Alvar Aalto varhaisessa palkintojahdissa

Ullakkomme aarteisiin kuuluu kirja: Halpoja kesäasuntoja kuukausilehti Aitan piirustuskilpailussa v. 1928 palkitut ja lunastetut ehdotukset (Otava 1928, 125 s.). Se sisältää palkittujen ja lunastettujen ehdotusten kokoelman, jonka ”toivotaan olevan hyödyksi kaikille niille, jotka joutuvat kesäasuntopulmaa ratkaisemaan”. Kokoelmassa olevien piirustusten mukaan rakentaminen oli sallittu ainoastaan asianomaisen ehdotuksen laatijan annettua siihen suostumuksensa. 

Otteita kirjan johdannosta Miten tämä kokoelma on syntynyt: ”Aitta järjesti keväällä 1923 maan arkkitehdeille kilpailun halpojen kesäasuntojen piirustamisessa. Aitan edeltäjä, kuukausilehti Otava, oli jo vuonna 1913 järjestänyt samanlaisen kilpailun ”Oman kodin” piirustuksien laatimisessa ja sai lehti silloin yrityksensä erinomaisesti menestymään. Osanotto kilpailuun oli odottamattoman suuri ja sen tuloksena oli runsas kokoelma mitä hauskimpia huvilan piirustuksia.

Uuden kilpailun tarvetta perusteltiin seuraavasti: Kuluneiden vuosien aikana rakennusalalla on jouduttu aivan uusille urille, tyyli- ja makuvaatimukset ovat muuttuneet, uusia rakennusaineita ja -tapoja on otettu käytäntöön, rakennuskustannukset olivat aivan toisenlaiset kuin nyt ja käsitys omasta kodista ja sen tehtävästä kesäasuntona on saanut uuden suunnan.

Kilpailu jakautui vaatimattomiin, lomapäivätuvan tai kalamajan käsittävään A ryhmään ja suurempia vaatimuksia vastaavaan B ryhmään.

A-ryhmän ensimmäisen palkinnon sai Alvar Aalto ehdotuksella ”Konsoli”. Se oli kilpailun miellyttävimpiä ulkoasultaan luonnollinen ja vaatimaton, samalla herkkä sekä helposti rakennettavissa. Ensimmäinen palkinto tuli myös B-ryhmässä ehdotuksella ”Merry go round”, jota luonnehdittiin kilpailun erikoisimmaksi. Hyvin harkittu pohja, suuri kaareva olohuone, jossa valaistus on järjestetty kumpaankin päähän (se pitäisi voida kalustaa ihastuttavasti), olohuone ja sen jatkona oleva käytävä, josta päästään keittiöön ja makuuhuoneisiin, keskittyvät lystikkäästi pyöreän pihan ympärille. Toinenkin Aallon ehdotus ”Kumeli” lunastettiin.

Lieneekö näitä mallipiirustusten mukaisia taloja rakennettu ja jos niin tapahtui olisiko niitä enää tallella?

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu