JAHTI on Christian Rönnbackan dekkarisarjan kakkososa

Vuonna 1969 syntynyt Christian Rönnbacka on työskennellyt vakuutusetsivänä, keskusrikospoliisissa ja poliisina pääkaupunkiseudulla. Hänen kirjalliseen uraansa kuuluu omakustanne Rurik, Lakeuden legenda (2009). Operaatio Troijalainen (2012) aloitti Antti Hautalehdosta kertovan dekkarisarjan. Sen jälkeen on ilmestynyt 11 dekkaria ja viisi tietokirjaa. Ensi vuonna on luvassa neljä kirjaa sekä yksi äänikirja. 

Uudehkon, nopeakäänteisen dekkarisarjan päätähtenä loistaa nuori, Ruotsissa asunut irakilaissuomalainen poliisi Henna Björk. Sarjan aloittavassa romaanissa Isku (Bazar, 2022) Henna Björkin tehtävä oli pelastaa entinen lapsisotilas todistajaksi Sierra Leonen kansanmurhaan ja veritimantteihin liittyvässä tapauksessa.

Takaa-ajo jatkuu toiminnantäyteisen Henna Björk -dekkarisarjan tuoreessa toisessa osassa Jahti (Bazar, 318 s.). Saadaan vihje pahisten asuvan Espoossa kunniallisen peitelavastuksen turvin. He kuitenkin livahtavat maasta ennen paljastumistaan. 

Sitten saadaan vihiä kohteen seuraavasta olinpaikasta maailman timanttikaupan keskuksessa Antwerpenissa. Supo palkkaa Henna Björkin ja ”sotilas” Ismael Koroman erikoistehtävään. Tavoite on edelleen saada tämä erityisen julma, tunteeton sierraleonelainen sotarikollisperhe oikeuden eteen. Henna ja Ismael lähtevät matkaan soluttautuen jalokiviliikkeiden varjoissa rehottavaan afrikkalaisghettoon. Kysymyksessä ovat paitsi timantit myös nykyajan tapaan laajamittainen huumebusines.

Omaa kostohaavettaan elättelevä Ismael ei aina pelaa täysillä yhteen muun tutkinnan kanssa. Dekkariarvioinneissa ei tietenkään voi paljastaa tapausten yksityiskohtia. Yleensä sankarit suoriutuvat viime tipassa hengissä tukalistakin tilanteista, kuten tässäkin. Jatkuuhan sarja vielä eikä sen sankareita voi tappaa.

Loppuratkaisu on sikäli edullinen, että vältetään rikollisten saaminen kansainvälisen oikeuden tutkittavaksi ja säästetään runsaasti aikaa sekä kustannuksia.

Jahti on sujuvasti etenevä vauhdikas dekkari. Lukemista helpottaa ykkösosan tunteminen, mikä ei kuitenkaan välttämätöntä ole. Sarjan kolmas osa on luvassa vuonna 2024.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu