktiivisuuden ja treenin lisäksi stressitasoani, unen laatua (syvän unen, REM-unen ja kevyen unen kestoa) sekä erikoisuutena PAI-arvoa (algoritmi yhdistää sydämen syketason ja aktiivisuusintensiteetin intuitiiviseksi PAI-arvoksi*). Viikossa pitäisi kerätä 100 PAI-pistettä, jolloin aktiivisuustaso olisi riittävä terveelliseen ikääntymiseen…

Sain heinäkuussa tilaisuuden mittauttaa valtavan määrän erilaisia terveysmarkkereita HCA (HealthConceptAnalyzer)-testillä Kaarina Krogeruksen klinikalla. HCA-laite on magneettiresonanssilaite. Alun perin menetelmän on kehittänyt fyysikko Nikola Tesla. Laite mittaa vain heikkoja taajuuksia eli hertsejä, joita se lähettää ja vastaanottaa. Kehosta ja eri aineista tunnetaan yli 40000 eri hertsilukua.
HCA-laitteella ei voi eikä pidä tehdä diagnooseja. Tulosten vastaavuus on mittausten mukaan 92-95% verrattuna muihin laitteisiin ja laboratoriotesteihin. Kyse on siten suuntaa-antavista markkereista terveyden- ja ravitsemuksen tilasta.
Laitteella mitataan kehon pH-tasapaino, ruuansulatus, sydän ja verisuonet, vitamiinit, ihon kunto, torjunta-ainejäämät, kivennäisaineet, luun mineraalitiehys, koentsyymit sekä aminohapot. Eli melkomoinen algoritmi… Mokoma algoritmi havaitsi heti, että olin edellisyönä valvonut ja juonut viiniä (harvoin tapaamani hyvän ystävän kanssa vähän vierähti…). Minulla oli nestehukkaa, aivojen glymfaattista huuhtelua ei ollut tapahtunut, ja B-vitamiinin puutostakin näkyi.
Maahantuoja antaa laitteen käyttökoulutuksen. Useimmiten HCA:n käyttäjät ovat terapeutteja ja fytonomeja, joukossa on myös jonkin verran ravintoterapeutteja ja lääkäreitä. Testauksen hyödyllisyys on täysin riippuvainen testaajan kokonaisammattitaidosta. Sen tulokset ovat suuntaa-antavina apuvälineitä asiakkaan kokonaisterveydentilan kartoittamisessa. Pidin erityisesti siitä, että kunkin markkerin kohdalla kerrottiin sen terveysvaikutukset sekä esimerkiksi se, mistä ruoka-aineista sitä saadaan. Minulle testin tehnyt Kaarina Krogerus on sairaanhoitaja ja ravintoterapeutti.
Samalla käynnillä Krogerus otti sormenpäästäni verinäytteen, joka lähetettiin norjalaiseen laboratorioon tutkittavaksi. Näytteestä tutkittiin elimistöni rasvahappotasapaino (Zinzino-testi). Tulos oli minulle yllätys, koska olen viimeiset 17 vuotta syönyt juuri siten kuin korjausehdotukseksi esitettiin (oliiviöljyä, ravaisia kaloja, siemeniä, pähkinöitä, avokadoa, valmisruokien ja roskaruuan karttaminen jne.). Punaista lihaa syön, mutta vain riistalihaa, en syö tehokasvatettua lihaa kotioloissa lainkaan. Nyt sitten selvittelen, onko minulla rasvan imeytymisen vai esimerkiksi entsyymitoiminnan häiriö.

Niin Zinzino-rasvatestiä kuin HCA-menetelmääkin on suomalaisskeptikkojen taholta kutsuttu huuhaaksi (mitäpä täydentävää hoitoa ei olisi?), mutta mikä minä olen Nikola Teslan ajatusten kanssa kiistelemään… Jokainen päättäköön itse, mitä ajattelee. Minulle kokemus oli silmiä avaava ja motivoiva. Testien tulosten jälkeiset keskustelut ja ajatustenvaihto ovat antaneet minulle lisää eväitä immuunipuolustukseni parantamiseen sekä vanhenemisen hidastamiseen.

Klinikka Kaarina Krogerus (Jyväskylä, Helsinki)

LÄHTEET
Age-predicted maximal heart rate in healthy subjects: The HUNT fitness study

Nikola Tesla

Aivopesulle, mars!

BLOGIYHTEISTYÖ
Sain HCA- sekä Zinzino-rasvahappotutkimukset ilmaiseksi. Minulla ei ole kaupallisia kytkyjä näihin testeihin eikä niiden mukana markkinoitaviin ravintolisiin, tämän kirjoituksen sisältöön ei mikään ulkopuolinen taho ole vaikuttanut, enkä ole saanut tästä rahaa.

0
Varpu Tavi

Kirjailija. Seikkailija. Elämän ihmettelijä. Kyseenalaistaja.
Kirjoitan aiheista, jotka kiinnostavat minua. Niitä aiheita on paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu