Arvotaulun mutkikkaat vaiheet
Pidän Peter Jamesin Roy Grace -kirjoista, jotka olen lukenut niiden ilmestymisen tahdissa. Kirjoissaan osuvan kuvan nykyaikaiseen poliisityöhön tarjoava kirjailija on suosittu. Sarjan kirjoja on käännetty kymmenille kielille ja myyty miljoonia kappaleita.
Grace on etevä poliisi, jonka henkilöhistoriaan liittyy vaimon mystinen katoaminen ja myöhempi yllättävä löytyminen Saksasta jo kuolemansairaana. Hänen luonaan asui molempien yhteinen poika Bruno, jonka olemassaolo oli Roylle yllätys. Vaimon menehdyttyä poika muutti uudelleen avioituneen isän luokse Englantiin. Tässä kirjassa Bruno kuolee jäätyään auton alle, mikä aiheuttaa uusperheessä suuren surun.
Jamesin uusin Kuolema kätkeytyy kuvaan (Minerva 2023, 405 s., myös äänikirjana) on jo Roy Grace dekkarisarjan 18. osa. Vanha taulu on kirjan nimessä mainittu kuva.
Roy Gracen vastuualueeseen kuuluvat jo Sussexin ja Surreyn kreivikunnat. Hänen tapansa on ollut aloittaa aamunsa paljon ennen muita lukemalla huolella läpi edellisen päivän raportit. Hän tunsi jo kaikki toimialueensa taparikolliset.
Toisen maailmansodan aikana runsaasti taide-esineitä katosi kokonaan, varastettiin tai ajautui muuten teille tietymättömille. Kirjassa käsitellään 1700-luvun rokokookauden mestarin Jean-Honoré Fragonardin maalaamaa neljän taulun vuodenajat -sarjaa. Sen osien kohtalosta ei tiedetty varmuudella mitään. Taulujen jopa arveltiin tuhoutuneen. Varakkaat taiteen keräilijät ja omistajat ovat vaitonaisia omistuksistaan syinä varkauden pelko, korkeat vakuutusmaksut, muiden kateus jne. ”Kerää koko sarja” -periaate olisi tietysti nostanut jo muutenkin arvokkaiden neljän taulun kokonaisuuden hinnan pilviin. Pian ilmenee kolmen sarjan tauluista jo olevan erään paikkakunnalla asuvan henkilön hallussa. Hän haluaa puuttuvan taulun itselleen keinoja kaihtamatta.
Paikallisen avioparin harrastus on koluta kirpputoreja haaveena löytää sieltä jotain todella arvokasta. Eräänä päivänä käy juuri niin pariskunnan ostettua ruman taulun kauniiden kehysten takia kahdellakymmenellä punnalla. Maalauksen alta paljastuu aivan toinen työ. Tämä upea, teillä tietymättömillä ollut maisemamaalaus saattaa olla jopa miljoonien puntien arvoinen 1700-luvun mestariteos. Osana sarjaa sen hinta vielä moninkertaistuisi.
Monet tavottelevat television suositussa antiikkiohjelmassa esiteltyä taulua keinoja kaihtamatta. Avioparin onnen tunne muuttuukin pian painajaiseksi. Roy Grace joutuu sukeltamaan taidemaailman tuntemattomiin vesiin ja huomaa pian kunnialliselta vaikuttavan yhteisön kätkevän taakseen ahneutta, petosta ja väkivaltaa. Kirjan konniin lukeutuu myös ”sutki suomalainen” Jorma Mahlanen.
Paikkakunnalla asuu erilaisia väärennöksiä tehtaillut mies, josta on kehittynyt taitava taulujen väärentäjä. Niin taitava, ettei hänen väärennöksiään erota alkuperäisistä. On jopa mahdollista paljastumatta vaihtaa aito taulu jäljennökseen, minkä ympärille kirjan juoni punoutuu.
Kidutuksilta ja kuolemilta ei vältytä. Kahdessa ensimmäisessä ruumiissa havaittiin muiden pahoinpitelyn jälkien ohella korvan takana samanlainen, mahdollisesti samalla esineellä tehty haava. Oikeasta ja vääristä tauluista kehittyy sekamelska, jossa hyväuskoisia osallisia kuolee tai laskelmoidun julmasti kidutetaan. Heidän vaihtoehtonsa ovat olemattomat. Taulun lopullinen kohtalo lienee moraalisesti oikean suuntainen, mutta toteutuuko se?
Kirja jatkaa mainiosti Roy Grace -sarjaa. Gray toteaa jokaisen murhatutkinnan olevan valtava palapeli, jossa on suurella vaivalla yhdisteltävä satoja tai jopa tuhansia palasia. Lopuksi tapaus kuitenkin onnekkaan sattuman tai epäsovinnaisia vaihtoehtoja käsittävän ajattelun avulla ratkeaa.
Kommentit (0)