Pelätty ja pidetty Kajava 

Kansallisteatterissa järjestettiin eilen Hannu Harjun kirjoittaman, perehtyvän ja analyyttisen elämäkerran KAJAVA Pelätty, parjattu, palvottu (Siltala 320 s.) julkistustilaisuus. Kajavan läheisesti tuntenut Harju halusi löytää häneen liittyviä seikkoja, joita ei yleensä tiedetty. Kirjan kirjoitustyö vaati parisen vuotta. Julkistuksen paikka oli hyvin valittu. Olihan Kajavalla tähänkin teatteriin tiivis kytkös, jopa myönnetty Ida Ahlberg mitali. 

Kajava (1943-2005) oli syntyisin Oulusta, jossa valmistui ylioppilaaksi. Asevelvollisuuden jälkeen hän aloitti Helsingin yliopistossa suomen kielen ja sittemmin kesken jääneet draamakirjallisuuden opinnot. 

Kajavan kriitikon ura alkoi koululaisena Oulun Teinilehdessä ja myöhemmin Ylioppilaslehdessä. Vuoden 1966 alussa hänet palkattiin HS:n radio- ja televisiokriitikoksi. Tehtävä vakinaistettiin syksyllä 1978 lehden teatteritoimittajaksi. 

Useimmat tiesivät Kajavan, jonka kuitenkaan työtovereita lukuun ottamatta tunsivat huolitellusti ja persoonallisesti pukeutuneen miehen varjellessa tiukasti yksityiselämäänsä. Kajava meni kotiin ja laittoi oven lukkoon.

Kirjassa läheiset, työtoverit ja teatterintekijät kertovat tuntemastaan ihmisestä, julkisesta ja yksityisestä persoonasta, jonka 15 000 kirjoituksen myötä kehittyi kuva kulttuurivaikuttajasta ja aikalaiskommentaattorista. Kajava oli työssään oli nopea, tarkka, iskukykyinen ja taidokas kirjoittaja. 

Harjun mukaan Kajava kirjoitti samalla tavoin ja yhtä ansiokkaasti nuorena ja ikääntyneenä. Hän jopa pystyi muokkaamaan ja ohjaamaan suomalaisten käsityksiä siitä, mihin teatteri ja televisio parhaimmillaan pystyvät – ja huonoimmillaan sortuvat. Kajavan kausi ajoittui sopivasti televisioiden yleistymiseen kodeissa. Hän aloitti televisiokriitikkona koko kansan katsoessa samoja ohjelmia. Kajava piti Televisioteatteria vaikuttavuutensa johdosta maan tärkeimpänä kulttuurilaitoksena ja asetti sille korkeat taiteelliset laatuvaatimukset. 

Kajava myös ohjasi teatteria ja musiikkiteatteria. Ensimmäinen ohjaustyö oli yhdessä Antti Einari Halosen kanssa Iloinen leski vuonna 1972 Åbo Svenska Teaterissa. Kaksoisrooli kriitikkona ja ohjaajana herätti myöhemmin hämmennystä. Kajava olisi halunnut ohjata enemmän mihin sai mahdollisuuksia. Hän koki itsensä taiteilijaksi sitä kertomatta. Kajavan vaativa verrokki arvioissa oli käsillä olevan teoksen paras mahdollinen suoritus. Hänellä toki oli omia suosikkejaan ja inhokkejaan. Hän arvosti Turkkaa, jota Suomalainen teatteri Kajavan mielestä silloin tarvitsi.

Kajavalle myönnettyjen useiden huomionosoitusten joukossa on myös Lastenkulttuurin valtionpalkinto. Hänen kiinnostuksensa lasten asialle lienee juontunut äidin ja sisarien kautta. ”Olihan lapsi pieni aikuinen”.

Menehtymiseen keskeytyneellä Berliinin matkalla Kajava oli seuraamassa saksalaisen teatterin jokavuotista Theatertreffen-katselmusta.

Kirja on kohteensa arvoinen elämän kartoitus, kirjoitettu tiedolla ja sydämellä.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu