Jumalan varoitus ahneille

Suomessa vietettiin mennessä kuussa Yhdysvalloista tänne levinnyttä Mustaa perjantaita tai Mustaa viikkoa ja verkkokaupoissa meno myös jatkui ”kyber”-maanantaina. Kadun varsilla oli paljon mainoksia muhevista alennuksista niin liikkeissä ja verkkokaupoissa ja sähköpostilaatikkoihin kilahteli tarjousviestejä yksi toisensa perään mahtavista alennuksista ja himottavista ostoksista. Nämä kaikki tarjoukset herättävät kuluttajien himon ja saavat aikaan eräänlaisen joukkohurmoksen: Toisaalta asiakkailla herää ihan sairaanloinenkin halu hyödyntää huipputarjouksia ja päästä ostamaan kaikenlaista tavaraa ja palvelua halvalla ja toisaalta kauppiailla on halu kasvattaa myyntiä ja kääriä lihavia voittoja. Kuluttajien ostokäyttäytymisestä ja kauppiaiden halusta synnyttää uusi kulutusjuhla ennen joulua voisi myös puhua kulutususkonnon kiimana.

Kuitenkin tämä mustien päivien ja kybermaanantaiden kulutusjuhla on vain viimeisin, räikein ja ehkä törkein merkki siitä valtavasta ja vakavasta paheesta ja synnistä nimeltä ahneus, joka yhteiskunnassamme vallitsee. Mutta mitä ahneus edes on?

Ahneus on kyltymätön halu saada itselleen enemmän rahaa, ravintoa, omaisuutta jne. kuin mitä kunkin aitojen tarpeiden tyydyttäminen oikeasti vaatii. Ahneus on myös sitä, että pyritään täyttämään omia turhia ja keksittyjä tarpeita tai luomaan itselleen uusia turhia sellaisia. Kaikista tutuin ahneuden määritelmä on ihmisille se, että joku himoaa ja haalii asiaa yhä enemmän tyytymättä mihinkään kohtuulliseen määrään sitä tai että joku haluaa kuluttaa asiaa tai asioita vailla mitään ajatusta kohtuullisuudesta.

Raamatussa Jeesus puhuu ahneudesta vertauksessa rikkaasta miehestä, joka saa paljon ylimääräistä satoa ja purkaa aittansa, rakentaa suuremman aitan varastoksi ja koko siihen kaiken viljansa ja omaisuutensa.  Sitten hän sanoo itsellensä: että hänellä on varastossa tai ehkä nykykielellä säästössä paljon hyvää ja moneksi vuodeksi. Hän voi voi levätä, syödä, juoda ja iloita. Miehen ei tarvitse enää raataa tai tehdä työtä vaan hän voi vain nauttia omaisuudestaan ja hankkia sillä kaikkea hyvää. Toisin sanoen mies voi elää mukavasti ja viettää taloudellisesti turvatusti eläkepäiviä. Mikä tässä on sitten Jeesuksen silmissä väärää?

Itse omaisuuden keräämisessä, vaurastumisessa tai eläkepäivien viettämisessä ei olekaan mitään väärää, mutta miehen mieli tai Raamatun kielessä sydän oli täysin keskittynyt vain maalliseen, katoavaan rikkauteen ja mies oli täysin unohtanut iankaikkisen sielunsa kohtalon. Niin ikään mies rakensi turvansa ja rauhansa omaisuuden varaan eikä sen antajan eli Jumalaan, joka on epäluottamusta Jumalan huolenpitoa kohtaan. Lisäksi vielä mies keskittyi täysin omaisuudellaan vain omaan itseensä eli hän kerää itsekkäästi sitä vain itselleen eikä tahdo tehdä hyvää sillä toisille tai jakaa omastaan pätkän vertaa. Toisin sanoen miehellä ei ole kerättynä mitään rikkautta iankaikkisuuteen.

Jumala sanookin hänelle: ”Sinä mieletön. Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois. Kenelle sitten joutuu se, minkä olet hankkinut?” Kuolema yllätti ahneen miehen aivan täydellisesti ja hänen ahneutensa hulluus paljastui kokonaisuudessaan, kun hänen omaisuutensa ei seurannut häntä hautaan ja hänen sielunsa joutui hukkaan. Ahneen mieli oli laskenut täysin väärin asiat keskittyessään pelkkään maallisen hankkimiseen ja unohtaessaan tärkeimmän eli taivasasioiden arvot.

Suomi onkin täynnä tämän rikkaan ihmisen kaltaisia ihmisiä, miehiä ja naisia, jotka juuri juoksevat pelkästään ajallisen omaisuuden perässä, esimerkiksi juuri juostessaan mustan viikon tarjouksien perässä. (Aitoon tarpeiseen ostaminen pitkään harkittuna on aivan eri asia.) Tätä ahneutta Raamattu kuvaa epäjumalan palvelukseksi. Tämän epäjumalan palveluksen alttarille Suomessa surullisen monet uhraavat perheensä, aikansa, avioliittonsa, vapaa-aikansa ja muita asioita. Kysymys on meidän syntisen luonnossamme olevasta kyltymättömästä rahan himosta ja tavaran himosta. Raha ja omaisuus eivät ole itsessään väärin vaan ne ovat anteliaan Jumalan hyviä siunauksia, mutta kun ihmisen mieli täyttyy pelkästään ajatuksilla oman varallisuuden kasvattamisesta, tavaran hankkimisesta ja rikastumisesta ja Jumala unohdetaan tyystin, on kysymys mammonan palvelemisesta.

Tietysti tämä ilmiö ei rajoitu pelkästään Suomeen vaan tämä sama ihmisissä piilevä paha himo vallitsee kaikissa länsimaissa, eikä pelkästään niissä vaan kaikissa maailman maissa, ja sen takia luomakunta tai ympäristö pilaantuu ja kärsii.

Isä Jumala ITKEE taivaassa ihmiskunnan ahneutta ja on hyvin vihainen sille sen tuhoavasta ahneudesta. Raamatun Ilmestyskirja puhuu Karitsan eli Jumalan Pojan Jeesuksen vihasta, joka on ahneutta harjoittavien (ja kaikkien syntiä harjoittavien) ihmisten päällä. Kuinka paha asia onkaan ahneus, jos normaalisti säyseänä ja laupeana pidetty Jumalan Karitsa itse on muuttunut vihaiseksi ihmiskunnalle?

Karitsalla onkin kova varoitus ympäri maailman niille ahneille, jotka eivät halua luopua ahneudestaan, heidän tulevasta kohtalostaan: (Jaak. 5:2-4): ” Teidän rikkautenne on mädännyt, ja teidän vaatteenne ovat koin syömät; teidän kultanne ja hopeanne on ruostunut, ja niiden ruoste on oleva todistuksena teitä vastaan ja syövä teidän lihanne niinkuin tuli. Te olette koonneet aarteita viimeisinä päivinä.”

Tässä on kysymys VIELÄ varoituksesta, sillä Isä Jumala on pitkämielinen ja armollinen.  Siten hän armahtavassa rakkaudessaan haluaa, ettei kukaan ahne joutuisi iankaikkiseen tuhoon vaan voisi kääntyä pois ahneudestaan ja tunnustaa ahneutensa ja muita mahdollisia syntejään ja pyytää Jeesukselta niitä anteeksi Golgatan täytetyn ristintyön kautta. Juuri sinulla ahneella on nyt vielä armon aika pelastua Jumalan vihalta. Älä luota tavaraasi ja omaisuutesi, joka ajan saatossa tulee menettämään arvonsa ja katoava, vaan anna Jeesuksen pelastaa sinut ja ala keräämään taivaaseen katoamatonta omaisuutta, joka ei ikinä häviä ja jonka korot kestävät ikuisesti. Siunausta elämääsi!

 

 

 

 

 

 

 

 

+1
veikkamattila1

Kristitty arvokonservatiivi ja vankkumaton uskonnonvapauden ja sananvapauden puolustaja. Kaikenlaisen totalitaristisen ajattelun kriitikko. Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, MMM vuosimallia 2018.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu