Tietokirjoja valittavaksi
Veera Saarisen, Johanna Ylanderin ja Anne Mäntysen kokoama 92-sivuinen katalogi Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä yläkouluun ja toiselle asteelle löytyy Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivuilta. Koulut, kirjastot ja muut siitä kiinnostuneet voivat tilata painettua kirjasta maksutta, eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi.
Vihkoset on tarkoitettu yläkoulun ja toisen asteen koululaisille helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista. Ensimmäinen vihkonen ilmestyi vuonna 2016, toinen 2018 ja kolmas 2020. Kirjamessuillakin jaettu vihkonen on sarjan neljäs yläkouluun ja toiselle asteelle suunnattu julkaisu. Vinkkikatalogit alakouluun ja esiopetukseen ovat ilmestyneet vuosina 2017 ja 2020.
Katalogi on aiempaan tapaan jäsennetty teemoittain ja osin lajeittain. Ryhmittely on väljä eikä vastaa suoraan kirjastojen ja kustantamojen luokituksia. Mukana on myös selkokielisiä teoksia. Kirja ei pyri olemaan tuoreiden tietokirjojen Top 100 listaus, vaan eräänlainen virtuaalinen kirjahylly, josta voi tehdä omat valintansa.
Uusimmassa vihkosessa esitellään yli sata kirjaa 17 eri aihealueilta, kuten yhteiskunta ja politiikka, filosofia, terveys ja hyvinvointi, taide ja musiikki, urheilu, historia, ruokakirjat, esseet, elämäkerrat sekä ympäristö ja luonto. Vaikka julkaisu on suunnattu erityisesti opettajille ja yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoille, soveltuvat sen tarjoamat vinkit kaikille.
Uusimmassa tämän vuoden 2022 versiossa ovat muun muassa runsaasti huomiota osakseen saaneet finlandiaehdokas Hannu Salmi, Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827 (Otava 2022, 270 s.), Hannu Aaltosen ja Tapio Keskitalon, Jalkapallon musta kirja – kuningaslaji ja rahan mahti (Otava 2022, 320 s.) sekä Paavo Hellsdedin ja Juha Laaksosen hellyttävä Orava (Tammi 2022, 240 s.).
Vihkosesta löytyvät myös Vapaavuoroon arvioimani kirjat: Tarja Tuulikki Laaksosen Merkittävimmät suomalaiset keksinnöt (Minerva 2022, 184 s.) ja Minna Sarantola-Weissin, Me halusimme kaiken – 1980-luvun historiaa (Siltala 2022, 260 s.)
Katalogin selailuun kuluva aika tuskin menee kirjallisuudesta kiinnostuneelta hukkaan.
Kommentit (0)