Soininvaara päästää virukset valloilleen 

Luin peräkkäin dekkarien ääripäitä edustanevat Virpi Hämeen-Anttilan Synnin jäljet (blogini  03.07.) ja Taavi Soininvaaran Ratamo-uutuuden Kuudes marttyyri (Otava 368 s.). Toinen on Helsinkiin sijoittuva aikansa sovinnainen lapsi toisen ollessa maailmanlaajuisiin ongelmiin paneutuva, julma nykyisen ja varmaan myös tulevaksi arvioidun maailman kuvaus. Soininvaaran varhaisemmat kirjat eivät muistamani perusteella arvioituina näin vauhdikkaita ole olleet.

Uudessa Ratamo-kirjassa Martyrs for Earth -ympäristöjärjestö iskee ensin Puolan Bełchatówin hiilivoimalaan, alueelle levitetään synteettistä isorokkovirusta. Laitos suljetaan. Heti sen jälkeen on vuorossa seuraava kohde ja vielä perään kolmas. Aktivistit eivät ole ainoita, jotka haluavat hyötyä viruksista ja heitä surmataan yksi kerrallaan. Ihmishenki on arvoton.

Viruksilla on tarkoitus lamauttaa ja eristää koko USA ja ne joutuvat myös islamistien käsiin. Supo ja Ratamo kytketään tutkintaan. Tapahtumilla on useita yhteyksiä Suomeen. Tappajan tähtäimessä ollut Ratamo säilyy neuvokkuutensa takia täpärästi hengissä.

Ukrainankin pelätään Venäjän toimeksiannosta olevan tulevien virusiskujen kohde tai sitten päinvastoin. Tekeillä ollut ja tarkoin valmisteltu massiivinen onnettomuus saadaan tietenkin viime tipassa estetyksi paria poikkeusta lukuun ottamatta.                                                                                                              

Soininvaara on käsitellyt viruksia jo aiemmissa kirjoissaan, kuten jo vuonna 2000 ilmestyneessä esikoisdekkarissa Ebola-Helsinki. 

Kuudennen marttyyrin tarina on uskomaton. Jännittävää luettavaa se kyllä on. Sukkuloidaan tauotta sujuvasti ympäri maailman. Kirjat vertautuvat James Bondeihin, jotka nekin ovat mahdottomuuksistaan huolimatta suosittuja.

Soininvaara kuvaa tarkoin aseiden ja muiden teknisten laitteiden koostumusta ja yksityiskohtia, osoittaen niiden tuntemustaan. Vähempikin yksityiskohtien esittely saattaisi riittää.

Soininvaara on erittäin pidetty Saksassa, jossa lähes kaikki hänen kirjansa on käännöksinä julkaistu. Ja Ratamo varmaan kerännee voimia uusiin seikkailuihin.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu