Leonardo teki taidetta ja suunnitteli sotakoneita

Televisiossa on alkanut ykkösellä perjantaisin esitettävä Leonardo da Vincin  (1452-1519) elämästä kertova 8-osainen sarja Leonardo. Leonardo vinciläistä pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista taidemaalareista ja ehkäpä kaikkien aikojen monipuolisimmin lahjakkaana ihmisenä. Sarjassa Leonardoa esittää Poldarkina tunnettu Aidan Turner.

Leonardo kiinnostaa minua paitsi mestarillisen taiteen luojana myös konepajainsinöörinä. Olihan hän erilaisten työstökoneiden, sotalaitteiden, kanavien, siltojen jne. jopa lentolaitteiden innovaattori. 

Avioliiton ulkopuolella syntynyt notaari Piero da Vincin ja maalaistyttö Caterinan poika sai koulutuksensa firenzeläisen mestari Verroccion ateljeessa ja toimi suuren osan työelämänsä varhaispuolesta Milanossa. Muita työskentelypaikkoja olivat mm. Rooma, Bologna ja Venetsia. Monessa mukana olleen Leonardon aikataulut pettivät usein uusien mielenkiintoisempien tilausten ristitulessa. 

Katsoin koko sarjan saman tien Yle Areenasta. Se etenee useammassa eri ajassa, joten katsoja pääsee tutustumaan myös Leonardon uran alkuaikoihin. Faktojen ohella sarjassa on runsaasti fiktiota, HS:n arvion mukaan siinä on ”totuus kortilla”.

Kävin aktiiviaikoinani kansainvälisissä metallialan työstökonenäyttelyissä, joihin kuului Milanon EMO. Leonardo oli Italiassa näkyvästi esillä. Sain eräästä näyttelystä Leonardo vinciläisen edustavan kovakantisen kirjan Il cenio, le macchine (The genius, the machines) ja paspaan kehystetyn, kultaa muokkaavia työstökoneita kuvaavan luonnostelman, kuva ohessa.

Taustamateriaalin valossa televisiosarjan tapahtumat ja kuvaukset ovat ainakin lähteiteni perusteella teknisiltä osiltaan hyvin kohdillaan eivätkä pelkkää fiktiota. Olihan Leonardo paitsi ylivertainen taitelija myös kiistatta etevä insinööri. 

 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu