Kirjoja moneen makuun

Kirjoja julkaistaan edelleen huima määrä. Niiden kustantajien lomat on pidetty ja arki alkanut. Luvassa on mielenkiintoinen ja monipuolinen kirjasyksy alan messuineen ja muine tapahtumineen. Kirjakaupatkin järjestävät omia esittelyitä kirjailijoiden haastatteluineen.

Uutuuskirjoista julkaistaan arvioita lehdissä sekä muissa medioissa. Kustantajat järjestävät toimittajille informaatiotilaisuuksia, joissa kirjailijat kertovat kirjoistaan ja niiden taustoista. Osallistuin sekä Otavan että Siltalan syksyn tilaisuuksiin, joissa molemmissa useat kirjailijat valottivat teostensa taustoja. 

Paras informaation lähde ovat lähes kaikkien kustantajien sekä painettuina että netistä saatavilla olevat luettelot. Niissä kerrotaan kirjoista, niiden kirjoittajista ja kirjojen arvioidusta ilmestymispäivistä. Uutuuksien ilmestyminen pyritään yleensä ajoittamaan ennen Helsingin kirjamessuja, joten loppusyksyn julkaisuvauhti hidastunee. 

Television mukaan nekin harvat nuoret, joita kirjat enää kiinnostavat ja jotka niitä vielä lukevat, haluavat lukea ne englanninkielisinä. Eikä kirjahylly enää kuulu useimpien nykykotien kalustukseen. Kirjoilla kuitenkin on edelleen uskolliset ystävänsä, jotka kustantamot ja kirjailijat haluavat tavoittaa. Uutuudet myös kiinnostavat, mikä näkyy kirjastojen pitkinä varausjonoina ja erilaisina lukupiireinä.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu