Uskomatonta sahaustekniikkaa

Tekniikan akateemisten jäsenlehti TEK:n kuluvan vuoden ykkösnumerossa on mielenkiintoinen Tekniikan ihmeitä -juttu Maailman modernein saha. Se on työuransa alkuvuosina sahakoneitakin valmistaneessa konepajassa työskennelleelle yllättävän huipputekniikan kuvaus.

Mäntytukki sahataan Metsä Fibren Rauman sahalla konenäön ja tekoälyn tukemana vauhdilla. Sadankolmenkymmenen metrin pituisen linjan kapasiteetti on jopa 40 tukkia minuutissa – perinteistä, jo nopeana pidettyä tekniikkaa kolmisen kertaa rivakampi. Tukki muuttuu jatkojalosteiksi reilussa sekunnissa. Materaalihukka on minimoitu.

Noin 90 henkilöä työllistävällä sahalla ei ole lainkaan varastointitiloja tuotteille. Linjasto pakkaa ne siirrettäväksi suoraan Rauman satamaan laivoihin lastattavaksi.

Hakkeesta syntyy sellua vieressä sijaitsevassa Metsä Fibren sellutehtaassa, joka puolestaan toimittaa sahalle sen tarvitseman sähkön ja lämmön. 

Mahtaako metsiä tätä vauhtia enää riittää? Jos lähde ei olisi näin luotettava, ja siinä on sahalinjan kuvakin, pitäisin juttua vitsinä. Ilmeisesti se kuitenkin lienee totta.  

Menneen maailman sahat olivat edestakaisin hakkaavin terien toimivia raskaita kehä- eli raamisahoja. Puhuttiin niin ja niin moniraamisista sahalaitoksista. Omiin sahauksiin paikalle tilattiin kenttäsirkkeli. Sitten tulivat myös pyörivät terät ja vannesaus.

Sahaamisesta kiinnostunelle suosittelen Sakari Siltalan ja Teemu Keskisarjan kirjaa Kun niin perkeleesti sahaa – Kopran sahasuvun historia (Siltala 2021).

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu