Vaarallisia luolia Gotlannissa

Pysytään edelleen Gotlannissa. Nyt Mari Jungstedtin (s. 1962) mukana. Hän opiskeli taloustiedettä, kävi opettajakorkeakoulua ja valmistui toimittajakorkeakoulusta työskennellen sen jälkeen radio- sekä televisiotoimittajana ja on nykyisin vapaa kirjailija. Hänet tunnetaan poliisin työtä, tv-työtä ja mediamaailmaa sekä tiedotusvälineiden ja poliisin yhteistyötä kuvaavista kirjoistaan. Vuonna 2003 alkaneessa Gotlanti-sarjassa on ilmestynyt jo lähes parikymmentä kirjaa, ensimmäinen suomennos Kesän kylmyydessä vuonna 2006 ja uusimpana tuore Suljettu huone (Otava 287 s, suom. Petri Stenman). Muistelen lukeneeni kaikki suomennetut kirjat, joiden keskeisten henkilöiden miehitys on elänyt aikojen kuluessa. Pääosassa on edelleen poliisi Anders Knutas. Toinen tämän tarinan päähenkilö on hänen nykyinen kumppaninsa ja kollegansa, lasta odottava Karin Jacobsson. Aiempia tuttavia ovat myös paikallistoimittaja Johan Berg sekä hänen persoonallinen, aikaansaava valokuvaajansa Pia Lilja. Jungstedin dekkarit tunnetaan mestarillisesta luontokuvauksesta. Ympäristö on hänelle tärkeä kuten myös tuoksut, äänet, meri ja kasvit.

Tuoreessa romaanissa tukholmalainen Olivia Wide on järjestämässä perheen kesäpaikalla Gotlannissa miehelleen Simonille viisikymmenvuotisjuhlia. Pariskunnalla on Tukholmassa hulppea talo Mälarenin rannalla, autot ja veneet sekä loma-asunto Gotlannin lisäksi Lapissa. Olivia on tottunut mukavaan ja helppoon elämään miehensä rinnalla. Simonista on kuitenkin paljastunut ikäviä puolia ja avioliitossa ollaan ajautumassa ongelmiin. 

Gotlannissa luolakierrokselle osallistunut turisti löydetään vasta seuraavana päivänä surmattuna ja osoittautuu Oliviaksi. Knutas havaitse tapauksesta yhteyksiä vuosien takaiseen Norlannissa tapahtuneeseen luolamysteeriin. Olivian miehen luolaharrastuskin epäilyttää. Karin ei malta pysyä syrjässä työasioista alkaen tehdä omia tiedusteluja selvittääkseen tapausta omin päin. Murhan motiivi löytyy menneisyydestä. Tapahtumien mutkikkaan vyyhdin ja sekavien suhteiden alkaessa aueta paljastuu runsaasti ikäviin tuloksiin johtaneita väärinkäsityksiä. Loppuselvittelyihin liittyy suuri poliisioperaatio. Karinin vauva on nimeltään Lydia.

Sopivan pituinen kirja on totuttua Jungstedt -laatua jatkaen osaltaan Gotlanti -sarjaa.

 

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu