Täydellinen vaimo

Peter Jamesin (s. 1948) teoksille on myönnetty useita palkintoja: Best Crime Writer of the year, Prix Polar International, Prix Cœur Noir, Sounds of Crime Award for best novel, Sainsbury Popular Fiction book of the Year sekä People’s Bestseller Dagger for Crime Novel of the Year. Tykästyin taannoin hänen brightonilaisesta ylikomisario Roy Gracesta kertoviin kirjoihinsa, jotka kaikki muistelen lukeneeni. Gracen elämää varjosti mystisesti kadonnut, sittemmin Saksasta löytynyt vaimo.

Sain kirjastosta pitkään jonotettuani käsiini Jamesin englanniksi jo vuonna 1999 julkaistun, vasta vuoden 2023 lopulla suomeksi ilmestyneen, ”pakkomielteistä rakkautta ja kontrollia kuvaavan ”viiltävän psykologisen trillerin” Täydellinen vaimo (Crime Time/Minerva, suom. Saana Rusi, 430 s). 

Plastiikkakirurgi Ross Ransome on menestyneenä, varakkaana ja tunnettuna uransa huipulla. Hän haluaa myös vaimonsa Faithin olevan täydellinen ja kykenee ammattinsa takia muovaamaan naisen mieleisekseen. Pariskunta viettää luksuselämää runsaine matkoineen, edustustilaisuuksineen sekä kutsuineen. Vaimon sairastuttua vakavasti mies huomaa, ettei kaikki enää olekaan hänen hallinnassaan ja kääntää selkänsä sekä lääketieteelle että kuivahtaneelle avioliitolleen. Vaimo hakee apua karismaattisen terapeutin tarjoamista vaihtoehtohoidoista. Terapeutti lupaa ratkaista muutakin kuin terveysongelmat. Aviomiehen mielestä tämä on äärimmäinen petos. Onhan hän rationaalinen mies ja vaimon toiminta on sietämätöntä. Toinen mies ei saisi omia hänen vaimoaan. Tosi pahikseksi muuttunut puoliso värvää asialle joukon hämärämiehiä, jopa murhaajan.

Nykytekniikka paikantimineen ja keskustelujen etäältä lukemisen mahdollisuuksineen tarjoaa välineitä vaimon liikkumisen ja tekemisten seurantaan. Keljumaisia temppuja tunnon tuskitta tekevän aviomiehen pakkomielle vahvistuu vahvistumistaan. Hän ei voi lopettaa uhaten tuhota molempien elämän. Juonen yllättävien käänteiden myötä Peter James tarjoilee kylmäävän näkymän ¨stalkkerin” mielen liikkeisiin.

Kirja tuskin on parasta Peter Jamesia. Loppua kohti kiihtyvistä tapahtumista muodostuu vaikeasti uskottava sekoitus. Toki kirjailijalla on oikeus kirjoittaa haluamallaan tavoin. Ehkä hän tavoittelee onnistumatta saman aikaisesti jännitys- ja rakkausromaania. Jamesilta on jo vuonna 2022 ilmestynyt samaa aihepiiriä käsittelevä kirja Tiedän missä olet, tiedän mitä teet, josta Marja Krons kirjoitti 26.3.2022 Vapaavuoroon blogin Chick lit -matka ja chick lit -MURHA! Kun ihastus muuttuu sairaalloiseksi pakkomielteeksi. Hiuksia nostattava trilleri brittijännityksen mestarilta.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu