Enni Mustonen Kaari Utrion jalanjäljissä
Kirjailijanimi Enni Mustosen taustalla on tuottelias kirjailijatar Kirsti Manninen. Hänen uusi Rouvankartanon tarinoita -sarjansa seuraa kahden ja puolen vuosisadan takaista naisten elämää. Sen aloittaa Kasvattitytär (Otava 2023, 400 s., äänikirjan lukijana Erja Manto). Kirjan päähenkilö Hedda Noora on tullut kuusivuotiaana Ruotsista. Tytön äiti kuoli, eikä isä pystynyt huolehtimaan tytöstä säädyn edellyttämällä tavoin, joten hänen perheekseen tulivat täällä lapsettomat, hyväsydämiset kasvatti-isä ja -äiti.
Hedda Noora kasvaa serkkujensa kanssa Johannisbergin kartanossa. Tarinan alussa hän on 16-vuotias perheen tytär, joka kokee olevansa yksi sisaruksista, kuitenkin omanlaisensa. Sankarittarella on vastine Mäntsälän historiassa, Hedvig Eleonora Lilliehöök af Fårdala. Tapahtumien paikat sijoittuvat itäiselle Uusimaalle. Kirjassa on niistä kartta sekä luettelo suvun ja haaroittuvien sukulaisuussuhteiden verkosta, lukijalle kenties outojen termien sanasto sekä kirjallisuusluettelo niille, jotka haluavat tutustua syvemmin Hedvigin (1756-1833) elämään.
Hedda Noora joutuu olosuhteiden pakosta lähtemään suvun omistuksessa olevaan syrjäiseen Frugårdin kartanoon. Siellä hänellä on vastassaan halvaantunut, ulosteissaan makaava emäntäpiika, hunningolla oleva palvelusväki, epärehellinen sisäkkö ja varasteleva vouti. Luotettavin ja aikaansaavin palkollinen on aikaansaava silmäpuoli Reetta Heikintytär. Hedda Noora ryhtyy pakon edessä töihin, joita useimmat hänen asemassaan olevat naiset eivät tekisi. Frugård voikin pian kutsua itseään kartanoksi. Kahvinpapujen riittäminen ja niiden paahtamien prännärillä on korostetusti esillä.
Lähipiirissä on muutama nuori herra. Toinen heistä on Ruotsissa laivastossa palveleva, parempaa vakanssia pitkään kärkkynyt Otto, jonka kanssa hän on jopa salakihloissa. Kilpailevaksi kosijaksi nousee Oton totisempi luutnantti Adolf. Lukijan selvitettäväksi jää, kumpi tulee valituksi.
Lukiessa tulee väistämättä mieleen kirjoissaan aikansa teollisuutta, kuten lasihyttejä, tupakkateollisuutta, rautaruukkeja ja saippuan valmistusta monipuolisesti käsitellyt Kaari Utrio, jonka jalanjäljissä tulevat kirjat saattavat kulkea. Mustonen kuvaa lähinnä aikansa maataloutta. Frugårdissa tosin on saha. Tämän teollisuudenalan asema jää nähtäväksi Rouvankartano -sarjan jatkuessa. Tulista rakkautta ja intohimoa Mustonen toistaiseksi on ottanut mukaan Utriota niukemmin.
Kirja toki on aikansa kuvaajana kelpoista viihdelukemista.
Enni Mustonen on kirjoittanut mielenkiintoisia Suomen historiaan liittyviä kirjoja sarjana peräkkäin. Niitä on ollut luettua joitakin.
Tämä esittely oli mielestäni hyvä.
Ilmoita asiaton viesti