Missä ollaan silloin kun ei olla missään

Mustalaiset ovat tulleet Suomeen 1500-luvulla. Omasta suvustani, Baltzareista löytyy jälkiä Suomessa vuodelta 1499. Olemme kantasuomalaisia. Valtaväestö ei vieläkään tunne mustalaiskulttuuria. Miettiköön kukin mistä se kertoo, suhteessa maailmankaikkeuden eri kulttuureihin. Edistääkö se diplomatiaa, vuorovaikutusta, markkinataloutta, yhteisymmärrystä, jos ei tunneta maansa kulttuureita.

Olen tuottanut hankkeita ja vaikuttanut 28:ssa Euroopan maassa, tavannut päättäjiä, ministereitä, virkamiehiä. Pitkällä kokemuksella voin sanoa, Suomi on yksi maailman rasistisimmista maista. Suomi on sekä näkyvästi, vaikuttavasti rasistinen että piilorasistinen.

Kun ei tunneta kansallisten vähemmistöjen kulttuuria, valtaväestön silmissä kulttuurivähemmistöt tuottavat jatkuvasti ongelmia. Sen määrittelee valtajärjestelmä, joka ei tietenkään koskaan tuota vähemmistökulttuureille ongelmia.

Tietämättömyydestä seuraa vääryyksiä ja ylilyöntejä, valtaväestö hyväksyy vain itsensä. Valtaväestö tunnistaa ja tunnustaa vähemmistöt vain kategorioina. Globalisaation myötä valtaväestön kulttuuri ohenee, ja kun yhteiskunnassa ei ole kulttuuria, ei ole arvoja, lakia tai järjestystä.

veijobaltzar
Helsinki

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Baltzar on yli 70 luovan teoksen sekä kulttuuripoliittisen toiminnan avulla toiminut merkittävänä sillanrakentajana kulttuurien välillä. Vahva identiteetti ja kulttuurillinen pohja sekä valtaväestön kulttuurin syvällinen tuntemus ovat avanneet Baltzarille vahvoja ja kriittisiä näköaloja monikulttuuriseen yhteiskuntaan.
https://veijobaltzar.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu