Novelleja kesälaitumille

Juhannustulet Kertomuksia suviyöstä (Tammi 2023, 371 s.) on Leena Lehtolaisen kesäisten rikoskertomuksien pääosin aiemmin julkaistujen kahdentoista jännitystarinan kaksi uuttakin kertomusta käsittävä kooste.

Kirjan tarinoissa lähdetään viettämään keskikesän juhlaa sukulaisten kanssa tarkoituksena järjestää asiat siten että joku kuolee. Provinssirockin pääesiintyjää säestävä basisti katoaa ennen keikan alkua. Kesänaapureiden lomanvietto kehittyy rajuksi riidaksi ja huvila on pian ilmiliekeissä. Hilja Ilveskero jäljittää aamuöisessä metsässä asustavia ilveksiä uhkaavia kulkijoita ja Maria Kallio selvittää, kuka tappoi Suomen ilkeimmän kolumnistin.

Novellit ovat enemmänkin arvoituksia kuin pelottavia tai raakoja. Asialla ovat sekä kirjailijan tutut sankarit Kallio ja Ilveskero että ennalta tuntemattomia henkilöitä. Pidän Lehtolaisen kirjoista, joista useimmat olen lukenut. Nostan Maria Kalliot ohi jollain tavoin outojen Ilveskerojen. Kaksi kirjan kertomusta ovat tuttuja, muista ei ole aiempaa selkeää mielikuvaa.

Kirjan kertomukset ovat enemmänkin arvoituksia kuin pelottavia tai raakoja. Useat nykydekkarit ovat laajuudeltaan jopa yli 400 sivuisia. Lehtolaisen tuore eri tasoisista ja pituisista kertomuksista koostuva kirja saattaa olla kesälukemisena houkutteleva valinta. Jos joku tarina ei miellytä, voi samantien siirtyä seuraavaan.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu