Tykkejä postimerkeillä

Kännyköitään räpläävän nykynuorison mielenkiinto suuntautuu paljolti muualle kuin postimerkkien keräilyyn. Nuoruudessani se oli suosittu harrastus, joka myös jäi minulle ns. päälle. Julkaisevien maiden historiaa merkkihenkilöineen ja hallitsijoineen, kulttuuria, nykyisiä elinkeinoja ym. valottavista postimerkeistä oppi kaikenlaista hyödyllistä. 

Postimerkit olisivat olleet postin taksojen jatkuvien korotusten takia tuottoisa sijoituskohde. Ostamalla ikimerkkejä.  Nyt 2,10 euron hintainen merkki maksoi vuonna 2002 euron käyttöön tullessa 60 senttiä.

Ukrainan sota lisää kiinnostusta päivittäisissä uutisissa esiintyviin aseisiin, kuten tykkeihin, jotka ovat olleet postimerkkienkin aiheita. Eri tykkien ”oikeat” nimitykset vaativat selvennystä. Tykkien ja kevyemmän aseistuksen raja on 20 mm kaliberi. Asevelvollisuusaikani aselaji oli ilmatorjuntatykistö. Erehtyessään sanomaan putkea piipuksi seurasi kyykkyhyppelyä kasarmin ympäri tämä putki sylissään, jolloin piipun ja putken ero meni selkäytimeen.

Ruuti keksittiin Kiinassa, jossa pian otettiin käyttöön jonkinlaisia tykkejä. Euroopassa niitä alkoi esiintyä 1300-luvulla. Varhaiset tykit olivat rautaisia tai pronssisia. Tykkejä asennettiin myös laivoihin. Preussissa kehitettiin 1700-luvulla entistä paremmin liikkuva hevosvetoinen kenttätykistö keventämällä tykkejä ja suurentamalla vetovaljakoiden pyöriä. Rihlatut putket tulivat käyttöön 1840-luvulla.

Tykkien nimitykset eivät ole vakiintuneita. Jukka Sarkin kirjoittamassa tuoreen Filatelisti-lehden artikkelissa Filateelinen tykistö on kelpoinen jaottelu: Kanuunan putken pituus on vähintään 25 kertaa sen sisähalkaisija ja haupitsin putken pituus 14- 25 kertaa sen halkaisija. Käytöstä jo poistuneiden mörssärien tätä vähemmän. Tykkejä on moniin tarkoituksiin, kuten kenttä-, ilmatorjunta-, panssarintorjunta-, rannikko- ja laivatykkejä. Tykkien nimi muodostetaan meillä putken sisähalkaisijasta, tyypistä K (kanuuna) ja H (haupitsi) ja vuosimerkinnän lyhennyksestä, esim. 76K02.

Liitekuvaksi on valittu vuosina 1943–1944 julkaistun, yhteensä kahdenkymmenenviiden merkin Saksan taisteluvoimaa esittelevän kahden Wehrmacht-sarjan Rheinmetallin 200 mm kaliberinen ilmatorjuntatykki, joka kuului myös Suomen armeijan kalustoon tunnuksella 20ItK/30BSW. Talvisodan alla niitä ostettiin 50 ja myöhemmin lisää. Vuonna 1960 niitä oli vielä inventaariossa 142. Kuvan tykin taustalla valonheittimien kiilat etsivät kohteita. Tämän sarjan Deutsches Reich on jo kakkossarjassa ennakoivasti korvattu tekstillä Grossdeutsches Reich (Suursaksa). 

Merkit esittävät sodan ”perustyökaluja”, eivät saksalaisten asekehityksen silloin viimeisimpiä saavutuksia. Propagandassa käytettyjä ”ihmeaseita” tai ”kostoaseita” niissä ei ole. Suomalaisten kannalta näistä merkeistä kiinnostanevat sotakalustoomme kuluneet Nebelwerfer -raketit, BSW -ilmatorjuntatykit, Panzer ja Sturmgeschütz -hyökkäysvaunut sekä Stuka-syöksypommittajat ja vuoristojääkärit. 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori ja Tekniikan Historian Seuran jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu