Meriläisen ja Häkämiehen eroottinen ekotrilleri

Kari Häkämiehen ja Rosa Meriläisen kirjaa Epäpyhä liitto (Teos, 304 s.) luonnehditaan suurvalta- ja energiapolitiikasta ja myös pettämisestä ja ystävyydestä kertovaksi eroottiseksi ekotrilleriksi. Molemmilla eri ikäluokkia edustavilla kirjoittajilla on aiempi kansanedustajatausta. Häkämies (s. 1956) on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja ja Meriläinen (s. 1975)  kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteerinä toimiva kirjailija sekä kolumnisti.

Häkämiehen mukaan kirja ei ole toimintatrilleri vaan pohdiskeleva romaani, jossa ei koko ajan rytise ja rätise. Hänen mielestään rikosromaanin kirjoittajan pitää löytää perinteisiin rikosromaanimyytteihin jotain uutta ja jatkaa kirjoittajien näkemysten myös matkan varrella hioutuneen samoiksi, vaikka sitä kirjoittivat luonteiltaan ”tuli ja vesi”. 

Meriläinen sanoo kirjassa kuvatun politiikkaa sellaisena kuin he ovat sen nähneet ja että Epäpyhä liitto viittaa myös kirjoittajiin. Dekkarin henkilöt eivät ole kokonaan kummankaan keksimiä eikä ketään todellista ihmistä kuvata sellaisenaan. Rikosromaanissa pitää osata ohjata lukija harhaan. Meriläisen mielestä molemmat kirjoittajat ovat osanneet tehdä niin jo poliitikkoina!

Kirjan tapahtumat käynnistyvät intiimin kanssakäymisen kuvauksella. Dominoivana osapuolena on rullatuoliin sidottu väkivaltaosaston tutkinnanjohtaja Sara Sila työparinaan Hannu Kärki. Liikunnallista rajoitustaan lukuunottamatta Sila on terävä ja toimintakykyinen. Poliisista riippumaton päähenkilö on freelance-toimittaja Timo Ruuti. Tapahtumiin kytkeytyy myös hänen tapahtumiin yllättäen kytkeytynyt, radikalisoitunut Emma -tyttärensä, jolle tavanomaiset mielenosoitukset ovat liian kesyjä. Tapahtumien keskiössä on läheisesti Fortumia muistuttava energiayhtiö Podex Power.

Toimittaja Ruuti saa puhelinviestin tuntemattomasta numerosta. Sen mukaan energiayhtiön yhtiökokouksen hallitusvalinnoissa tapahtuisi kummia. Muutamia päiviä myöhemmin yhtiön toimitusjohtaja Henrietta Kekoni löytyy Kaivopuistosta ammuttuna. Jäljet leviävät elinkeinoministeriöstä ulkopolitiikkaan asti. Investointipankkiiri Niclas Ibrassonin kohdalla ne kuitenkin katoavat. Tapaus alkaa horjuttaa hallitusta vihreiden halutessa siirtää energiayhtiön valtion johdettavaksi. Kuka lähettää Ruudille tietoja ja miksi ja kumpi ehtii totuuden äärelle ensin, poliisi vai media?

Venäjäkorttikin nousee esiin mutkistamaan asioita. Omistavathan venäläiset Podex Poweria. Jossain välissä tavataan jopa savuava ase varastetun metsästyskiväärin muodossa. Murhaaja tietysti jää useiden koukeroiden jälkeen kiinni.

Meriläisen ja Häkämiehen yhteistyön tulos on uudenlainen ja kelpoinen dekkari. Kirjoittajien kuva on Liisa Takalan. Vihervassarilla ja porvarilla pyyhkii hyvin.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu