Sandbergin Rauhanmyrsky kuvaa sotienjälkeisiä vaaran vuosia

Timo Sandberg on Lahteen liitetyssä Nastolassa asuva kirjailija, jonka kahdella eri aikoihin sijoitetulla jännitysromaanisarjoilla on vahva kytkös paikkakuntaan. Varhempaan Lahteen ajoitetun sarjan poliisi on Otso Kekki. Vain muutamia osia käsittäväksi suunnitellun sarjan suosio jatkoi sen aikajännettä uusilla osilla. Lahden kaupunginteatteri esitti kahteen Kekki-romaaniin perustuvan näytelmän Kostonkierre, jonka arvio julkaistiin Vapaavuoron blogissani Kosto elää Lahden kaupunginteatterissa 02.10.2022. 

Kekki asuu kirjan tapahtumien keskiössä, tässä kirjassa jo purkamisuhan alle ehtineellä Reunanpalstalla. Kirjan toinen keskeinen henkilö on Lahden Rautateollisuudessa työskennellyt, sodassakin kunnostautunut Ismo Torni, joka nyt siirtyy, ei poliittista syistä vaan edistääkseen hyvinä pitämiään asioita, Valpon palvelukseen. Hän kuitenkin huomasi ettei se ole hänelle sopivaa työtä. Uutta Kekin aikojen poliisilaitoksella on virkapukuinen, vielä vain tiettyihin tehtävin kelpaava naispoliisi.

Talvi- ja jatkosotien jälkeinen Suomi oli köyhä ja edelleen poliittisesti kahtia jakautunut. Kaikesta oli puutetta ja monet tavarat kortilla. Ruokaa oli niukasti. Leipääkin niin vähän, että aikuiset tyytyivät kurrimaitoon ja lesepuuroon säästääkseen niukat annokset lapsille. 

Lahteen asettui runsaasti evakkoja, joille oli löydettävä asunnot ja töitä. Tätä aikaa käsittelevän Sandbergin uusimman historiallisen Kekki -sarjan rikosromaanin nimi Rauhanmyrsky (Karisto/Otava 2023, 352 s.) vastaa hyvin kirjan sisältöä. Ollaan vuodessa 1947. Sota on päättynyt, rauhansopimus kuitenkin vielä väliaikainen. Ajan ilmapiiri oli kireä monien pitäessä rauhaa halveksittavana. Aseita kätkettiin ja kirjailijan vapaudella Sandberg viittaa kirjassa myös paikallisiin kätkijöihin. Valvontakomissio kontrolloi rauhansopimuksen ehtojen noudattamista. Uusi Punainen Valpo puuttui neuvostovastaiseen toimintaan rajuin ottein. Tapahtumiin liittyy kaupungissa  tuolloin toiminut vastarintajärjestö Kultainen leijona. Työväentalojakin tuhopoltetaan.

Vasemmisto nostettiin monilla hallinnon aloilla johtavaan asemaan. Sodan ajan korkeita upseereja syrjittiin ja epäiltiin. Tittelin evp liite vääntyi kokkapuheissa muotoon ”ei vielä pidätetty”.

Kekin selvitettäviksi tulevat kenttäsirkkeliin horjahtaneen sahurin kuolema sekä vaimonsa ja itsensä ampuneen työnjohtajan tapaus. Kekki on mukana myös Nastolan Uudessakylässä tapahtuneen, Valvontakomission jäsentä kuljettaneen junan onnettomuutta tutkittaessa. Tutkimussalkku oli tärkeä poliisin työväline.

Suuri osa kirjojen taustoituksesta on peräisin kirjoittajan äidiltä sekä Reunanpalstan Kiirolan saunan saunottaja-isoäidiltä. Poliisi Otso Kekki on kirjailijan luoma henkilö. Sandberg kertoo ettei hänellä ollut käsitystä sen ajan tapahtumista ja yllättyneensä siitä, miten mielenkiintoisia tapahtumia kuitenkin heti sodan jälkeen oli. Sotavuosista löytyi runsaasti lähteitä. Sodan jälkeisestä ajasta niitä oli niukasti. Vaaran vuodet vaativat yllättävän paljon työtä ja oli aluksi hyppy tyhjän päälle. ”Ihmiset varmaan vain koettivat epätoivoisesti päästä arkielämään kiinni,” kertoo Sandberg itse. Jotain kuitenkin löytyi mm. sanomalehdistä.

Sandbergin romaanit ovat olleet minullekin lahtelaistaustaisena kiinnostavia nostalgiamatkoja kaupungin elämään. Reunanpalstalle saavuttiin kaupungin valtakatua pitkin rautatiesillan alitse ja samalla siirryttiin Hollolan puolelle. Vanhempani eivät siellä käymisestäni pitäneet, tietenkin sinne silti menin.

Rauhanmyrsky soveltuu kelpoisena loma-ajan luettavana Sandbergin kerronnasta pitäville, erityisesti paikkakunnan asiat tunteville. Kirjan kuvaama aika oli vaikeaa ja epävarma tulevaisuus huoletti. Tiedämme nyt kuinka onneksemme kävi!

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu