Ele Aleniuksen kyydissä hirvitti

Politiikka ei ole keskeinen kiinnostukseni kohde. Ei siltä välttyäkään voi. Tunnen Veli-Pekka Leppäsen sekä lahtelaistaustamme että kriitikkotyömme kautta. Sain häneltä kutsun 5. kesäkuuta järjestettyyn Ele Aleniuksen muistoseminaariin ”Ajattelu, rohkeus, itsenäisyys”. Kirjoittihan Alenius tietokirjoja koko uransa ajan kehitellen uudemmissa niistä ”planetarismiksi” kutsumaansa ajattelua. 

Seminaari kiinnosti. Tiedän poliittisen historian prof. emeritus Kimmo Rentolan sujuvasanaiseksi esiintyjäksi. Kirjan talon juhlasali oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Esiintyjänä oli myös puheenjohtaja Li Andersson. Rentolan esitys tempaisi mukaansa. Taustalla pyöri lisämausteena Aleniuksen elämään liittyvä kuvitus. Leppänen pitää Aleniusta ystävällisenä ja auttavaisena, josta myös löytyi tärkeiksi kokemissaan asioissa peräänantamatonta rautaa, itsenäisyyttä ja tahdonvoimaa.

Useissa puheenvuoroissa nousi esiin Aleniuksen tapa ajaa autoaan. Leppänen kertoi istuneensa hänen kyydissään kesäasunnolle mentäessä ja sanoneensa hänelle ajettavan aika haipakkaa. Eihän siinä muuten mitään kummallista olisi ollut, mutta kuski sentään oli jo yhdeksänkymppinen. Perille pääsivät.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu