Kangastuksen arvoitus

Luin nyt arvioimaani kirjaa Kirjamessujen tunnelmissa. Siellä todella selviää julkaistujen teosten runsaus. Viihdyn erityisesti antikvariaattien laajan tarjonnan parissa. Kirjoja on todella olemassa uskomaton määrä. 

Camilla Läckberg (s. 1974) kuuluu ikäpolvensa merkittäviin ruotsalaisiin naiskirjailijoihin. Värikkäästä yksityiselämästään tunnetun Läckbergin teoksiin kuuluvat ruotsalaiseen pikkukaupunki Fjällbackaan (kirjailijan synnyinkaupunki, sijainti löytyy nettihaulla) sijoittuvat rikosromaanit päähenkilöinään kirjailija Erica Falck sekä poliisi Patrik Hedström. Yhdessä kirjailija,  TV-juontaja ja Ruotsin tunnetuimman mentalisti Henrik Fexeuksen kanssa kirjoitettuun trilogiaan kuuluvat jo ilmestyneet Mentalisti (Box, 2021) ja Kultti (Kult, 2022). Sen päättää suomennettuna juuri ilmestynyt kolmas romaani Kangastus (Otava 572 s, suom. Hanna Arvonen ja Tuulia Vihanto). Myyntilistojen kärkeen pikavauhtia kivunnut kirja julkaistiin Ruotsissa elokuussa. Sen tapahtumat ajoittuvat joulun aikaan. 

Jo kirjan alkulehdillä esiintyy paljolti vain etunimillä mainittuja henkilöitä, kuten pormestari Niklas (Stockenberg), poliisit Ruben (Höök), Christer Bengsson), Mina (Dabiri), mentalisti Vincent (Walder) sekä toimitusjohtaja Peter (Kronlund). Henkilöluettelo olisi helpottanut tunnistusta lukemisen edetessä. 

Juonen kulku on alusta lähtien mutkikas eikä lukijaa päästetä jatkossakaan vähällä. Kirjan loppua kuvataan ”henkeäsalpaavaksi”. Aiemmasta murhayrityksestä selvinnyt Ruotsin oikeusministeri Niklas saa jälleen uhkauksia. Hänellä ei ole puhtaita jauhoja pussissaan, joten pelkoon on syytä. Ministerille annetaan tietyn pituinen, päivittäin, tunneittain ja minuutittain lyhenevä elinaika. Kirjan pääotsikointi seuraa tämän ajan kulumista. Alaotsikoita ei ole nimetty. Useat muutkin juonen keskeiset henkilöt, myös mentalisti saavat uhkauksia elämänsä pikaisesta päättymisestä. 

Sokkeloisilla metrotunneleilla on kirjassa monilla tavoin keskeinen asema. Sieltä myös löytyy läjä ihmisen luita. Ensimmäiset löydetyt luut ovat nelisen kuukauden ikäisiä ja huolella lihasta puhdistetut sekä ladottu tietynlaiseen kekoon. Kaikki 206 luuta ovat tallella. Vainaja osoittautuu Jon Langstedtiksi, peliriippuvaiseksi yhdeksi kolmesta taloudelliseen katastrofiin ajautuneen Confido -yrityksen osakkaaksi. 

Tukholman poliisin Mina ryhmineen on yhä tolaltaan viime kesänä kollegan kuolemaan johtaneiden traumaattisten tapahtumien jäljiltä. Minallakin on eräitä erityispiirteitä kuten bakteerikauhu ja tarve korostettuun hygieniaan. 

Apuun kutsutaan mentalisti Vincent Walder, johon edeltävässä kirjassa suhtauduttiin torjuvasti. Nyt hänet toivotetaan erikoisine menetelmineen tervetulleeksi. Vincentistäkin tuntuu, että maailma hänen ympärillään vain synkistyy ja hänkin saa tappouhkauksen.

Metrotunneleista alkaa löytyä löytyä lisää samalla tavoin aseteltuja luukasoja.

Kreikan kirjaimiston ensimmäisellä alfalla ja viimeisellä, loppua merkitsevällä omegalla on kirjassa tärkeä merkitys ja siinä myös käsitellään runsaasti vaikeita matemaattisia ongelmia. Mentalisti saa yllätyslahjaksi tiimalaseja. Niiden vain yhteen suuntaan virtaava hiekka muistuttaa ajan rajallisuudesta. Hiekan loputtua kaikki liike päättyy.

Kuriositeettina voi poimia poliisien yhteisen joulun virkistysmatkan olleen laivaristeily Helsinkiin. Se kuitenkin peruuntui tapauksen selvittelyn hektisyyden takia.

Pienellä fontilla painettu kirja on tapahtumien monipolvisesta etenemisestä johtuen paksu. Hyvin sen kuitenkin jaksaa lukea. Kokeneilla kirjoittajalla on kyky säilyttää jännitys ja salata loppuratkaisu viimeiseen sakka.

Loppusanoissaan kirjoittajat toteavat jäävänsä ilman lukijoitaan työttömiksi ja kiittävät heitä jaksamisesta loppuun saakka mutkikkaan seikkailun pyörteissä. Ja kiitävät tähtiään Minaa ja Vincentoa, joita eivät enää tapaa. 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu