Tietokirjatietoa

Tietokirjailijain Liiton ja Oppikirjantekijät ry:n fuusioituessa syntynyt Suomen tietokirjailijat ry on nykyään Suomen suurin kirjailijajärjestö. Ensimmäisenä yhteisenä vuonna 1984 jäseniä oli 543 ja vuonna 2023 jo yli 3 300. He ovat eri alojen yleisten tietokirjojen, oppimateriaalien ja tietokirja-artikkeleiden kirjoittajia. Lainauskorvaukset ovat yhdistyksen tärkein tulolähde. Suomen tietokirjailijat ry on Kopioston ja Sanaston jäsenjärjestö.

Yhdistyksen 40 vuotisjuhlien yhteydessä julkaistiin Ida Henritiuksen, Olli Löytyn ja Anne Mäntysen toimittama juhlakirja Tietokirjallisuuden lajit ja rajat (Gaudeamus 2023, 295 s.). Se on tutkimusten edellyttämällä tavoin vertaisarvioitu. Onhan yleistajuisen ja tieteellisen kirjallisuuden eroista käyty viime aikoina käydyissä julkisissa keskusteluissa pohdittu muun muassa lähteiden merkitsemisen tarvetta.

Tietokirjallisuudesta puhutaan usein yhtenäisenä kokonaisuutena. Se kuitenkin sisältää lukuisia eri lajeja elämäkerroista kädentaito-oppaisiin ja matkakertomuksista tutkimuskirjallisuuteen. Lajit eivät ole tarkkarajaisia, ja moni teos myös sijoittuu tieto- ja kaunokirjallisuuden välimaastoon. Sisällysluettelo avaa sen eri lajeja:

Lähtökohtia tietokirjallisuuden lajien tutkimukseen  

Anne Mäntynen, Olli Löytty & Ida Henritius: Elämäkerta – kirjoittajan tulkinta toisen elämästä  

Ida Henritius: Omaelämäkerta, muistelmat ja autofiktio tietokirjallisuuden rajatapauksina 

Päivi Kosonen: Historian kirjoittaminen  

Pertti Haapala: Yhteiskuntatieteellinen tietokirjallisuus  

Jari Aro & Kirsti Lempiäinen: Oppikirja tekstilajina 

Pirjo Hiidenmaa: Lasten tietokirjat  

Päivi Heikkilä-Halttunen: Sarjakuva tietokirjallisuutena 

Oskari Rantala: Tietokirjallisuuden ja kaunokirjallisuuden liikkuvat rajat  

Mikko Lehtonen: Narratiivinen tietokirja faktan ja fiktion rajalla 

Maria Lassila-Merisalo: Kertovat ja opastavat matkakirjat 

Ilona Lindh: Moniääninen essee  

Ida Lowndes & Olli Löytty: Tutkija, taiteilija ja toimittaja historian tulkkeina  

Ansiokas kirja paikkaa tietokirjallisuuden tutkimuksen perusoppikirjan puutetta ollen hyödyllinen myös opettajille, kirjailijoille sekä kirja-alan toimijoille auttaen ymmärtämään tietokirjallisuuden moninaisuutta ja merkitystä.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu