Commissario Brunettin haaste

Juuriltaan yhdysvaltainen kirjailija Donna Leon (s. 1942) asui 1980-luvulta lähtien yli 30 vuotta Venetsiassa ja asuu nyt Sveitsissä. Hänet tunnetaan Venetsiaan sijoittuvasta, useille kielille käännetystä Guido Brunetti -rikoskirjasarjasta. Ei kuitenkaan italiaksi kirjailijan halutessa pysytellä taannoisessa asuinmaassa tuntemattomana.

Vasta ilmestynyt tulokas Hetken huumaa (kääntäjät Markku Päkkilä ja Kaijamari Sivill, Otava 2023, 319 s.) on jo sarjan kolmaskymmenes osa.

Kirjat noudattavat yhtenäistä kaavaa kuvaten poliisin työn ohella myös kauniin ja hyväsukuisen, yliopistossa työskentelevän vaimon sekä nyt jo aikuisikään ehtineiden pojan ja tyttären muodostaman perheen italialaista arkea. 

Leonin venetsialaiskuvaukset antavat kaupungista ja sen italialaisen verkkaisesta, maan tapaan monella lailla byrokraattisesta elämänmenosta mainion kuvan, ovat Venetsian turistiopas ja  myös italiankielen oppitunti. Kirjassa kun viljellään paljon italiankielisiä sanoja. Puhelinkin on telefono ja kännykkä telefonino. Kahvilla leivonnaisineen pistädytään jatkuvasti ja liikutaan sujuvasti vaporettoilla.

Commissario Guido Brunettin ohella poliisiaseman, Questuran, keskeisiä henkilöitä ovat aikaansa paljolti muualla kuin työpaikalla viettävä, laiska ja osaamaton esimies Patta sekä toimiston neuvokas ja hieman salaperäinen sihteeri signorina Elettra, joka suhtautuu mihin tahansa tiedonmuruun ”kuin hai surffilaudalta riippuvaan jalkaan”. Poliisiasemalla ja muuallakin käytetään henkilöiden virallisia titteleitä.

Kirjan tapahtumat käynnistyvät Brunettin edellisen illan liian monen grappan jäljiltä hitaasti liikkeelle lähteneen työpäivän alkaessa hankalalla tapauksella. Kaksi amerikkalaista naisturistia on joutunut veneilyonnettomuuteen ja heidän seurassaan olleet italialaiset miehet ovat paenneet paikalta. Aluksi epäonniselta vaikuttanut sattuma osoittautuu kylmäveriseksi rikokseksi, jonka Brunetti saa tutkittavakseen. Ratkaisun monet avaimet ovat kuitenkin hänen toimivaltansa ulkopuolella, mikä vaatii erityistä tasapainoilua yhteistyössä sekä puolisotilaallisten karabinieereiden että rannikkovartioston kanssa. 

Kirjan loppuratkaisua ei voi paljastaa. Aiemmista Brunetti-kirjoista pitävälle tämä viimeisin on aiemman tarinan sujuvaa jatkoa. Kirjoja ennestään tuntemattoman lienee vaikea eläytyä niiden maailmaan. Ja commissario Brunettikin lähestynee jo eläkeikää.

 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu