Irti päästäminen – Kiinni pitäminen. Kehossa ja mielessä

Yksi yksinkertainen harjoitus voi puhua paljon.

Purista käsi nyrkkiin. Pidä käsi jännittyneenä, pidä käsi jännittyneenä. Tarkkaile, miltä tuntuu. Päästä irti. Odota hetki ja tarkkaile miltä tuntuu.

Kun teet kokeen uudestaan pari kertaa, saatat huomata, että kun jännität kättäsi, melkein kaikki huomiosi on jännittyneessä kädessä. Et juurikaan huomaa muita asioita tai huomaat ne hämärämmin kuin ilman käden jännitystä.

Saatat myös huomata, että jonkin ajan kuluttua jännitys tekee kipeää niin kehossa kuin mielessä. Keho ja mieli kiristyvät ja kipeytyvät.

Usein elämme vertauskuvallisesti sanottuna käsi nyrkkiin puristettuna, usein housun taskussa piilossa. Näin sekä fyysisesti, että psyykkisesti.

Jooga on yksi tapa oppia pois kehon ja mielen jännittämisestä. Samoin mindfulness ja meditaatio, jotka kaikki kolme voivat liittyä toisiinsa enemmän tai vähemmän.

Sitten on vähän leikillisesti sanottuna ”suomalaista zeniä” Suomalainen zen-opas niminen kirja on hyvä johdatus aiheeseen, joka ei välttämättä mitään opastusta vaadi, vaan vaatii vain vähän tekemistä: saunomista, sauvakävelyä tai ilman sauvoja kävelyä, hiihtämistä, muuta luonnossa liikkumista. Musiikin kuuntelua, kaikki kulttuuri jne. voivat olla hyvin tärkeitä mielen ja kehon rentouttajia ja ”valaisijoita” kuten myös melkein kaikki liikunta.

Veikko Tarvainen

5.7.2022

veikonvenytys.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu