Värähtelyhoitoa stressiin ja unihäiriöihin

Poden laskimoveren- ja lymfakierron vajaatoimintaa ja jalkani ovat muutenkin ongelmalliset polven nivelrikon ja parin nilkkamurtuman jälkeen –  lisäksi olen taipuvainen unihäiriöihin. Uneni on katkeilevaa ja valvon usein aamuyöt. Sain vastikään tilaisuuden kokeilla Neurosonic-hoitoja. Uteliaisuuteni heräsi, löytyisikö tästä apua.

Neurosonicin isä on psykoterapeutti Marco Kärkkäinen. Hänen ideansa oli käyttää matalataajuista värähtelyä kehon ja mielen rentouttamiseen. Neurosonic lähettää kehoon tällaista erittäin matalataajuista värähtelyä. Hoito voidaan toteuttaa Neurosonic-tuolissa, -divaanilla, -patjalla tai -sängyssä. Hoitoja on tällä hetkellä kolmessa eri kategoriassa: rentouttavia (neljä erilaista), aktivoivia (kaksi) sekä palauttavia (kaksi). Hoito eri tehoalueilla vaikuttaa eri tavoin. Stressaantuneen mieli rauhoittuu mekaanisesti aikaansaadun, meditoinnin kaltaisen tilan kautta, urheilija palautuu nopeammin tai sitten kehoa viritetään vaativaan ponnistukseen.
Värähtelyn terveysvaikutuksia aineenvaihduntaan, unihäiriöihin ja stressinpoistoon on tutkittu yleisellä tasolla ja havaittu sen toimivan. Samaa viestiä antaa vuodesta 2011 kertynyt asiakaspalaute Neurosonicin käyttäjiltä. Neurosonicista on tehty toistaiseksi vain muutama pieni suomalaistutkimus. Neurosonic vaikuttaa kehoon autonomista hermostoa ja mieltä rauhoittavasti. Niinpä stressihormonien tuotanto vähenee, yölliset heräämiset vähenevät ja unesta tulee aadukkaampaa ja palauttavampaa. Unitutkija, professori Markku Partisen pilottitutkimukseen vuodelta 2013 osallistui kuusitoista vapaaehtoista, jotka kärsivät merkittävästä stressiin tai ahdistukseen liittyvästä unettomuudesta. Kaikki tutkittavat kokivat Neurosonic-tuolin hyvänä hetkellisenä rentoutumisvälineenä ja kaksi kolmasosaa tutkittavista koki saaneensa ainakin jossain määrin apua etenkin unettomuuden oheisoireisiin tutkimuksen aikana.”Matalataajuushoitoa unettomuuden hoidossa on tutkittu vasta vähän. Tästä pilottitutkimuksesta saadut tulokset ovat lupaavia. Hoidosta näyttäisi olevan apua erityisesti ahdistusoireisiin ja rentoutumiseen”, vahvistaa Partinen.

Parhaillaan tehdään Oulun yliopistossa laajempaa tutkimusta, sen tuloksista kuultaneen lähitulevaisuudessa.

Sain kaksi eri Neurosonic-hoitoa. Sairaanhoitaja Kaarina Krogerus antoi minulle noin kaksikymmenminuuttisen rentouttavan hoidon. Vajosin nopeasti syvään rauhoittumisen tilaan, ja nukuin seuraavan yön kuin murmeli. (Teimme Krogeruksen vastaanotolla pari muutakin mielenkiintoista testausta, joista kirjoitan seuraavassa blogikirjoituksessani.)

Hierontaterapeutti Janne Laine antoi minulle vastaanotollaan nelikymmenminuuttisen palauttavan hoidon Neurosonic-hoitotuolissa. Olin kipeyttänyt olkapääni raahatessani ja työntäessäni 30-kiloista matkalaukkua. Hoidon jälkeen kiristyneet olkapäät olivat jo heti selvästi rennommat, ja seuraavana päivänä kipu oli kokonaan poissa. Molemmat hoitokerrat vaikuttivat lymfaongelmaiseen kehooni erittäin tehokkaasti nestettä poistavasti.
Laine kertoi esimerksi naisesta, jolla oli jalassa niin kovat kivut, ettei hän ollut kahteen viikkoon kyennyt kunnolla nukkumaan. Hän oli tullut vastaanotolle lähes nelinkontin. Neurosonic-hoidon jälkeen hän kertoi tiedostavansa missä kipu oli, mutta se ei enää juurikaan häirinnyt. Hän pystyi liikkumaan ja kertoi myöhemmin, että oli taas kyennyt nukkumaan. Itse ongelman, lihaksen repeämän, paranemiseen meni useampi kuukausi.
”Neurosonicin nerokkuus perustuu oikeastaan siihen, miten se saa meidät katsomaan asioita eri kantilta. Kun me päivittäin imemme aistien kautta informaatiota sisäämme, se vaikuttaa elimistön toimintaan niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Neurosonicin avulla pystytään vaikuttamaan näiden toimintojen sisälle hermoston kautta. Se antaa meille tilaa katsoa maailmaa ja elämäntilannettamme uudella tavalla”, Laine pohtii.
Janne Laine on erikoistunut syväkudoshierontaan, lisäksi hän on suorittanut ratkaisukeskeisen lyhytterapian opintoja työnsä tueksi. Neurosonic-hoidot nivoutuvat hänen kokonaisvaltaiseen hoitotapaansa hyvin. Kun uusi asiakas tulee vastaanotolle ensimmäistä kertaa, Laine istuttaa hänet alas ja tarjoaa kupin teetä. Ensimmäiseen käyntiin on aina varattu aikaa pari tuntia, eikä sekään usein riitä. Minäkin taisin rupatella parituntisen jo ennen varsinaisen hoidon aloittamista. Laine kyselee perusasioita asiakkaan elämästä sen mukaan kuin asiakas haluaa kertoa. Työ, parisuhde, harrastukset, uni, stressi, ruokavalio jne. vaikuttavat kaikki kehon hyvinvointiin. Laine etenee asiakkaan ehdoilla – lyhytterapian opinnot auttavat tässä. Joidenkin kanssa käydään nopeasti läpi perusasiat ja toisten kanssa keskustellessa menee pitkäänkin.
”Olen huomannut ennen varsinaista hoitoa tapahtuvan rennon jutustelun, jossa asiakas kuitenkin pääsee purkamaan omia huoliaan ja niin henkisiä kuin fyysisiä ongelmiaan, vaikuttavan positiivisesti itse hoitotapahtumaan. Alun keskustelun perusteella muovautuu myös varsinainen hoitotapahtuma.”
Suurin osa Laineen asiakkaista uskoo olevansa todella jumissa ja tarvitsevansa voimakasta (urheilu)hierontaa. Nykyinen stressintäyteinen oravanpyöräkulttuuri kuitenkin aiheuttaa sen, että ihmiset ovat enemmänkin hermostollisesti jumissa. Suuri väärinymmärrys lihaskireyksistä on se, että luullaan lihasten olevan jäykkiä vaikka ne ovat jännittyneitä. Näiden ero on se, että jäykkyys on passiivinen reaktio kun taas jännitys on aktiivista toimintaa, kehon normaali reaktio pitkittyneeseen stressiin tai paremmin kuvailtuna liian pitkään jatkuneiden liiallisten aistiärsykkeiden (positiivisten tai negatiivisten) vaikutuksen alaisena oleminen. Tämän vuoksi Laineen työskentelystä on muovautunut voimakasta mutta hyvin hidastempoista syväkudoshierontaa (sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi). Erittäin hyviä tuloksia on tullut yhdistelemällä rentouttavaa syväkudoshierontaa, äänimaljahierontaa (syvärentoutusta äänimaljojen avulla) ja/tai Neurosonicia. Vaikka Laineen äänimaljahoito onkin täysin uskonnoista riippumatonta, se saattaa joistakin asiakkaista tuntua liian eksoottiselta, sen korvikkeeksi käy Neurosonic. Sitten on myös asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita koko setistä, jolloin Neurosonic toimii käynnistyksenä hoitotapahtumalle.

 

TIEDUSTELUT:
Hierontaterapeutti Janne Laine, Helsinki
Neurosonic-Relaamot ympäri Suomen (TAI googlaa Neurosonic ja paikkakuntasi nimi)

Neurosonic FAQ

BLOGIYHTEISTYÖ:
Sain kaksi hoitokertaa ilmaiseksi. Minulla ei ole kaupallisia kytkyjä Neurosoniciin tai muihinkaan kirjoituksessa mainittuihin hoitoihin.

0
Varpu Tavi

Kirjailija. Seikkailija. Elämän ihmettelijä. Kyseenalaistaja.
Kirjoitan aiheista, jotka kiinnostavat minua. Niitä aiheita on paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu