Masaimiesten salainen ase

KUVITUSKUVA Kuvan nuorella masaimiehellä ei ole mitään tekemistä tämän kirjoituksen sisällön kanssa. Minulla ei ole aavistustakaan hänen salaisesta aseestaan, enkä liioin ihan usko, että nuorempi väki noudattaa näitä perinteitä. Hän vain ystävällisesti suostui kuvaan kun pyysin.

Masaimiehistä huhutaan, että heillä on suuri se. Viime helmikuussa kiertelimme Tansaniaa, ja minulla oli tilaisuus kuulla yksi selitys asiaan. Otan täydellisen vastuuvapauden: en tiedä, toimiiko keino, enkä tiedä minkälaiset kruununjalokivet masaimiehillä on – enkä missään tapauksessa suosittele keinoa kenellekään löyhäpäälle, joka innostuu netistä tilaamaan makkarapuun hedelmäpillereitä (toivottavasti sellaisia ei ole olemassa).


Nikon seurassa Tansaniassa helmikuussa 2020.

Oppaamme Niko kertoi, että masaimiehet käyttävät peniksen koon kasvattamiseen makkarapuun (Kigelia Africana) hedelmiä. He ottavat hedelmän ja viiltävät sitä. Sitten he tekevät viillon penikseensä ja puristavat hedelmän mehua sekoittaen sitä omaan vereensä. Näin he jatkavat kunnes penis on saavuttanut halutun koon.
Nikon mukaan masait eivät käytä lääkäreitä ja sairaaloita lainkaan, vaan turvautuvat perinteiseen yrttiparannustaitoonsa. Kyllä he hoitavat vähän muillakin kuin yrteillä, Nikon mukaan masait pitävät elefantin sontaa terveysruokana. Höyryävään läjään pistetään tikku, ja ”tikkupulla“ syödään sellaisenaan. Toinen tapa on uuttaa sontaa veteen ja keittää vesi ja siivilöidä siitä terveysjuomaa. Löysin tutkimuslähteen, jossa vahvistetaan, että masait käyttävät elefantin eri tuotoksia ja ruhonosia perinteisesti lääkkeenä, ruokana ja rituaaleissa. Ei pidä kuitenkaan tämän erikoisuuden antaa hämätä itseään. Ei se lainkaan niin hullua ole, kuin voisi kuvitella: elefantti syö päivässä noin 200 kg erilaisia kasvinosia. Elefantin läjä on siten fermentoituja antioksidantteja tulvillaan, oletan. Tällä matkalla jätin kyllä maistamatta, eikä oppaamme Nikokaan ollut vielä toistaiseksi rohjennut herkkua kokeilla. Masailla on erittäin laaja ja syvällinen tietämys perinteisistä parantamistaidoista. Esimerkiksi juuri makkarapuuta on käytetty monenlaisiin muihinkin parantamistarkoituksiin.
Vähähiilarispiireissä kerrotaan mielellään myyttiä masaitten ruokavaliosta, joka on pelkkää verta, lihaa ja maitoa. Tarina on vain osittain totta. Masait ovat perinteisesti paimentolaisia ja karjankasvattajia, niinpä maito ja naudanliha ovat luonnostaan ruokavalion perusta. Maitoon sekoitettua verta juodaan rituaalitilanteissa. Masait ovat kuitenkin aina täydentäneet ruokavaliotaan mukulakasveilla, hunajalla ja villiyrteillä. Modernit masait syövät myös maissipuuroa ja viljaa. Tansaniassa paksu maitoon keitetty maissipuuro on masaitten perusruokaa. Olin tikahtua nauruun, kun näin ensimmäisen tosi modernin masain: hänella oli perinteisen asun lisäksi päässään lännenmiehen stetson, jaloissa Adidaksen lenkkarit, yhdessä kädessä älypuhelin ja toisessa paimensauva. Hän oli paimen, joka seurasi karjalaumaa… Voihan siinä samalla vähän somea vilkuilla!


Toki tutustuin Tansaniassa muuhunkin perinnelääkintään kuin masaitten. Udzungwa Mountains Nationalpark Tansaniassa on yksi maailman luonnoltaan monimuotoisimmista alueista. Siellä 25% kasveista kuuluu endeemisiin eli kotoperäisiin kasvilajeihin. Vietimme siellä yhden rasittavan ja hienon päivän. Patikoimme oppaan kanssa vuorelle, pari kolme tuntia nousua sademetsän trooppisessa ilmastossa. Jalkani turposivat kaksinkertaiseksi ja aurinkoherkkä ihoni muuttui kirkkaanpunaiseksi, mutta olipa mielenkiintoinen tutustumismatka lääkekasvien maailmaan! Siinä ei oikein muistiinpanoja ollut mahdollisuus tehdä, enkä jälkikäteen muistanut muuta kuin saaneeni vahvistuksen sille, että kaikkiin vaivoihin on parantava kasvi olemassa. Siellä oli tietenkin myös mieskuntoa parantava kasvi ja tasa-arvon nimissä naisten halukkuutta ja hedelmällisyyttä parantava kasvi.

Kilwa Beachilla oppaanamme oli Jamila, jolta kyselin luontaisparannuksesta. Jamila kertoi, että nykyisin käytetään molempia. Joskus mennään lääkäriin ja saadaan lääkkeitä, mutta pienet vaivat hoidetaan luonnonlääkkeillä. Kun Jamila oli lapsi ja hänen vatsansa oli kipeä, isoäiti tai vanhemmat neuvoivat, että hae sen ja sen kasvin lehtiä. Pureskele ja imeskele lehtiä niin kauan, että vatsavaiva paranee. Tansaniassa on myös terveysasemia, joissa lääkärit käyttävät luonnonlääkkeitä, mutta silloin luonnonlääkkeet ovat aina kuivatussa muodossa. Jamilan lapsuudessa ei apteekkeja ollut maaseudulla pikkukylissä ja -keskuksissa missään. Enkä minä nytkään sellaisia nähnyt kuin isommilla paikkakunnilla.

 

Taustamusiikkia ja tanssia lukemisen taustalle

LÄHTEET

John Kioko: Maasai people and elephants: values and perceptions (Indian Journal of Traditional Knowledge Vol. 1 (1), January 2015, pp. 13-19)

Know about Sausage Tree

Traditional maasai food: blood and milk

0
Varpu Tavi

Kirjailija. Seikkailija. Elämän ihmettelijä. Kyseenalaistaja.
Kirjoitan aiheista, jotka kiinnostavat minua. Niitä aiheita on paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu