TULEVAT AKATEEMIKOT SODAN AJAN TIEDOTTAJINA
Keijo K. Kulhan tuore kirja SOTAPROPAGANDAN VALIOJOUKKO 1941-1944, Minerva Kustannus Oy, 2021, 245 s. kiinnosti. Jo vuonna 1938 eversti Lauri Leander vaati sodassa hyödynnettävän maan älymystöä riippumatta siitä, ovatko he asevelvollisia. Myös kynä oli ase! Sota- ja kriisivuosina kiinnostus politiikkaa kohtaan kasvoi. Sotien ajan Valtioneuvoston tiedotuslaitos VTL:n, toiminta koostui kolmesta jaoksesta, propagoivista tiedottajista, sensuurista ja mielialojen tarkkailusta. Laitoksen vahvuus oli jopa 600 henkilöä. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä tästä joukosta erottautui kymmenen tieteenalojensa ja kirjallisuuden huipulle, akateemikoiksi, kohonnutta miestä.
Suomen Akatemia perustettiin vuonna 1947 hälventämään kansallista alemmuudentunnetta. Näistä mainituista erityisesti viiden urakehityksen Kulha toteaa tarjoavan henkilöhistorian ohella näkökulmia maan kulttuurihistoriaan. Teoksen keskeisen osan muodostaa heidän henkilökuvauksensa.
VTL:ssä palvelleita, myöhempiä akateemikkoja olivat Matti Haavio, Eino Jutikkala, Matti Kuusi, Tauno Nurmela, Toivo Pekkanen, Lauri Posti, Mika Waltari, Heikki Varis, Kustaa Vilkuna sekä G.H. von Wright.
Talvisodan alkaminen yllätti ja aluksi monet asiat takertelivat. Sotilastaho kuitenkin tiesi miten toimia. Puolustusvoimien tiedotus siirrettiin pikaisesti Vaasaan, jota ei arveltu heti pommitettavan. Lentoyhteys Vaasasta Ruotsiin toimi ja varmisti nopeat yhteydet ulkomaiseen lehdistöön. Tiedotus saatiin nopeasti jalkeille, sen sisältö kuitenkin aluksi ontui.
Salainen komitea valmisteli kesällä 1940 ehdotuksen tiedotustoiminnan järjestämisestä mahdollisen uuden sodan aikana. Tiedotuksesta karsittiin välirauhan hengähdystauon aikana Talvisodassa havaittuja puutteita. Tiedotus ja sensuuri olivatkin sodan taas puhjettua aiempaa valmiimpia. Niin kutsuttujen TK-miesten uutistakin tuli tärkeitä.
Tiedotuksen sisältöjä mukautettiin kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen ja maan johdon tunnetiloihin. Oli tasapainoiltava mitä kulloinkin saa ja voi kertoa. Suomalaisia luonnehdittiin suhteellisen tyyniverisiksi, joten ei ollut aihetta turvautua kaikkein voimakkaimpaan kieleen, Marsalkan spontaani ”Miekantuppipuhe” oli hankala selitettävä.
Kotirintaman mielialoilla oli ilmeinen vaikutus armeijan kestokykyyn. Lehtiä luettiin ja tilattiin rintamillekin sekä kuunneltiin ajantasaisimmaksi tiedotuskanavaksi osoittautunutta radioa. Ahkerasti pommitettu Lahden pitkäaaltoasema kykeni lähettämään koko sodan ajan lukuun ottamatta lyhyttä vajaan päivän taukoa. Jahvetin kirjelaatikko oli suosittu niin kauan kuin sen sallittiin toimia.
Suomen tilanne oli hankala sodan lopun häämöttäessä. Oli yritettävä selittää suhdetta kohti häviöön ajautuvaa Saksaa, jonka aseista ja muusta avusta oltiin riippuvaisia. Samaan aikaan pelattiin kaksilla korteilla tunnusteltaessa rauhaa myös Moskovan kanssa, mistä saksalaiset vastoin oletuksia olivat hyvin perillä. Sodasta päästiin kuitenkin irti. Loppuvaiheen tiedottaminen oli tilanteiden nopeasti eläessä haasteellista. Suuri osa salaisesta aineistosta poltettiin hyvissä ajoin. Jotain sentään säilyi.
Kulha toteaa kansakunnan rajallisia henkisiä voimavaroja sijoitetun oikeaan aikaan oikeille paikoille. Taustalla oli myös halu pitää heidät etäällä taisteluhautojen riskeistä.
Eino Jutikkala julkaisi vuonna 1997 ”Valtion Tiedotuslaitoksen salaisen sotakronikan”, mitä täydensi vuonna 200 ilmestynyt Matti Ruudun ”Me uskoimme Suomeen. Sotapäiväkirja 1941-44”.
Uuttakin tietoa ja asiayhteyksiä sisältävä kirja kiinnostanee sotatieteen harrastajia ja on rivilukijoillekin tutustumisen arvoinen. Kirjan sivunumeroiden fontin epäonnistuneen valinnan takia numeroita on paikoin hankala erottaa toisistaan.
kirjoittaja Ari Luukkanen:
AUNUKSEN RADION VIHKIÄISET JA
YRJÖ JYLHÄ MANSSILASSA
Karjalan Armeijan ja VI Armeijakunnan hyökkäys pysäytetään Laatokan koillisrannalle Tuulokseen heinäkuun lopulla 1941. Elokuun 19. päivänä Armeijakunnan lippu pystytetään kauniin Saarijärven rannalle Salmin Manssilassa. Manssilan kylään majoittuu myös kulttuurihenkilöitä vilisevä 1. Tiedotuskomppania.
Tiedotuskomppanian majoituttua Manssilan kylään aletaan miettiä Aunuksen Radion asioita. Asema toimii jo jotenkuten ja avajaisten pitäisi olla viikon kuluttua.
Elokuun viimeisenä päivänä luutnantti Yrjö Jylhä istuu Manssilassa Patrosen vanhassa riihessä ja kirjoittaa juhlarunoa Aunuksen Radion vihkiäisiin. Syyskuun 1. päivänä vihitään Aunuksen Radio Vieljärvellä. Vänrikki Sulo Kolkka pitää avajaispuheen, luutnantti pastori Topi Vapalahti saarnaa, maisteri Martti Haavio pitää esitelmän ja Yrjö Jylhä lausuu runonsa. Ja juhlallisen karu tilaisuus on ohi.
Myöhemmin syksyllä Aunuksen Radio siirtyy Petroskoihin eli suomalaisittain Äänislinnaan. Aunuksen Radion ohjelmapäällikkö sotilasvirkamies Pekka Tiilikainen kertoo, että ohjelmia lähetetään sotilaiden lisäksi Aunuksen väestölle. Haavio ja Vapalahti ehdottavat, etta uutisia ja ohjeita lähetettäisiin myös karjalan kielellä mutta sotilashallinnon kanta on että lähetysten tulee olla pelkästään suomenkielisiä. Radioasemaa käytetaan myös viholliselle suunnatun propagandan välittämiseen.
Marraskuun puolessavälissä Haavio kirjoittaa tekstejään Aunuksen Radion talossa -taustalla laulaa Benjamino Gigli. Samassa talossa piti aikoinaan puheitaan koko Suomen tuntema Petroskoin Tiltu, oikealta nimeltään tiettävästi Aino Lydia Kallio. Aino Kallio oli entisiä amerikan – suomalaisia.
Kirjallisuutta:
Martti Haavio: Me marssimme Aunuksen teitä. Päiväkirja sodan vuosi1ta
1941-42. WSOY.
Jatkosota Kronikka. Gummerus.
Ilmoita asiaton viesti