Bjørkin kaukainen saari

Salanimeä Samuel Bjørk käyttävä Frode Sander Øien (s. 1969) on Trondheimissä asuva ja työskentelevä kirjailija, laulaja sekä laulujen tekijä.  Hän on kirjoittanut näytelmiä teatterille ja kuunnelmia Norjan yleisradiolle. Bjørkin esikoisteos Fantastiske Pepsi Love ilmestyi 2001. Hänen ensimmäinen trillerinsä oli Minä matkustan yksin (Otava 2016). Sarjan viides on tuore Saari kaukana kaikesta (Otava 2023, 411 s.).

Aiempien kirjojen murhatapausten ratkaisijana kunnostautunut työpari, Mia Krüger ja Holger Munch ovat edelleen kirjan sankaripari, nyt tosin enää vain sattumalta. Mia toipuu hiljalleen sisarensa menetyksestä ja on päättänyt lopettaa työnsä poliisissa. Hän muuttaa pysyvästi kotimaisemiinsa kaukaiselle, kuvankauniille Hitran saarelle. Siellä hän joutuu tahtomattaan sekaantumaan taannoiseen katoamistapaukseen. Nuori poika on kolme vuotta aiemmin kadonnut lyhyellä kotimatkalla jäljettömiin. Vain polkupyörä löytyi mereen heitettynä. Paikallinen virkavalta ei kyennyt ratkaisemaan tapausta. Mia perehtyi siihen ja nosti asian uudelleen esiin huomattuaan tutkinnassa arveluttavia asioita. 

Löytyy 16-vuotiaan tytön pahoinpidelty ruumis. Rikospaikan verilammikkoon on kirjoitettu kadonneen pojan nimi. Raalla tavoin tapettu uhri on maineeltaan kevykenkäinen nuori nainen. Kirkon alttaritauluun ripustetut kuolleet variksetkin askarruttavat ja pappi on jotenkin outo. Poliisorganisaation uudelleen järjestelyissä Oslossa sivuun joutunut Holger Munch kutsutaan Hitraan selvittämään sekava rikos. Entinen työpari ryhtyi taas yhteistyöhön. Ensi työkseen tutkinnasta vastuun ottanut Munch komentaa kaikki virkapukuiset poliisit pois tapauksen kimpusta asioita sotkemasta. 

Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat kaikki ja toistensa asiat. Rikastunut perhe pärjää muiden mielestä turhankin hyvin. Paikallisilla on omia kuvioitaan, joista on syytä vaieta. Nuoriso juhlii joskus rankasti. Kotipolttoisen ohella päät sekoitetaan nykytavan mukaan lähinnä pillereillä. 

Löytyy taas uusi ruumis. Ja laaja kansainvälinen rikoskuvio uhkaa kävellä Mian ja Holgerin yli. Niin ei kuitenkaan tapahdu. Monitahoinen loppuratkaisu on vaikeasti ennakoitavissa. Juonen kehittely on taitava ja jännitys säilyy loppuun saakka.

Kirja rakentuu lyhyille lauseille, mikä toimii hyvin. Useissa kirjoissa nykyisin käytetty henkilöluettelo tosin helpottaisi tunnistamista. 

Saari ei ollutkaan niin kaukana kuin luultiin.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu