Kelluvia asuntoja Loviisan asuntomessuilla

Asuntomessujen suunnittelun horisontti on pitkä ja niiden tulevista paikoista on jo sovittu vuosiksi eteenpäin. On tapana järjestää kulloisellekin messualueelle kolme medialle tarkoitettua tutustumiskäyntiä; ensimmäinen jo varhaisvaiheessa, toinen lähempänä messuja ja kolmas messujen alkaessa. Seuraavassa vuoden 2023 messujen ensimmäisen tilaisuuden vaikutelmia: 

Loviisassa rakennetaan jo tulevan kesän messuja. Tapahtuman teemoja ovat: merellä on merkitystä, asunto on enemmän kuin koti, ja valaistuksella on väliä. 

Muodoltaan pitkulainen Kuningattarenrannan messualue sijaitsee aivan kaupungin keskustan kainalossa tarjoten mahdollisuuden omarantaiseen ja korkealaatuiseen asumiseen kaupungin keskustan tuntumassa, vajaan kilometrin kävelymatkan päässä palveluista. Asuinalueelle rakentuu pientaloja, rivitaloja, kerrostalo sekä kelluvien asuintalojen kortteli. Merellisessä ympäristössä on tietenkin pienvenelaituri. Suunnitelmissa on kelluva uima-allas saunoineen ja kahvila-ravintola. Kymmenellä kohteella on oma ranta ja lähes kaikilta kohteilta on merinäköala Loviisanlahdelle. Pientalojen lisäksi rakentuu paritalo ja kolme rivitaloa. Ryhmärakentamiselle on varattu alueet.

Alueelle tulevat aukiot sekä rannan laajat viheralueet kävelyreitistöineen tekevät asuinalueesta houkuttelevan. Läntisen ja itäisen rannan väliin tulee ponttonisilta. Sen kautta kuljetaan kauniiden suola-aittojen Laivasillalle ja siitä edelleen vanhan kaupungin kautta ylös Myllyharjulle saakka.

Alueelta avautuvat näkymät vastarannan historialliseen, 1700-luvulta peräisin olevaan alakaupunkiin. Meren rantaa alueella on lähes kaksi kilometriä. Merellisen maiseman vastapainona ovat alueen laajat puistomaiset viheralueet ja Gröna Uddenin tammimetsä. Maalinnoitus Ungern sijaitsee alueen tuntumassa. Päivittäistavarakauppa on lähelle tulossa.

Asuntomessualueella asutaan aivan meren äärellä ja samalla asukkailla on myös vastuu ympäristön ja meren hyvinvoinnista. Suunnittelussa on otettu huomioon alueen eläimistö ja rantamaiseman luonnonmukaisuutta pyritään vaalimaan. Kaikessa toiminnassa huomioidaan meren läheisyys sekä ekologinen rakennustapa. Pihoilla suositaan luonnonmateriaaleja.

Kelluvia taloratkaisuja on ryhdytty rakentamaan muutamiin kohteisiin Suomessa. Kelluvien perustusten konstruktiiviset ratkaisut ovat haastavia, mihin jo löytyy suomalaista osaamista. Betoninen peruslaatta akkuroidaan pohjaan. Se ei jäiden lähdön jälkeistä rutiinitarkastusta lukuun ottamatta vaadi suurempaa huoltoa. Laatalle tulevan rakennuksen olisi oltava puutalojen tapaan kevyitä eikä raskaita rakenteita suositella. Perustuksen valmistava yritys ei suunnittele eikä rakenna sille tulevaa taloa, mistä vastaa rakentaja. Talo pyritään valmistamaan muualla mahdollisimman pitkälle, jolloin sen pystytysaika messualueella jää lyhyeksi.

GR Group Oy Ltd:n suunnitelmissa on rakentaa Loviisaan CLT-rakenteisia kelluvia 72,5–135 neliömetrin kokoisia omakotitaloja. Ne ovat asukkaan toiveiden mukaisesti räätälöitävissä, joten jokaisesta kodista tulee uniikki.

Alueelle ei tule tavanomaisia katuvaloja. Valaistus korostaa erilaisia tunnelmia ja sillä voidaan korostaa esimerkiksi pihapiirin ainutlaatuisia luonnonmuodostelmia, kallioleikkauksia sekä puita. Tällainen valaistus lisää myös asumisviihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Nykykoti on enemmän kuin pelkkä asumus. Se voi olla etätyöpiste, yritystoiminnan paikka tai lomakeidas, jolloin mökkiä ei enää tarvita. Koti voi myös olla niin älykäs, että asukas voi vain asettua kotoisasti asumaan. Kuningattaren rannan talojen elinkaari ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Tilat on suunniteltu muuntumaan remontoimatta erilaisiin elämäntilanteisiin.

Tulevista messuista löytyy jo tietoja netistä.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu