Tapahtumia sekä kahviloita ja ravintoloita

Helsingin messukeskuksessa järjestettiin 22. – 23. maaliskuuta kahdet samanaikaiset, ammattilaisille tarkoitetut messut, matkojen järjestäjien Kongressi ja ravintola-alan Fastfood & Café & Restaurant Expo, joista eräitä poimintoja:

Kongressi

Yleisölle tarkoitetut tammikuun Matkamessut ja Kongressi ovat erilainen tapahtuma. Nyt 24. kerran järjestetyn Kongressin kohderyhmä ovat myös pienempien suomalaisiin ja lähialueille Tallinnaan, Tukholmaan sekä Riikaan suuntautuvat käynnit eikä siellä myydä näkyvästi yleisölle yksittäisiä matkoja. 

Luonnonkauniilla paikalla Heinävedellä sijaitseva Valamon luostari on ainutlaatuinen kohde, jonka valinta on selkeä viesti kokoontumisen tavoitteista. Valamo soveltuu intensiivikurssien ja muiden rauhallista ympäristöä kaipaavien tilaisuuksien pitopaikaksi. Ravintola Trapesa tarjoaa kokouslounaat ja juhlavat illalliset. Luostariviinejäkin on saatavilla. 

Jännittävä kohde lienee myös Turun entiseen lääninvankilaan avattu huipputason hotelli Kakola, jonka ainoat kettingit löytyvät  Viinituvan katosta. Huoneita on valittavissa perusvarustelluista upeisiin sviitteihin, on ravintola, baari, kokous- ja tapahtumatiloja sekä viihtyisä kesäterassi. Vanhaan eristysselliinkin voi majoittua. Kakolassa on nyt myös kylpylä.

Omanlaisensa erikoisuus Saamelaiskulttuurikeskus Sajos Inarissa. Siellä on edustavat ja modernit tilat kokouksille, konferensseille ja tapahtumille.

Oma kiinnostuksensa lienee myös vuonna 2015 avatulla Örön linnakesaarella. Saarella on vierasvenesatama, kaksi ravintolaa, kauppapuoti, kolme erilaista saunaa, kokoustiloja sekä majoitusta tasokkaasta hotellista erilaisiin kunnostettuihin rakennuksiin. Kasemattiinsa museoidun, pietarilaisen tehtaan valmistaman Obuhovin järeän rannikkotykin kaliiberin mukaan nimetty ravintola 12” palvelee vuoden ympäri. Toinen saaren tykki on kooltaan 6″. Saaren luonto on ainutlaatuinen kokonaisuus runsaine uhanalaisine kasvi- ja perhoslajeineen.

Suomen konepajateollisuus käynnistyi Fiskarsin ja Billnäsin maisemissa. Tämä teollisuusmiljöö on edelleen elinvoimainen ja monien, etenkin kesän tapahtumien paikka. Fiskarsin Ruukin tiloja ovat industrial-henkiset Valkoinen- ja Musta Sali, rustiikkinen Puimala sekä maineikas Seuraintalo Lukaali. Billnäsin uutuus on ”intohimolla ja ammattaitaidolla tehtyä artesaanisuklaata valmistava” tehdas, jossa valmistusta voi seurata lasi-ikkunan takaa. Suklaakurssejakin järjestetään.

Tapahtumayhtiö KOKO Lahti Oy:n Lahden Messut, Lahden Sibeliustalo, Finlandia-klubi ja Lahden Konserttitalo tarjoavat muuntuvat tapahtumatilat eri kokoisille tilaisuuksille kaupungin alueen upean luonnon äärellä. Visit Lahti vastaa alueen matkailullisen vetovoiman kasvattamisesta ja pyrkii houkuttelemaan sinne lisää matkailijoita.

Hotelleja esiteltiin laidasta laitaan Kämpistä sekä ketjuista pieniin  yrittäjiin. Tutut varustamot Viking, Tallink ja Eckerö olivat totuttuun tapaan näkyvästi esillä, myös Riikaan lentävällä Baltic Airilla oli osasto. Viron matkailu kuuluu Visit Estonian mukaan elpyneen mukavasti, vaikka aivan entisissä luvuissa ei vielä olla. Kesästä odotetaan kuitenkin hyvää.

Messuihin liittyi esitelmäsarja esiintyjinä ulkoministeri Haavisto ja useita kansanedustajia – ovathan vaalit lähellä. Messujen näyteilleasettaluettelo löytyy netistä. Liitekuvat ovat Sajoksen ja Valamon logot.

Fastfood & Café & Restaurant

FFCR 2023 kokosi alan ammattilaiset kahden päivän ajaksi verkostoitumaan sekä etsimään uusia ideoita yli kahdensadan näytteilleasettajan esitellessä valikoimiaan ja uutuuksiaan. Tapahtumasta on kehittynyt alan suosituimpiin kuuluva ravintola-alan kohtaamispaikka. Tarjolla on kestävän kehityksen valintoja, ideoita sekä ajatuksia herättäviä keskusteluja liiketoiminnan parantamiseksi. Ja myös alan osaajien välisiä kilpailuja.

Näyttely oli suosittu ja käytävillä riitti tungosta. Nälkäiseksi tai janoiseksi tuskin kukaan jäi päätellen suorastaan tuputetuista maistiaisista.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu