Remekseltä uutuusdekkari

Tuotteliaalta Ilkka Remekseltä on jälleen ilmestynyt tuore kirja Pimeyden sydän (WSOY, 459 s.). Sen pääosassa on Supon ja oikeuslaitoksen kähmintöjen seurauksena kunnianloukkauksesta mielestään syyttömänä vankilaan joutunut ja maineensa puhdistamista tavoitteleva Mikko Jalava. Eräs mies haluaa tavata Mikon kasvokkain. Tapahtumiin kytkeytyy myös naisystävä-juristi Joanna. Kirjassa liikutaan huomattavan perinnön kimpussa. Sitä havittelevia on eri intressien takia muitakin kuin perinnön yllättäen saanut Jalava. Remekselle tyypillisiä juonen nopeita ja yllättäviä käänteitä ei arviossa sovi muuten kuin pääpiirteissään paljastaa.  

Jalavien vihaama mies on Supon Seppo Matero, jonka menneisyydestä löytyy kaikenlaista arveluttavaa ja jolla on edelleen venäläiskontakteja. DDR:n aikaiset Stasin asiakirjatkin kiinnostavat. Mikko karkaa vankilasta ja matkustaa Hollantiin maineensa puhdistamisen kannalta tärkeiden asiakirjojen perässä joutuen heti venäläisten vainon kohteeksi. Matka jatkuu Brysseliin ottamaan vastaan mutkikkaaksi osoittautuvaa ja muidenkin havittelemaa perintöä. Sielläkin tapahtuu kosolti yllättäviä asioita. Kuten myös oma-aloitteellisuutensa takia Suomessa Materon kanssa vaikeuksiin ajautuvalle Joannalle.

Useiden tahojen havittelevalla perinnöllä olisi useita riidanalaisia ottajia. Edunsaajat kuitenkin ovat riidanalaisia. Perintö kiinnostaa venäläisiä ja kiinalaisia osin harvinaisten kaivanteiden takia. Venäläiset myös piilottavat kostoksi Natoon liittymisestä suomalaiskohteisiin radioaktiivisia säteilylähteitä ja sabotoivat radioaktiivisuuden mittausta. Syntyy radiologinen vaaratilanne. Ihailtavat taustatiedot omaava Remes hyödyntää kirjoissaan mielellään ydinteknologiaan liittyviä seikkoja sekä muita teknisesti tarkkoja kuvauksia. 

Belgian sekavien tapahtumien jälkeen Mikon matka jatkuu mahdollisesti erittäin varakkaan, perintöön kuuluvan kaivosyhtiön perässä Kongoon, jossa sattuu ja tapahtuu. Kaikki henkilöt eivät olekaan niitä, joiksi esittäytyvät. Monenlaiset vaarat, kuolema, skorpionit ja jopa myrkylliset käärmeet uhkaavat. Yhteys natsi-saksalaisiin tuhoamisleireihikin löytyy. Kongosta Mikko lentää Sveitsiin tapaamaan asiohin kytkeytyvää nuorta naista.

Remeksen maailmassa lennellään estottomasti paikasta toiseen. Täpärät pelastumiset uskomattomista vaaratilanteista seuraavat toisiaan. Tällainen samanaikaisten eri tapausten vauhdikas eteneminen tuskin olisi tosielämässä mahdollista. Pahasti käydessä eri operaatioiden seuraukset olisivat Suomessakin olleet katastrofaaliset. Tarinan jännitys kohoaa loppua kohti ja kaikki tietenkin päättyy sankarien kannalta onnekkaasti.   

Paksussa kirjassa on 84 lukua. Lukemista olisi helpottanut varsinkin ikääntynyttä lukijaa palveleva avainhenkilöiden listaus, jollainen useissa kirjoissa jo on. 

Mikko Jalava saatetaan vielä tavata Remeksen tulevissa romaaneissa. Ja hyvä niin.

 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu