Maidosta kermaa

Separaattori, jolla maidosta erotettiin keskipakoisvoimalla kerma, oli aikansa tärkeäksi osoittautunut keksintö. Teknisesti kerman erottuminen maidosta perustuu sen partikkelikokoon, joka on suurempi kuin kurrin (klonnan, huitun, sintun).  Vain kurri läpäisee separaattorissa olevien metallilevyjen pienimmät reiät kerman valuessa eri astiaan. Muistan separaattorin nuoruuteni kesien maidonhakumatkoilta läheiseltä maatilalta. Nykyään niitä tapaa lähinnä koristeina. Huutokaupoissakin separaattoreita myydään.

Tekniikka & Talous -lehden taannoisen artikkelin mukaan separaattori mullisti 1900-luvun alussa suomalaiset maatilat houkuttellessaan isännätkin navettaan. Tämä 1900-luvun yleisin maatalouskone teki karjataloudesta liiketoimintaa.

Keksintöjen isiksi mainitaan usein eri henkilöitä. Separaatorin keksijänä pidetään saksalaista insinööri, keksijä ja koneenrakentaja Wilhelm Lefeldtiä (s. 1836), joka vuonna 1876 rakensi ”maitolingon”. Se myös johti huomattavasti lyhyempään voin valmistusaikaan ja tuotannon kasvuun ja mahdollisti siten teollisen tuotannon. 

Sittemmin tunnettu ruotsalainen, monilla tekniikan aloilla kunnostautunut Gustav de Laval kehitti separaattoria edelleen. Hän oli myös merkittävä muidenkin meijerikoneiden kehittäjä, jonka keksintöihin kuului vuonna 1894 patentoitu varhainen lypsykone. De Laval perusti Oscar Lammin kanssa vuonna 1883 Ab Separator -nimisen yrityksen, joka vuodesta 1963 toimi nimellä Alfa Laval. 

De Laval on ansainnut Ruotsissa oman postimerkinkin. Ja suomalainen 50 vuotta vuonna 1955 täyttänyt Valio otti juhlan kunniaksi liikemerkikseen separaattorin tyylitellyn kannen.

Suomessa käytettiin sekä ruotsalaisia että kotimaassa valmistettuja separaattoreita. Suomalaisia valmistajia olivat mm. Kone ja Silta, sittemmin Wärtsilä (mm. tuotemerkeillä Milka ja Lacta).

 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu