Aika ja avoimet sekä suljetut ovet – Mon amour puhelinkoppi

  • Kuollut kala, ihminen ja yhteiskunta

Juttelin nuoren ihmisen kanssa yhteisöllisyydestä ja sen puutteesta. Hän hämmästeli kertomaani.

Tuossa on osin kyse myös yhteiskunnan kehityksestä ja ei-kehityksestä. Aiemmin olimme sosiaalisempia, kun oli pakko”, kun olimme köyhempiä ja kun oli vähemmän virtuaalisuutta. Ennen televisiota ja vielä sen alkuaikoinakin, muistan, kuinka ovikello saattoi soida ja kaveri tuli kylään kahville – niin silloin ei puhelimiakaan, siis lankapuhelimia :-), monessa kodissa. En halua romantisoida, sillä aina yllätysvieras ei ollut ylen mukava.

Silloin oli myös mobile phone: puhelinkoppi melkein joka kolmannessa korttelissa. Puhelin ei liikkunut, muta ihminen liikkui puhelinkoppiin. Parhaimmillaan puhelinkoppiin jonotettiin. Kaksikymmenpenniset olivat arvokasta puhelinvaluuttaa.

Kun yhteisöt olivat pienempiä, oli myös turvallisempaa. Ulko-ovet ja portit olivat auki päiväsaikaan.

Olen nyt ollut useamman kuulauden Seinäjoella. Täällä jätän kaupungilla usein pyörän lukitsematta. Helsingissä sellainen ei tullut mieleenikään – eikä edes lukitseminen siellä aina auta.

Ennen vanhan joissain maaseututaloissa talojen ulko-ovet olivat yönkin yli auki. Ja porstuassa saattoi olla kulkumiehen penkki: jos kulkuri, joita silloin oli, tuli myöhään illalla, hän pani maata penkille ja sai aamulla puuroa isäntäväeltä.

Tässä voi helposti sortua romantisointiin. Mutta myös niin, että kun ihminen tottuu melkein mihin vain, meiltä jää huomaamatta oman aikamme tärkeitä piirteitä. Meille on nykyään itsestään selvää, että meidän tulee varoa tuntemattomia. Ja nykyään moni varoo ja vihaa tuntemattomasti eli toisin ajattelevia. Se ei ole hyvää yhteiskunnallista kehitystä.

Kun kala laitetaan astiaan, jossa on kuumaa vettä, se hyppää heti pois kattilasta. Kun kala laitetaan astiaan, jossa on kylmää vettä, se jää siihen. Kun astiaa lämmitetään pikkuhiljaa, kala jää astiaan ja kuolee, kun lämpötilaa hivutetaan hiljaa korkeammaksi.

Jotenkin näin käy ihmisillekin ja yhteiskunnille.

Veikko Tarvainen

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu