Viron sotamuseo
Kylpylämatkalla Tallinnan kupeessa sijaitsevassa Viimsin kylpylässä käydessäni törmäsin komeaan, silloin vielä kunnostettavana olevaan vuodesta 1818 alkaen kreivi Alexander von Buxhoevedenille kuuluneeseen kartanoon, jonka valtio oli vuonna 1919 ottanut haltuunsa ja antanut vuonna 1923 kenraali Laidonerille hyvilakäyttöön. Viron ensimmäistä tasavaltaa johtivat tiukoin ottein parivaljakko presidentti Konstantin Päts ja armeijan ylipäällikkö Johan Laidoner. Molemmille kävi sittemmin huonosti.
Viron ensimmäinen sotamuseo perustettiin jo vuonna 1919. Vuoden 1940 neuvostomiehityksessä sen kokoelmat ryöstettiin ja loputkin vietiin vuonna 1950-alkaneella ajan hengen mukaisella systemaattisella tuhoamisella. Vain harvoja yksittäisiä esineitä säilyi.
Sotamuseo, Eesti sõjamuuseum -kindral Laidoneri Muuseum, avattiin jälleen vuonna 1993. Valtaosa sen esineistöstä on 1900- ja 2000-luvuilta. Esillä on maan uuden armeijan kalustoa sekä armeijan toimintaa Afganistanissa. Museossa on parhaillaan omaa sissisotaansa käyneiden ”metsäveljien” vaikeasta elämästä kertova erikoisnäyttely.
Museossa on kaksi osaa. Kevyemmät kohteet ovat päärakennuksessa ja raskas kalusto lähellä olevassa hallissa, jossa ovat sekä toisen maailmansodan ajan venäläinen T-34 tankki että Ukrainassa vuonna 2022 tuhottu T-72 tankki.
Museo on avoinna ke-su klo 11-18. Raskaan kaluston halli kuitenkin vain toukokuusta syyskuuhun.
Lähde: Timo Huttunen, Sotamuseo historiallisessa kartanossa. Raskaan kaluston hallissa on esillä Ukrainassa tuhottu tankki. Kulttuuri. The Baltic Guide heinäkuu-elokuu 2023, s. 42.
Kommentit (0)