Hyvä, paha muovi
Aluksi plastiikeiksi kutsuttuja muoveja edelsi ne joitain käyttökohteita, kuten sähköeristeitä lukuun ottamatta sittemmin syrjäyttänyt bakeliitti. Muovit ovat suurikokoista ainesosista koostuvia seoksia. Polymeerien lisäksi niissä käytetään erilaisia lisäaineita. Muovien yleisin raaka-aine on öljy, mikä ja niiden hajoamattomuus luonnossa on tehnyt niistä ympäristöongelman.
Muistan 1940-luvun alkupuolella syntyneenä muovien tulemisen. Lähitalossa oli muovitavaroita, kuten vöitä valmistava pienyritys. Silloiset muovituotteet olivat surkeita räpellyksiä, ilmiselviä korvikkeita, joihin sodan aikana ja jälkeen oli pakon edessä totuttu. Muovien myöhempää menestymistä oli vaikea ennakoida. Niiden voittokulku kuitenkin alkoi 1950-luvulla. Konepajainsinöörinä luotin kuitenkin pitkään korvikeaineena pitämääni muovia enemmän perinteisiin materiaaleihin, kuten puuhun, nahkaan ja teräkseen.
Kekseliäs otsikko on lainattu kirjasta: Johanna Kohvakka ja Liisa Lehtinen, Hyvä, paha muovi. Vähennä viisaasti (Minerva 2019 182 s.). Se käsittelee muoveihin liittyviä moniulotteisia aiheita kansantajuisesti ja antaa käytännön neuvoja muovin kulutuksen vähentämiseen. Kirjassa kerrotaan mitä muovit ovat ja miten niistä tuli niin suosittuja, mitä mikromuovi on ja mitkä ovat sen merkittävimmät lähteet, kuinka ratkaisemme merten roskaantumisen, ovatko biohajoavat muovit ja biomuovit ekoteko, miten materiaalien ympäristövaikutuksia voidaan mitata ja miten voimme vähentää muovin ja muiden materiaalien kulutusta.
Suomessa muoviasioita hoitaa Muoviteollisuus ry. Muoveja käsittelevää kirjallisuutta on runsaasti. Hyllystäni löytyy myös Pasi Järvisen toimittama ja useiden kirjoittajien laatima, Muovifaktan vuonna 2008 julkaisema kirja Uusi muovitieto. 283 s. Muovifakta Oy perustettiin vuonna 1999 täyttämään alan teollisuuden tietotarpeita erityisesti muoviraaka-aineiden osalta.
Nykyään jätemuovi pyörii valtamerissä valtavina pyörteinä, jauhautuu mikroskooppiseksi, ja päätyy kalojen kautta ihmisien elimistöön.
Seuraukset toistaiseksi tuntemattomia.
Ilmoita asiaton viesti
Salerno, Campania, Italia, 25.6.2022.
Kaupunkikävelylläni pysähdyin sillalle, joka ylitti sadan metrin päässä lainehtivaan Välimereen johtavan Irno-joen. Jokiuoma oli kaupungin alueella pengerretty huolellisesti, ja sen pohja oli kivetty tasaiseksi. Vettä oli vähän, ja virtaus tapahtui uoman keskiosaan muotoillussa erillisessä kourumaisessa syvänteessä. Runsaan virtauksen varalta uomassa oli paljon vapaata tilaa sekä sivu- että korkeussuunnassa. Mitä sitten?
Jokiuoman kuivina pysyneitä reunaosia oli käytetty suurena yleisroskiksena, liioittelematta: kaatopaikkana. Maailman yleisin roska on kuulemma tupakanjämä, mutta eteläisessä Italiassa roskamaisemaa hallitsee muovipullo. Erityisesti noita pulloja lojui Salernon kaupunkikanavan laidoissa suunnaton määrä.
Oli helppo nähdä, mitä vesimäärän kasvaessa tulisi tapahtumaan. Uoman koko leveydeltä virtaava joki huuhtoisi kaiken irtotavaran hetkessä mereen. Vähintään satoja kiloja muoviainesta Välimereen vain yhdestä jokipahasesta vain yhden kaupungin alueelta! Montako jokea on Italiassa, Euroopassa, maailmassa? Millainen jätekulttuuri niiden laitamilla vallitsee?
Tällä viikolla Italiassa on satanut rankasti, ja esimerkiksi niemimaan itäisellä laidalla Anconassa on tulvinut. Tuhotulvan pahin seuraus ei tietenkään ole meren muovikuormitus, mutta sekin on viime päivinä varmasti kasvanut huikeasti.
Tässä kuva Salernosta, ja Irnon tällä kertaa siististä uomasta:
https://www.ottopagine.it/public/thumb/658×370/2-2020/24/news210030.jpg
Ilmoita asiaton viesti