Meren raivoa

TV-sarjoista tuttu britti Ann Cleeves (s. 1954) on tuottelias, useita kirjallisuuspalkintoja saanut romaanikirjailija, jonka teoksia on käännetty 20 kielelle. Suomeksi niitä julkaistaan Shetlanti/Jimmy Perez- ja Vera/Vera Stanhope-sarjoina. Ornitologimiehestään leskeksi jääneellä Cleevesillä on kaksi aikuista tytärtä. Herefordshiressä varttunut Ann asuu nyt Pohjois-Englannissa North Tynesidessa.

Vera-sarjassa on ilmestynyt suomeksi kuusi romaania. Niiden pohjalta on tehty tv-sovitus Vera Stanhope ratkaisee. Sen aloitusosa perustuu Kuolonkukkia-romaaniin. Veraa esittää Brenda Blethyn. Myös komisario Jimmy Perezistä kertovasta Shetland-sarjasta on tehty tv-sovitus Shetlandsaarten murhat. 

Syksyllä 2016 kirjailijatar juhli 30 kirjan julkaisua 30 vuodessa. Hänen viimeisin kirjansa Raivoava meri (Karisto 2024, suom. Juha Ahokas, 368 s.) kuuluu kolmantena osana Shetlandsaarten murhien päätyttyä alkaneeseen, Suomessa ehkä vielä vähemmän tunnettuun Matthew Venn -sarjaan ensimmäisenä vuonna 2022 suomennettu romaani Lokin huuto. Sarjan pääosassa on rikoskomisario Matthew Venn alaisineen.

Kirjoittaja huomauttaa kirjansa tapahtumien olevan kuvitteellisia, kuten myös Devonissa rannikon Greystonen ja suuremman kaupunki Morrishamin. Greystone on kasvanut kivilouhimon ympärille, jonka lopettaminen on hiljentänyt kylän. Siellä toimii uskonnollinen Greystonen Veljeskunta. Ja tietenkin myös tapahtumiin kytkeytyvä Pursiseura.

Kylään saapuu myrskysäällä legendaarinen merenkävijä sekä seikkailija Jem Rosco. Hän kertoo vuokranneensa mökin ja odottavansa jotain henkilöä saaden paikallisilta innostuneen vastaanoton. Kylän ainoassa pubissa juodaan paikallista siideriä ja heitetään tikkaa. Siitä tulee Roscon kantapaikka, jossa hän aina tilaa aina kaksi siideriä. Eräänä iltana hän ei enää tule.

Rannikkovartiosto saa aikaisena aamuna hätäkutsun vaikeuksiin joutuneelta kalastaja-alukselta. Pelastajat lähtevät ankaraan myrskysäähän ja löytävät Roscon ruumiin pahamaineisen Scully Coven luokse ankkuroidusta jollasta. Ruumis tuodaan satamaan, jonne oli kutsuttu poliisi sekä oikeuslääkäri varmistamaan kuolema. Jollassa Roscoa ei ole surmattu. Tapaus on kaiken kaikkiaan kummallinen. Surmapaikka tosin löytyy pian. Samoin surma-ase. Myrsky sekoittaa muutenkin elämänmenoa. Sähköt katkeilevat ja teille kaatuu puita.

Etenkin seudun vanhemmilla merimiehillä oli edelleen kaikenlaisia uskomuksia, kuten lahdelle mentäessä piti mutista keskenään ja että aluksella olevat naiset tuovat epäonnea, matkaan piti lähteä aina samoissa, saappaissa ja viheltämistä katsottiin pahalla.

Tutkinnassa ilmenee aina huomion kohteeksi halunneen Roscon olleen ilmeinen ADH-tapaus, jonka useat hankkeet ovat perustuneet toiveajatteluun. Läheisistä ihmistä hän ei paljoa välitä. 

Surmatyö lienee tapahtunut aamuyöstä, jolloin lähes kaikki ovat nukkuneet suljettujen verhojensa takana. Jotain kyläläisten haastatteluissa vähän kerrallaan selviää. Ruumiin löytymisen myötä taikausko ja juorut alkavat sekoittua tosiasioihin. Poliisikin on aluksi epävarma tapahtumien kulusta ja tutkinta jumittaa. Heille tietenkin kerrotaan muunneltua totuutta ja salataan tai vääristellään tietoja. Paljastuu uusia yhteyksiä ja tulee lisää pohdittavaa. Parhaaksi tietolähteeksi osoittautuu vainajan ensimmäinen vaimo. Tapahtuneen taustat alkavat vähitellen nousta esiin mm. säilyneiden kirjeiden kautta.

Puhkeaa uusi, jos mahdollista vielä edellistä ankarampi myrsky ja löydetään pursiseuran kommodorin ruumis. 

Tutkijoille muodostuu tapahtumille useita vaihtoehtoisia selityksiä, joita on arvioitava ja testattava. Mukana pyörii uhkapeliä ja alkoholismia. Vuoroveden suuret vaihtelut on otettava huomioon.  

Tutkinnan edetessä ilmenee, ettei kukaan ei ole turvassa Scully Covesta nousseelta synkkien salaisuuksien myrskyltä. Loppuratkaisu ja todelisten pahisten paljastuminen yllättää.

Kirja on tuotteliaan tekijän kelpoisena tämän genren edustajana lukemisen arvoinen, kuten myös hänen aiemmat saman aihepiirin kirjansa Nousuvesi ja Mykkä vesi.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu