Tee itse suusuoja – se ei ole turhaa!

Täällä valintakotimaassani Saksassa pari kaupunkia on jo tehnyt suusuojista pakollisia kaikille, ja muutamat muut kaupungit harkitsevat asiaa. Oletettavasti Suomi seuraa perässä joskus parin viikon päästä.
Suusuojat eivät ole mikään varma koronan torjuntakeino, sillä voidaan estää omien aivastusten leviäminen muihin ihmisiin sekä muiden ihmisten pärskeistä isoimmat partikkelit. Niillä on siten myös osittainen suojaava vaikutus ihmiselle itselleen.*
Turvaetäisyys ja käsihygienia ovat ne tärkeimmät keinot, mutta suusuojilla saadaan myös hyviä tuloksia** –  mikäli tarpeeksi moni niitä käyttää. Suusuojia voisi verrata rokotteisiin siinä mielessä, että ne tehoavat, kunhan tarpeeksi iso osa väestöstä niitä käyttää (>70%).
Tein pari mahdollisimman yksinkertaista suusuojaa kokeeksi. En ole mikään taitava ompelija (korjausompelu on ainoa, mitä harrastan), joten tästä ompleutyöstä selviävät vähemmän taitavatkin kotiompelijat.

TARVITSET (omat suusuojani tein kierrätysmateriaalista)
Keittopesun kestävää kangasta (esim. puuvilla). Minä käytin ohutta ja tiivistä pellavaa, koska sellaista sattui olemaan kierrätysvarastossani (34 cm x 17 cm sekä 2 x 2cm x 90 cm ja 2 x 2 cm x 17 cm TAI vinokaitalenauhaa tms. tarpeeksi leveää kanttinauhaa) )
Rautalankaa (esimerkissäni käytettiin perheen Piuha-Paavon sähköjohtovarastosta pätkät johdon sisällä olevia rautalankoja, kun ei muuta rautalankaa sattunut olemaan)
Ompelulankaa ja neulan (helpommalla pääset ompelukoneella)
Terävät sakset
Silitysraudan

TEKO-OHJE
1. Leikkaa kankaasta 17 cm x 34 cm pala. Jos sinulla ei ole kanttinauhaa, leikkaa myös 2 kpl 2 cm leveitä ja 90 cm pitkiä sekä 2 kpl 2 cm leveitä ja 17 cm pitkiä suikaleita.

2. Taivuta kangaspala kahtia ja painele kankaaseen silitysraudalla haitarimaiset taitokset. Taivuta kangassuikaleet pituusuuntaan kahtia ja painele nekin silitysraudalla pysyväksi taitokseksi.

3. Ompele suusuojan alareunaan reunavahvistus joko kankaasta tai kanttinauhasta. Tee sama yläreunaan, mutta siten, että laitat väliin rautalangan, joka sitten taivutellaan nenän muodon mukaisesti.

 

4. Ota pitkät sivunauhat ja kiinnitä ne suusuojaan keskipisteestä lähtien. Säilytä taitokset ja kavenna sivureunan leveyttä siten, että taitoksista saa pussimaisen. Ompele saumat.

 

5. Toisen suusuojan kiinnityksen tein vanhanaikaisella sukkanauhasysteemillä (kun sellaisia nauhantähteitä sattui olemaan).

Jos haluat lisäsuojaa, voit leikata kahvisuodatinpussista sopiva muotoisen palan ja laittaa suusuojan sisäpuolelle kertakäyttäsuojaksi. Hengittäminen sujuu edelleen ihan hyvin, testasin sen.
Suusuoja pestään JOKAISEN käytön jälkeen (vähintään kerran päivässä) joko 90 °C pesuohjelmalla tai sitä keitetään 5 minuuttia kattilassa. Niinpä, jos joudut käyttämään suusuojaa paljon, ompele niitä useampia. Mikäli käytät suodatinpussia lisäsuojana, heitä se roskiin heti käytön jälkeen, ja laita seuraavan kerran uusi.
Suusuoja otetaan pois suun päältä varovaisesti siten, ettei ulkopintaa kosketa käsin. Kädet pestään heti sen jälkeen huolellisesti.

*What is the efficacy of standard face masks compared to respirator masks in preventing COVID-type respiratory illnesses in primary care staff?
**Krankenhaushygieniker: ”Selbst genähte Masken schützen”

PÄIVITYS 14.4.:

THL:n pääjohtaja suosittelee suusuojien käyttöä (myös kankaisten).

 

+2
Varpu Tavi

Kirjailija. Seikkailija. Elämän ihmettelijä. Kyseenalaistaja.
Kirjoitan aiheista, jotka kiinnostavat minua. Niitä aiheita on paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu