Saksan syyttömät syylliset
Ukrainan meneillään sota nostaa mieleen kaikenlaista, myös erään 1960-luvulla ilmestyneen kirjan. Sotahistoriasta kiinnostuneena ja molemmissa Saksoissa sekä Itävallassa työasioissa ja muutenkin paljon liikkuneena pohdin taannoin mikä sai saksalaiset seuraamaan kritiikittömästi Hitleriä. Siihen vastaa mielestäni hyvin kotimaassaan suositun, tuotteliaan kirjailija Stefan Olivierin teos Syyttömät syylliset, (Alte Kämpfer, suom. Markku Mannila, Gummerus 1965 491 s.).
Kaivoin useaan kertaan lukemani ja säilyttämisen arvoisena pitämäni kirjan hyllystä. Se lienee vielä lainattavissa kirjastoista. Kirjaa näyttää edelleen myös pyörivän antikvariaattien nettimyynneissä, joskin tekijän Muukalaislegioonaa käsittelevä Uskollisuus kunniamme näyttää olevan niissä suositumpi.
Syyttömät syylliset kertoo reilut parikymppisestä Thilo Jordanista. Perheen isä oli arvostettu piirituomari. Juridiikkaa opiskelevan Thilon elämänura oli säädyn mukaista avioliittoa myöten kotoa käsin suunniteltu, mikä tympi Thiloa. Hän etsi muuta sisältöä elämäänsä lähtemällä kotoa omille teilleen ja liittymällä vielä tuolloin puolittain maanalaiseen SA-liikkeeseen. Pian kuitenkin SA- sekä asepukukiellot kumottiin ja natsien suosio kasvoi. Tarjolla oli suuria aatteita, tiukkaa järjestökuria sekä jännittäviä tehtäviä. Hakaristit ja univormut komentohihnoineen tarjosivat tyydytystä, samalla mukana oli kuitenkin myös epämiellyttäviä tehtäviä.
Thilon natsiura eteni nopeasti. Kesti kuitenkin vuosia ja tarvittiin sota ennen kuin hänelle paljastui mistä on kysymys ja tuloksena oli väistämätön haaksirikko. Urakin tyssäsi ja seurasi erilaisia sijoituksia uusiin tehtäviin. Saksan murruttua NSV:n jäsen ja Sturmbannführer Thilo päätyi liittoutuneiden vangiksi. Seuranneissa oikeuskäsittelyissä hän pääsi yllättävän vähällä, kun hänet todettiin vain ”myötäjuoksijaksi”.
Hitlerin aikaa käsitteleviä kuvauksia on julkaistu todella runsaasti. Tämä on vain eräs niistä, kuitenkin erinomainen Saksan 1930-luvulta alkaneiden tapahtumien tilitys. Hitlerin lapsuus ja nuoruus on kuitenkin jäänyt kirjallisuudessa vähemmälle huomiolle ennen tuoretta kirjaa, mitä olen käsitellyt Vapaavuoron 20.01.2022 blogissani Adolf Hitlerin isäsuhde oli vihaa ja vähemmän rakkautta.
Kommentit (0)