Taanilinna ja Rääveli

Nuorena luin ja kuulin puhuttavan Räävelistä ihmetellen mikä ihmeen paikka se mahtoi olla. Vähitellen sen salat selvisivät ja paikka varmistui Viron pääkaupunki Tallinnaksi. Lopullinen selvyys asiasta tuli koulun saksantunneilla, jolloin ilmeni kaupungin nimen sillä kielellä olevan Reval ja monien Viron kartanonherroista olleen saksalaisia.

Ennen maan itsenäistymistä vuonna 1918 kaupunki siis tunnettiin nimellä Reval, suomeksi Rääveli. Aiemman nimen alkuperästä on useita teorioita. Todennäköisimmin se on periytynyt vanhan virolaisen Revalia -maakunnan nimestä. Tallinna puolestaan tulee luultavimmin tanskalaista kaupunkia tarkoittavista vironkielen sanoista Taani Linn, tanskalainen kaupunki.

Oma sekaannuksensa on myös valtion nimi, joka on heidän kielellään kahdesti ollut Eesti Vabariik ja niiden välisenä aikana Eestin Sosialistinen Neuvostotasavalta. Viro on vain maan tietyn osan nimitys, joka jostain syystä päätettiin vahvistaa maan suomenkieliseksi nimeksi. Useilla muilla kielillä se on edelleen jokin eestijohdannainen ja tuskin missään muualla kuin meillä Viro -niminen.

Ehkä Juhannuksena on eteläisen naapurimaan tuliaisina sujuvampaa juoda Viru Valgeeta kuin Eesti Valgeeta.

Historiataustaa maan Tanskan ja Saksan ajalle: 

Kiovan ruhtinas Jaroslav Viisas perusti nykyiseen Tarttoon Jurjeviksi kutsutun tukikohdan. Slaavilaisten ei kuitenkaan onnistunut vallata maata ja 1200-luvulle tultaessa Viro oli edelleen heistä riippumaton. Läntisen kristikunnan ja saksalaisen uudisasutuksen laajentuessa saksalaiset valloittivat liiviläisten sekä lättiläisten alueet ja perustivat tukikohdakseen Riian kaupungin. Piispa Albert von Buxhoeveden kokosi Kalparitariston Baltian saksalaisten siirtokuntien suojaksi pakanallisia virolaisia vastaan. Tanskan kuningaskin kokosi armeijan pyrkien valtaamaan Saarenmaan sekä ja Pohjois-Viron. Verinen sota kesti lähes 20 vuotta. Lopulta Viro alistettiin ja jaettiin Kalparitariston, Riian kaupungin ja Riian piispan alueisiin. Tanskan hankkima Tallinnan alue siirtyi ritarikunnalle. Viron pohjoiset alueet palautettiin Tanskalle.

Nykyisen Viron alue jakautui pitkään Vironmaahan ja Liivinmaahan. Saksalainen Viro jaettiin hiippakuntiin. Yhteiskunnassa vallitsivat jyrkät säätyerot saksankielisten käytännössä hallitessa vironkielistä väestöä. Saksalaiset perustivat kartanoita ja alistivat talonpoikaiset alustalaisensa vähitellen täysin valtaansa. Heille säädettiin perintöalamaisuus, jolloin talonpoika omisti periaatteessa tilansa, mutta hän tai hänen perillisensä ei saanut myydä tai luovuttaa sitä ilman kartanonherran lupaa. Kaupunkien kautta käytävää kauppaa hallitsi Hansaliitto, johon Baltian tärkeimmät kaupungit tasavertaisina kuuluivat.

Liitekuva Antti Helin 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu