Missä ollaan silloin kun ei olla missään
Mustalaiset ovat tulleet Suomeen 1500-luvulla. Omasta suvustani, Baltzareista löytyy jälkiä Suomessa vuodelta 1499. Olemme kantasuomalaisia. Valtaväestö ei vieläkään tunne mustalaiskulttuuria. Miettiköön kukin mistä se kertoo, suhteessa maailmankaikkeuden eri kulttuureihin. Edistääkö se diplomatiaa, vuorovaikutusta, markkinataloutta, yhteisymmärrystä, jos ei tunneta maansa kulttuureita.
Olen tuottanut hankkeita ja vaikuttanut 28:ssa Euroopan maassa, tavannut päättäjiä, ministereitä, virkamiehiä. Pitkällä kokemuksella voin sanoa, Suomi on yksi maailman rasistisimmista maista. Suomi on sekä näkyvästi, vaikuttavasti rasistinen että piilorasistinen.
Kun ei tunneta kansallisten vähemmistöjen kulttuuria, valtaväestön silmissä kulttuurivähemmistöt tuottavat jatkuvasti ongelmia. Sen määrittelee valtajärjestelmä, joka ei tietenkään koskaan tuota vähemmistökulttuureille ongelmia.
Tietämättömyydestä seuraa vääryyksiä ja ylilyöntejä, valtaväestö hyväksyy vain itsensä. Valtaväestö tunnistaa ja tunnustaa vähemmistöt vain kategorioina. Globalisaation myötä valtaväestön kulttuuri ohenee, ja kun yhteiskunnassa ei ole kulttuuria, ei ole arvoja, lakia tai järjestystä.
Ottamatta kantaa kirjoituksen sisältöön muutoin, täytyy todeta, että ihmettelen mustalaisten kykyä kulttuurinsa säilyttämisessä viidensadan vuoden ajan pienenä porukkana ”vihamielisen” valtaväestön keskuudessa.
Eritoten naisten vaatetus on edelleen selkeä tunnusmerkki mustalaiskulttuurissa. Sellaisen olisi olettanut kadonneen jo ammoin. Niinikään mustalaisten avioliitot valtaväestöön kuuluvien kanssa ovat edelleen harvinaisia.
Kieli lienee liki tyystin hävinnyt kuitenkin. Kuinka moni nuorista mustalaisista enää puhuu romanikieltä? Horto Kaalo yritti sitä jonkin verran elvyttää 70-luvulla, mutta taisi jäädä tuloksettomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikella ystävyydellä, romamiväestö on ollut halutonta tekemään niitä öitä, jolla suomalaiset rakensivat Suomen. Kotiseudullani oli aika paljon ”mustalaisia” (kuten niitä silloin kutsuttiin), mutta en koskaan nähnyt heitä paikkakunnan rakennus- tai maataloustöissä. Töitä olis ollut enemmän kuin tarpeeksi.
Paikkakuntalaiset eivät tienneet kuinka he ansaitsivat elantonsa. Huhuja tietysti oli — ja minäkin nuorena miehenä, kaveri porukkassa ostin niiltä kerran kossupullon tanssilavan takana. Eikä ole kuin muutama vuosi kun romanimies möi yleisessä bussissa kännykälla seksipalveluja.
Ilmoita asiaton viesti