Vares vauhdissa

Tuotteliaan Reijo Mäen Vares-sarjan uusin tulokas on Köyhä ritari (Otava 2023, 370 s.). Vuonna 1958 syntynyt turkulainen kirjailija on julkaisut noin dekkarin vuodessa. Kansiliepeessä niitä luetellaan reilut kolmekymmentä ja siteerataan Turun Sanomien arvostelua ”Vares hakee vertaistaan, eikä löydä”. Yhdeksän Vares-kirjoihin perustuvaa Solar Filmsin tuottamaa elokuvaakin on tehty. Useissa tarinoissa toistuu sama persoonallisen kaveripiirin runsaan alkoholin käytön höystämä kaava näyttävine naisineen ja Vareksen irtosuhteineen. Nykytapaan mukana ovat alkoholin ohella huumeet.

Yksityisetsivällä on jälleen kerran puutetta tehtävistä ja rahat vähissä. Sopivasti ilmestyy varakas asiakas hankalan toimeksiannon kanssa. Kolmelapsisen perheen ongelmiin ajautunut ”tuhlaajapoika”, arvaamattomasti käyttäytynyt ja rahalle person tyttöystävän kanssa liehunut Jesse -poika on kadonnut autoineen jäljettömiin. Ikääntynyt jo sairaalloinen leskiäiti palkkaa Vareksen selvittämään tapausta,

Juonen tärkeäksi henkilöksi nousee traagisten tapahtumien johdosta urallaan jäähdyttelemään jättäytynyt, upeaääninen laulajatar Ellen. Monisyisten tapahtumien avaimeksi muodostuu lopulta eräs nimiin kytkeytyvä numerosarja.

Vareksen avulla tapausten kulku monien koukeroiden jälkeen ja myös eräiden yllättävien kohtaamisten avittamana onnistuu ja siirtyy poliisin hoidettavaksi. Rennon värikäs kirjoitustyyli sanaleikkeineen auttaa sietämään toistuvaa kaavaa ja lukemaan kirjat, kuten taas tämänkin. Onhan Vareksen värikäs kaveripiirikin tullut jo aiemmista kirjoista tutuksi.

Vareksen useimmiten juottolasta toiseen tapahtuvia siirtymisten seuraamista helpottaa Turun asemakaavan ja lähikuntien auttava tunteminen. Luottokavereiden kantapaikka on Kaskenahteen mäen Uusi Apteekki-niminen ravintola. Vares ei aina ole ajokunnossa, joten takseilla liikutaan paljon. Turun ravintolamaailmaa rikastuttavia uusia yrittäjiä ovat nyt jouluhenkinen Bar Korvatunturi ja maukkaita risottoja tarjoava Riisipalaveri. Ratkaisevaan asemaan nousee eräällä saarella sijaitseva rapistunut kartano-kaivosmiljöö. Mukana pyörii Konsulentin ja Sumplijan tapaisia tarkemmin identifioimattomia henkilöitä omine hämärine busineksineen.  

Kirjan näppärää sanailua Vareksen tarjoutuessa kustantamaan Apteekissa kaverilleen Pastorille oluen: ”Oluttako? Ja putoaako lisäksi jotain muuta? Olut okei, on aina jees. Ei kylkimiinaa, ei tällä kertaa, että jos Hatsa valuttaisit yhden normi-Kukon”. 

Kirjoittajan kuva on lainattu kirjan kansiliepeestä. Kirjojen kansikuvien käytöstä kun on tullut sanomista.

Veijo Kauppinen

Kirjoittaja on TKK:n (Aalto-yliopiston) konepajatekniikan emeritusprofessori, jota kiinnostaa tekniikan sekä teollistumisen historia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu